Комшије им биле кумови и џелати

Драгана МАТОВИЋ

уторак, 11. 08. 2015. у 13:34

Комшије им биле кумови и џелати

Слике пребиловачких Срба који су настрадали у једном од најтежих злочина у 20.велу

У Храму Васкрсења Христовог мир нашли пребиловачки Срби које су убили усташе. Говорили да их воде у Србију, а онда их живе бацили у јаму

ПРЕБИЛОВАЧКИ Срби, жртве усташког злочина коначно су нашли свој мир. У Храму Васкрсења Христовог похрањени су остаци оних који су два пута убијени. Први пут 1941, а други 1992. године. А од нељуди и то бива.

Тих кобних августовских дана 1941. у херцеговачком селу Пребиловци догодио се крвави усташки пир. Живи или зверски убијени бачени су у јаме. Њих 836 - жена, деце, стараца... Једина кривица била је што су Срби. А, када су им после пола века потомци подигли спомен-костурницу, њихове душе поново нису имале мира. Минирали су је повампирени злочинци током 1992. године. Али, памћење потомака Пребиловчана и српског народа нису могли да затру. Сећање живи у њиховим синовима, кћерима, унуцима, које је окупило освећивање храма у спомен њихових најмилијих.

- У мојој породици петоро је страдало. Баба, тетка, стричеви. Рекли су да их воде у Србију. Поверовали су. Кад су видели пушке, било је касно. Потрпали су их у камионе и одвели у Шурманце - прича Милорад Трипковић. - Живе су их бацили у јаме. Децу су набијали на бајонете. Из јаме нико није побегао. Преживели су они који су побегли у блато. Данима су се крили у шевару оближњег језера.

Крвници, џелати и силеџије били су њихове комшије, пријатељи, кумови... Хрвати и муслимани из околних села. Одвели су жене, децу, старце у сеоску школу говорећи им да ће их преселити у Србију. Наивна вера у речи комшија одвела их је у смрт. Жене су се обукле у најлепше што су имале, носећи са собом завежљаје.

- Старије људе убијали су где би их затекли. Бебе су хватали за руке и ноге и ударали њима о зид школе. Девојке су силовали пред мајкама. Из стомака моје стрине извадили су бебу. Набили су је на бајонет. Преживеле су затворили у учионицу, а онда су их спровели надомак моста на Брегави - прича Момчило Трипковић.

Потрпали су их у четири камиона и одвели на железничку станицу у Чапљину. Бездушно су их пребацили у сточне вагоне. Повремено са батеријским лампама упадале су усташе тражећи лепше девојке. При одвођењу на стратиште, зауставили су се код јаме Голубинке. - У јаму су их гурали кочевима, а мању децу бацали су увис изнад ждрела јаме - прича Трипковић. - Оне који су се у очају хватали за камене ивице, ударали су кочевима по рукама и глави док не падну у понор дубок 66 метара. Падали су једни на друге.

Преживели Пребиловчани имали су снаге да после рата обнове село. Женили су се поново. Добијали децу.

- Мучки убијену децу нису смели да ваде из јама да би их сахранили. Владало је братство и јединство. Јама је забетонирана. Много година касније покренута је акција за изградњу спомен-костурнице - говори Милорад Булут, син Данилов. - Костурница је саграђена, али жртве ни у њој нису нашле мир. Почетком деведесетих овде се затирало све што је српско. Инжињерске јединице хрватске војске, експлозивом су рушили српске куће које су у себи имале бетон. Порушили су и спомен-костурницу.

Срби су још једном протерани, али су се после двехиљадите неки од њих вратили. Да започну живот на згаришту одлучило се њих шездесеторо. Доста је оних који желе, а немају где, јер су све куће током последњег рата у Босни и Херцеговини миниране и запаљене.Овде сам се родио, одрастао и хоћу да проведем старост. Да није било страдања, било би нас неколико хиљада - говори нам Трипковић. - Млади се тешко враћају. Углавном долазимо ми пензионери. Ако се нешто не промени, Пребиловци ће за десет година остати пусти.


БОМБАМА УЋУТКИВАЛИ ЈАУКЕ- Мајка ми је причала да је усташа Иван Јовановић Црни сутрадан бацио две бомбе у јаму, да у околним кућама мештани не би слушали крике паћеника. Али бомбе су се рапсрскавале у ваздуху, па су се јауци чули још седам дана - каже Момчило Трипковић.

ЗЛОПАМЋЕЊЕ ЈЕ ГРЕХ

- ПОСЛЕ 75 година страдања и после њихове мученичке смрти, присуство жртава страшног злочина прекрива данас Пребиловце, Доњу Неретву и све нас - каже владика захумско-херцеговачки Григорије. - Али, сећање је дивно, памћење похвално, а злопамћење највећи грех, који у смрт води.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (22)

нибрС

11.08.2015. 13:55

Тисућљетна културо... Допире ли ово до вашег разума? Вјечна слава недужним жетвама...

dule trubica

11.08.2015. 14:00

Boze daj svim zrtvama rata mir u carstvu nebeskom.....kazni sve pocinioce ovakvih gnusnih zlocina, i neuvedi Srbiju nikad vise u rat ni u iskusenje.

