Решена мистерија стара 350 година

Танјуг

четвртак, 23. 07. 2015. у 19:42

Решена мистерија стара 350 година
Португалски научници коначно су успели да реше мистерију стару 350 година: зашто два сата са клатном, који стоје један поред другог, аутоматски синхронизују своје кретање

ЛИСАБОН - Португалски научници коначно су успели да реше мистерију стару 350 година: зашто два сата са клатном, који стоје један поред другог, аутоматски синхронизују своје кретање.

Године 1665. холандски физичар Кристијан Хајгенс приметио је необичну појаву: синхроно померање клатна на сатовима окаченим о исти зид.

Без обзира на почетни положај, клатна се након неког времена постављају у "супротну фазу", што значи да једно клатно иде улево док друго иде удесно.

Све досад тај феномен није нико умео да објасни.

Истраживачи са Универзитета у Лисабону понудили су данас решење које је објављено у часопису "Scientific Reports".

По њиховом мишљењу, сатови преносе један другом енергију путем звучних импулса и тако синхорнизују своја клатна.

Научници су потврдили свој теоријски модел помоћу два сата с клатном везана за алуминијумску греду окачену о зид.

Резултат: промена у брзини кретања клатна зависи од производње звучних импулса.

"Овим нисмо само решили једну стару, фундаменталну загонетку, наше откриће отвара пут за рамумевање других врста осцилатора (као што су електронски), изјавио је ко-аутор студије Луис В. Мело.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Paradoks

24.07.2015. 17:44

U srbiji bi se pobila klatna, jer ne mogu da se dogovore koje će glasnije da kuca, i preuzme vlast u sobi, uskočili bi drugi manji satići, opšta tuča bi nastala, dok bi ih naposletku bombardovali digitalni i preuzeli vlast u sobi, te nudili kredite za oporavak zida, a ne satova