СИРОМАШНА и опустела Ресавица, Равна Река, Сењски рудник и друге рударске насеобине оживеле су јуче од гостију и рођака. Јер, 6. август је права рударска слава. У свих девет рудника подземне експлоатације угља "Ресавица" то је једини дан у години кад јаме тихују, а камарати одложе крампове и лопате како би обележили свој дан и 112. годишњицу откако су њихови прадедови из Сењског рудника деветодневним штрајком изборили своја права. Ове године, ипак, славље је било знатно скромније...

Пре више од једног века, рудари су у обуставу рада ступили како би одбранили своје право да се синдикално организују, протестујући против отпуштања тројице најгласнијих лидера. Осим тога, изборили су се и за нешто краће радно време и бесплатни карбит и олај за осветљавање јама. Придружили су се, тако, пионирима радничког покрета у нашој земљи, дајући пример и припадницима других индустријских грана. Свим уобичајеним мукама које иду уз овај посао, данас се придружила још и неизвесност транзиције. Људима који су, са својим очевима и дедовима, радећи у једнако примитивним условима, преживели смене неколико друштвених поредака, поновно враћање у приватне руке највећа је нада, али и највећа претња.

Као што су, због тројице отпуштених другова, сви рудари Сењског рудника изашли из рудника, тако и данас цела смена похрли у јаму кад год се било који камарат нађе у невољи.

- За десетак година, колико радим у јами, погинула су чак тројица мојих другова - замишљено прича јамски бравар Слађан Максимовић (34), који је у јаму први пут сишао кад је напунио 21 годину. - На једног је пао огроман камен са раба и здробио га. Другога је ухватила покретна трака и увукла га у бубањ. Трећи, Жељко Милетић, погинуо је јесенас кад се на њега сручила кровина. И сам сам једном приликом био затрпан до рамена, али су ме, срећом, извукли помоћу машине.

РТБ БОР НЕ СТАЈЕ НИ НА ПРАЗНИК ОБЕЛЕЖАВАЊЕ Дана рудара и Дана Рударско-топионичарског басена Бор почело је јуче уобичајено, рударском будилицом, а на коповима у Бору и Мајданпеку, у борској јами, флотацијама и у топионици, производња, без обзира на празник не стаје. - Радимо нон-стоп, без обзира на временске услове или празнике. Такав је посао. Много тога се променило и побољшало у последњој деценији, сада имамо нове машине, тешке камионе са клима уређајима, који су сигурнији и једноставнији за рад - каже Дејан Аџић, возач тешких камиона на површинском копу Велики Кривељ РТБ. Сумирајући резултате и период између два Дана рудара у РТБ Бор, генерални директор комбината бакра Благоје Спасковски каже да је и прошле године, без обзира на велике проблеме, остварено позитивно пословање, па је тако РТБ Бор 2014. завршио са два милиона динара добити.

Поздрав "Срећно!" за њега и све друге рударе није тек рутина, већ искрена жеља, мантра која треба да заштити тамо где ни бог нема много утицаја, а где су највећи пријатељи пацови, јер они најбоље предосете сваки горски удар.

- И кад земља неког узме, мора се ићи даље. Рудари "бију" само напред, ни лево, ни десно - каже Трајан Стаменковић (77), који је читав радни век провео у угљенокопу. - Производња је све. Кад нема угља, нема живота, и сваки рудар то зна. Волео сам јаму, радилиште, иако би врелина понекад била толика да смо сви радили у вешу. Зној само лије. По изласку из јаме, попили бисмо по ракијицу, да сперемо прашину из грла.

Овај остарели камарат, ипак, памти времена када је у овом, најмрачнијем послу, могло да се заради и по 2.000 немачких марака месечно. Данас је просечна плата за коју рудар свакодневно ризикује живот, нешто нижа од републичког просека...

Рударско "срећно" сада је свима њима потребније него икад, јер је око 4.000 породица које једу кору по кору црног рударског хлеба у најсиромашнијим крајевима Србије, данас у можда још незавиднијем положају него почетком прошлог века. Они сад нису сигурни ни да ли ће дочекати и како ће прославити следећи 6. август.

- Мало нас је забринуло што нас на овај дан није посетио ниједан државни званичник, први пут за много година - забринут је Горан Николић, први човек Синдиката "Ресавице". - То би нам значило да нас неко прати, било би нам охрабрење, јер са великом зебњом чекамо приватизацију. У времену које је пред нама, или ћемо бити постављени на здраве темеље, или нас чека потпуни колапс и гашење.

ЧЕСТИТКА ВУЧИЋА

НАША је дужност да вам омогућимо сигурност на раду, боље услове и да се потрудимо да рударски посао буде награђен и цењен онако како то и заслужује, поручио је премијер Србије Александар Вучић у честитки поводом Дана рудара.

Тежак посао који обављате и који носи висок степен ризика заслужује посебно уважавање и дубоко поштовање, нагласио је Вучић.

Он је истакао да је рударство основ за привредни напредак и развој земље. Стога је наша дужност да вам омогућимо сигурност на раду, боље услове и да се потрудимо да рударски посао буде награђен и цењен онако како то и заслужује.

Желим вам добро здравље и много успеха у раду уз рударски поздрав "Срећно!", наводи се у честитки Вучића.

Трајан Стаменковић радни век провео у угљенокопу

МИНИСТАР АНТИЋ: НОВИ ЗАКОН О РУДАРСТВУ

ЗА неколико недеља почеће прве активности са кинеским партнерима на реализацији пројекта "Костолац Б", изјавио је јуче министар рударства и енергетике Александар Антић и најавио доношење новог закона о рударству и геолошким истраживањима.

Честитајући празник рударима, Антић је рекао да тај пројекат предвиђа изградњу новог термоблока и термоелектране у Костолцу, снаге 350 мегавата, али и повећање производње на површинском копу Дрмно, са садашњих девет милиона тона годишње на 12 милиона тона.

Министар је поручио рударима, којих у Србији има око 25.000, да тај посао има будућност у Србији, с обзиром на то да ће се реализовати велики број инвестиција и најавио да ће у наредних неколико месеци бити донети нови закон о рударству и геолошким истраживањима. Антић је нагласио да ће тај закон омогућити оживљавање приватних инвестиција у области рударства и отварање нових рудника.