Stole

11.08.2015. 14:07

Од честитог кнеза Лазара па до данас и вероватно докле буде трајао овај свет, Срби ће страдати да би макар крвљу својом, ако не другачије, као другим крштењем пред Богом очистили душу и заслужили царство небеско. Сваки православни народ има свој крст а то је наш крст-наше страдање. "Ако морамо да страдамо, нека то буде на путу правде Твоје и истине Твоје - не допусти да буде због неправде наше или мржње ма према коме." - молитва нашег патријарха Павла.

Богдан

11.08.2015. 14:08

Е моји Срби, страшно је колико нам је кратко памћење а још страшније шта смо дозволили да шака комунистичког јада нам уради и натера да опет будемо у истој држави са највећим џелатима српскога народа. Мртвима нека је вечна слава!

KNINDZA

11.08.2015. 14:09

Krvnici,je slab naziv za takav zlocin,temelji te nacije zvane hrvatska pocivaju na kostima neduzne srpske krvi....Oprosti im boze nisu znali a i dalje ne znaju sta rade....Pamti Srbine da nam se ne ponovi.....Ponosan sam sto sam Srbin!!!!!

nikola - london

11.08.2015. 17:09

@KNINDZA - Znas sta Knindza ? Ajde da njima jednom bog ne oprosti njihove zlocine. Mi stalno molimo boga da oprosti hrvatske zlocine, njima se to osladilo i oni ne prstaju. Neka on njih jednom kazni pa da mi (mislim na nas Srbe) vec jidnim zivimo u miru.

XIII

11.08.2015. 18:21

@KNINDZA - Опрости нам Боже што смо због братства и јединства заборављали своја страдања!

Maro

11.08.2015. 17:06

Takvih priča u svim ratovima i na svim stranama ima koliko god hoćeš, a ovo je samo nastavak autodestruktivne igre u kojoj uvijek, nekad duhovno i nekad demografski, izgube Srbi.

Maro

11.08.2015. 17:18

Srbin je čovjek sluđen porazima u ratovima i brojnim svojim žrtvama oko kojih se dobrim dijelom sam pobrinuo, a nakon svega je i duhovno poharan i opustošen silnom mržnjom prema susjedima, najviše prema Hrvatima i Hrvatskom, mržnjom kojom šteti samom sebi. Potrebna je velika duhovna obnova, ali gdje? Ne pomaže ni odlazak u crkvu jer i tamo sluša priče o ustašama.

Dragan P.

11.08.2015. 18:17

@Maro - Pa gde će onda? Možda da proba u katoličkoj crkvi? Tamo, naravno, nema mržnje, već samo blaženi pedofili.

Ђорђе С.

11.08.2015. 23:09

@Ljubav - Неко нас подсети, а ето, све је мање оних који се сећају. Али су зато ту уџбеници историје и ТВ емисије по "европским" стандардима, које нам помажу да памтимо оно што није било...

drugOstoja

11.08.2015. 17:45

"S tuđinskom si kamom puzio po blatu, S krvološtvom zvera, pogane hijene, Da bi mučki udar s leđa dao Bratu, I ubio porod u utrobi žene."Jovan Dučić

Утеривач

11.08.2015. 18:02

"ustaša Ivan Jovanović" ,Најежио сам се, кладим да му се најмање деда изјашњавао као Србин католик ! Зар је варијанта хришћанства и уопште начин обраћања Богу толико важан да се чине тако ужасни злочини???

Maro

11.08.2015. 18:23

Ovo što je napisao Dule Trubica sasvim je dovoljno i jedini je put za sve narode, put koji sigurno vodi k pomirenju.

Istorija

11.08.2015. 18:40

O ovome nismo ni ucili u skoli, niti je ikada provuceno kroz udzebinke da tamo negde u BIH i Hrvatskoj isto zive Srbi. Setite se da li je pisalo u nekm udzbeniku!?OVo treba da udje u istoriju srpskog naroda doke da se stidimo onoga sto je nama neko uradio, pogotovo nesto ovako strasno.

Boki

11.08.2015. 22:38

hrvatska=fašisti=evropa a mi se trudimo da tamo idemo gde su nam vekovima najveći neprijatelji to je nezamislivo...

Gogi

08.02.2016. 16:22

Sto je najgore danas nas Srbijanska vlast gura u tu EU, koja je naslednica onih sto su patnju i stradanje i donijeli na nase podrucje. Sta onda obican covjek , nego da se pomoli Bogu da ga ponovo ne snadje ovakva golgota i zlocin.