Сви би да живе на Теразијама

Милена МАРКОВИЋ

07. 07. 2015. у 14:36

Шумадију притисла бела куга, све је више затворених кућа(5). Од Тополе до Крагујевца на десетине напуштених домаћинстава, свуда окачени огласи "на продају"

Сви би да живе на Теразијама

Фото Игор Маринковић

Кућа. Окућница. Амбар. Бунар. Пекара. Воћњак. Хектар шуме, све ограђено, продајем. Почетна цена 8.000 евра, а сваки договор је могућ.

Није ово једини оглас уз пут од Тополе до Крагујевца. Има их - небројено. Ми застајемо у Дивостину, надомак родног места некадашње "Црвене заставе". Овде нам у сусрет иде Видоје Вукмировић.

- Видим, београдске таблице, па да питам... да није нека комисија - каже. - Обећали да ће ми нешто мало куће да направе, па их нема. Обећали, пре пет година.

Вукмировић је у лето 1999. године са Космета кренуо, као и сви прогнани Срби, да сачува главу. И, многи, као и Видоје, мислили су да ће се вратити. Својим кућама, њивама и гробовима, да их преци не прокуну. Али нису се вратили.

Видоје је сада код сина у Крагујевцу. Навикао се на, како се каже, градски живот, "па она комисија ако дође, дошла је".

- А ја сам сину говорио: "Купи ти мени какву стару кућу, па да се ту кућимо баба и ја". Знате шта ми је рекао: "Иди стари, па се кући, ја сам сит земље и муке".

На Космету су им остале њиве, нешто су, додуше, и продали. Видоје Вукмировић који је био вазда везан за земљу и сам се навикао - на живот на асфалту. Прича нам да познаје многе своје, са Космета који су се скућили у Београду. Готово у самом центру. Познаје најмање пет Пећанаца који имају станове од Мајке Јевросиме до Дома синдиката.

- Шта ћете, сви би да живе на Теразијама - каже. - Можда је у томе одговор што умире српско село. А мени је једнако драго и ово у Шумадији и моје на Космету.

А, кућа од Тополе до Крагујевца, запуштених и заборављених, колико хоћеш. Продају потомци имовину предака. Закатанчили их, утврдили жицом и ланцима. Катанци зарђали, жица зарђала, ланци зарђали... Кровови попустили. Спојили се плафони и подови. Кроз кровове могу само киша и ветар да отворе прозоре, оборе напола попуцала стакла. На многима - ни стакала нема. Нема ничег. Само чамотиња и туга једна.

ДРЖАВО, НА ТЕБЕ
ЈЕ РЕД
- УМИРАЊЕ села почело је када је почела пропаст фабрика - памтимо причу из Кусатка. - Свако домаћинство имало је по једног запосленог. За једну плату из фабрике радило је нас петоро у кући. Сејало се и жело. Ми нисмо криви што су фабрике пропале, а све је дошло нагло и све нас је пољуљало. Настала је свађа у кућама. Између тужних очева и разочаране деце. Деца су пошла путем својих градских вршњака, отишли, заборавили село, тамо немају посла, а има свакојаких мука. Зато, држава све беспосличаре треба да истера из града. На њој је ред да - уведе ред, нека донесе декрет. Ко има посао у граду, нека тамо остане. Ко нема - нека се врати на село.

А купаца - нигде. Ниоткуд људске руке да ово уреди и дотера. Да излечи кућу од самоће. Избројали смо више од стотину кућа, само уз пут од шездесетак километара.

- Замрле куће, замро живот - говори Јефто Ђурић. - И нема изгледа да ће се неко сетити да, кад је све остало пропало, само село може да врати сигурност. Да нас храни и исхрани. Све је, децо, отишло у градове. Више воле да гладују, него да ору. Питам се докле ће ово да пропада, а да за то никог није брига. Сви би да живе на Теразијама, и ови наши Шумадинци и ови што су дошли од невоље.

Градови пренатрпани, а овде лепота Шумадије, вајана руком природе. Никада шумадијска села нису била овако празна. Тако празна да седнеш и плачеш. Бела куга, притисла. Хара. Кога год да сретнеш, жали се на године и болест. Кога год упиташ зашто је село све старије, одговара: зато што није било памети.

- Нико још није пописао колико је ових руина - слушамо причу. - Нико не зна где су им власници, ако се изузме ових неколико телефона на огласима, па позовеш и питаш. Држава би могла све то да откупи, па да оне што их издржавамо по колективним центрима овде пошаље. Не мора да им прави виле, нека им направи мало куће, купи краву, козу, шта год. Ма, какви!? Боље им је у казан и пакет помоћи, да седе и мељу по читав дан. Људи моји, чему они уче своју децу.

