Паклене врућине тек чекају Србију

Бојана Царановић

недеља, 26. 07. 2015. у 10:41

Паклене врућине тек чекају Србију
Овaj јул један од три најтоплија у 130 година, стручњаци упозоравају на климатске промене. У августу благо захлађење. "Пакао" у септембру. Очекује нас блага зима. Температура за 1,5 степени виша него на почетку века

ОВАЈ месец сврстаће се у три најтоплија јула у последњих 130 година, али рекордне температуре из 2012. године неће бити оборене. Иако сунце пржи без паузе већ данима, без капи кише и тек ретким дашком ветра, за метеорологе је јул природно најтоплији месец у години, а врелине које буквално прже Србију, нису изненађење. Стручњаци ипак упозоравају да су пред нама све топлија лета, с обзиром на то да су температуре повезане и са глобалним отопљавањем.

По речима Станка Спаравала из "Метеоса", период од 15. до 31. јула уобичајено је најтоплији у години. И у том интервалу обарају се сви рекорди. Већ од августа дани су краћи и температуре изнад 40 степени Целзијусових нису очекиване.

- Са једне стране, то да је јул врео није ништа ново, али чињеница је да се клима мења и да су лета топлија - кажу у "Метеосу". - Сви топлотни рекорди оборени су у последњих 15 до 20 година. Осми месец 1992. године имао је просечну температуру 26,8 степени Целзијусових, а ове године јун је имао "само" 21,7, док ће јул бити међу три најтоплија јула икада измерена. За август се очекује захлађење и освежење, када ће и температуре пасти на подношљивих до 30 степени Целзијусових. Лето 2012. године, ипак држи рекорд најтоплијег од када мерења постоје, са просечном температуром 25,7 степени Целзијусових.

ПО речима Горана Пејановића, помоћника директора Националног сектора за климатске промене, све топлија лета и у Србији могу да се гледају и у контексту климатских промена.

- То што се температуре повећавају из године у годину јесте повезано са глобалним отопљавањем, неконтроисаним емитовањем угљен-диоксиода у ваздух и свим осталим елементима који утичу на климатске промене - каже Пејановић. - Температура је за 1,5 степени већа него на почетку века, а до 2100. очекује се да ће порасти за још од три до четири степена уколико не дође до реализације споразума о смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште на светском нивоу. То је велика и озбиљна промена и податак који би требало да забрине. Можемо да очекујемо да ће овако топлих и топлијих лета у Србији бити све више, јер тенденција јесте на порасту температуре.

По Пејановићевим речима, као последица глобалних промена климе регистроване су и промене у интензитету и учесталости појаве климатских екстрема.

ПРОШЛА, 2014. година је била најтоплија година у свету откад постоје инструментална мерења, а у Србији најкишовитија и друга најтоплија. Ове године, температура океана у екваторијалној области Пацифика виша је за два степена, тзв. El Nino, што ће допринети повећању глобалне темепературе за 0,1 степен наредних десетак година.

- У Србији је јун 2015. био веома топао, а до сада јул екстремно топао и екстремно сушан - каже Пејановић. - Одступања температуре су била за 3-4 степена виша у односу на просечне вредности за период 1981-2010, тако да се овогодишњи јул приближио рекордно топлом јулу 2012. Такође, регистрован је значајан дефицит јулске количине падавина.

Овај јул пролази уз метеоролошку карактеристику - екстремно топао, а август ће бити знатно пријатнији. У Хидрометеоролошком заводу Србије пре новембра не могу да дају озбиљније прогнозе за зиму, али по Пејановићевим речима, климатске промене условљавају да и зиме буду све топлије.

У ЦЕЛОЈ Србији се очекује топао и сушан август са температуром ваздуха изнад вишегодишњег просека за око три степена. Климатски изгледи показују да ће и септембар бити натпросечно топао са количином падавина у границама просечних вредности у већем делу Србије. Треба напоменути да ће и поред оваквих услова спорадично постојати могућност да у планинским пределима буде више падавина услед развоја конвективне облачности и појаве интензивних пљускова.


ЗАГРЕВАЊЕ

- Глобална просечна температура порасла је за 0,8 степени у односу на прединдустријски период, а у Београду, од када су почела мерења 1888. године, за више од 1,5 степени - каже Пејановић. - Највиши раст је заправо забележен од 1970. године, а последња декада је била најтоплија до сада. Загревање атмосфере прати загревање и повећање киселости светског океана. Сматра се да је у периоду од 1971. до 2010. године светски океан акумулирао преко 90 одсто вишка енергије настале због радијационог дебаланса услед повећане емисије гасова са ефектом стаклене баште.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

Dragan

26.07.2015. 12:19

Interesantno, cim desetak dana temperatura malo poraste, takozvani i samozvani "strucnjaci" upozoravaju na globalno zagrevanje. Prosle godine, kada je u leto nismo imali 5 normalnih letnjih dana niko to nije tumacio nekakvim globalnim zahladjenjem.

brate

26.07.2015. 13:20

@Dragan - nisu to ""samozvani"" strucnjaci..nego ljudi koji CEO ZIVOT posvecuju pracenju klimatskih desavanja i promena sto i ""slepi vide""...ako hoce..ali i ti razmisljas kao vecina u srbiji ""lako cemo""nas to nece zadesiti""...a kad se nesto desi onda kuku lele ""proradio harp"" i ostale budalastine...zapamti jedno..nebih voleo da budem u kozi onih koji budu ziveli na ovoj planeti za 100 godina...severni i juzni pol se tope..kao posledica bice...sve toplije...poplave..nezapamcene kise za kratko vreme.

Slabo ste to pratili

26.07.2015. 15:26

@Dragan - posto nista od toga sto prognozirate, ne bude. Statistika moja dika... I pre 20000 godina, bilo je slicno, pa pretekosmo... I nema veze s nama, priroda je to.

Sasa KG

26.07.2015. 14:03

Ne razumem, pa leto je. Kakvo crno globalno otopljavanje, pa prošlo leto se raspadosmo od kiše, i tada je bilo globalno otopljavanje krivac. Ajde ne pričajte ludosti kafa ni sami niste svesni i sigurni oko tog zagrevanja globalnog. Leto i treba da bude vrelo, zima sa snegom i hladna, jesen sa kišama i opalim lišćem, proleće nestabilno kiša-sunce... Ko vas plaća da trujete narod glupostima.

Slavko

26.07.2015. 15:10

Ukoliko bi se zasadilo 10-20 milijardi stabala drveca u Sahari, Evropa bi bila mnogo manje izlozena toplim vazdusnim masama iz Afrike koje kod nas donose vruci vazduh koji znatno povecava temperaturu vazduha. Jedino je problem kako resiti problem navodnjavanja, mada i to nije neresivo.

Горани

26.07.2015. 15:41

@Slavko - Па да ли 10 милијарди или 20 милијарди стабала??

Revizor

26.07.2015. 16:04

@Slavko - Gadafi je to resio, taman kada je hteo da zavrsi sisteme za navodnjavanje, ubili ga! Bolje demokratija nego plodne povrsine i zelenilo!

Bojan

26.07.2015. 15:37

Svakome je bilo jasno šta nam sledi još 1999 kada je Vatikan bacio radioaktivne bombe na ovu plodnu ravnicu, koja rađa hiljadama godina. Evo, sad nas spališe sa HAARP-om letinu . HAARP ke klimatsko orujee u rukama vatikanskih jezuita pomoću koga izazivaju klimatske katastrofe.

Pustinja

26.07.2015. 16:09

@Bojan - Bojan@↪. Srbija nije plodna ravnica! Osim Vojvodine Srbija je vise brezuljkasta! Ravnicom ali onom neplodnom moglo bi se okarakterisati ovo tvoje razmisljanje!!

Ash

26.07.2015. 18:00

@Bojan - Tebi treba stručna pomoć, ne zato što ovo pišeš i truješ decu dezinformacijama, nego zato što misliš da si u pravu, a to je dijagnoza koja ima ime.

Утеривач

26.07.2015. 20:38

@Bojan - "Пустињо" наша драга : Метафора је једно а буквалиста нешто сасвим друго а ви се пронађите!

Uterivac gluposti

27.07.2015. 00:48

@Bojan - Uterivac@ Ti u "predavanju "o HAARP- u i Vatikanu vidis metaforu??!! Prosvetli nas molim te!

Miki

26.07.2015. 17:26

Ma dajte, prestanite da zastrašujete ovaj napaćeni narod, vi mi pa znate kakve će vrućine biti

Milos

26.07.2015. 17:45

Joj sto sviraju klincu i ovi meteorolozi. Neki dan je bio clana u kome su pricali da nije moguce izracunati temperaturu za vese od 2-3 dana, a i to je pitanje. A sad kao znaju kakav ce biti septembar i zima. Gluposti, a to da se klima menja nije nista neobicno, planeta Zemlja je prolazila kroz razne klimatske periode i to sto je ova godina suncana, a prosla je bila izuzetno kisovita ne treba nista da nas plasi, jer je to sasvim normalno...

Утеривач

26.07.2015. 20:35

@Milos - Иначе на глобалном нивоу задњих 17-18 година се просечна темература не мења упркос свим катаклизмичним прогнозама и нико не зна зашто,само се то прећуткује јер онда ништа од приче о "глобалном загревању" и утицају човека на климу!

Zagor

26.07.2015. 18:15

Jedva sam preživeo na vrućini 10 dana i to bez klime i nisam izašao na bazenu jer ne podnosim velike gužve. Stvarno mrzim leto, RHMZ koriste mašinu HAARP-a!