А деца... Децу у српским шумадијским селима да лампом тражиш, не можеш да нађеш. Сезона је одмора. Статистика гласи: да се радије летује ко зна где, него у селу. Статистика је поражавајућа: од Тополе до Крагујевца је око 300 домаћинстава без наследника.

УБИ САМОЋА

СЛАЂАНА Аврамовић има кућу, окућницу, магазе, тремове, бунар... Разболела се, не може сама да придиже домаћинство. А оно, сваког дана све више пропада.

- Све је то џаба, кад уби самоћа - каже Слађана и понавља:

- Волела бих једну часну и радну породицу да дође и да заједно придигнемо домаћинство. Ето, позивам их.


(Крај серијала)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

vlado pljevlja

07.07.2015. 15:20

Pored prirodne ljepote,mira i tisine kojom zrace sumadijska sela Terazije su naspram tog raja Alcatraz.Ali nista me vise ne moze iznenaditi.I ovdje u Crnoj Gori jos uvijek ima ljudi koji poput svojih predaka mastaju o Terazijama.Prije mjesec i po dana sam dvije noci prenocio upravo na Terazijama u Hotelu "Moskva" i vjerujte da nijesam mogao iscekati povratak preko lijepog Rudnika i krshnog Zlatibora.

Cinjenica

07.07.2015. 15:43

Vise vole da u Beogradu budu golje, nezaposleni ili na placenom odsustvu za neku bednu sicu nego da u rodnom selu zive u svojim kucama, obradjuju svoju zemlju, gaje svoju stoku, jedu svoju hranu, voze svoje kombajne i traktore, idu u provod svojim automobilima i zaradjuju za mesec dana onoliko koliko u gradu ne mogu da zarade za deset godina.

sssss

07.07.2015. 15:48

Mi ce mo sami svesti Srbiju na Beogradski Pasaluk. Ovi sa zapad nemoraju ni da se trude oko toga.

Djole

07.07.2015. 16:00

Svi će se uskoro vraćati na sela,ne brinite ništa! :) Ima da radi motika ko luda. :)

Jugoslava Pravdic

08.07.2015. 16:33

@Djole - Da je ostala JUGA bilo bi i sela, jer, tada su sela imala i mesne zajednice, i dom zdravlja, i škole, i pošte, i kulturnu salu, i sve sto je potrebno za život. Umesto Beograda na vodi, da se prvo izgrade putevi, domovi zdravlja, kulturni centri, internet, eto vama dece i odraslih koliko hocete na selima.

vh

07.07.2015. 16:24

selo ne znaci samo motika, oranje, nosenje dzakova itd... Moze se kombinovati vocarstvo,vrtlarstvo i stocarstvo u manjem obimu za sopstvenu proizvodnju hrane. Pcele, zivina, koze, gljive, svinje, plastenici-bezbroj je kombinacija. Ono sto je danas 'hit' u svetu su znali nasi pradedovi i babe: radi, stedi, zivi jednostavno. Oni koji vole asfalt- neka uzivaju tamo.

Dorian

07.07.2015. 16:36

A odakle Kosovarima za stanove u centru BG ? Pa prodali imanja Siptarima. Pa to je za zatvor. Nadam se da ih nove, beogradske komshije ne prihvataju kao svoje

NekoIme

07.07.2015. 16:48

Sumadija se unistava konstantno, od 1945. godina na do danas. A steta je, to je najherojskija, junacka oblast Balkana, cija su pokoljenja ginula u najvecim bitkama koje je Balkan video u zadnjih 300. godina. Tito je uvozio druge, Crnogorce, Bosance u Beograd, Sumadinaca se plasio, nije im davao privilegije niti ih uzimao za sebi bliske.... zabranjivao price o sumadijskom junastvu koje su smatrane velikosrpskim....Verujem da sumadijski duh jos zivi, u zadnjih 300 godina, bio je svakako nesalomiv.

Доситеј

07.07.2015. 20:15

Шумадиски дух више не живи.Шта је узрок а шта последица ђаво би га знао али у односу на оно раније време две су појаве евидентне. Растући атеизам,народ без вере и промена положаја жене у друштву.Жене мисле да је то у реду али неће више да остају на селу!

Dejan

07.07.2015. 23:15

Bolje je ziveti u Beogradu nego u ma koliko sredjenom i lepom selu...posao ,skole, zdravstvo sve je tu iza coska i sve je u Bg ...ne vidim zasto se neko cudi sto svi zele da se presele onde gde je bolje ...ili mozda neko misli da su zivotne mogucnosti vece u Kusadku nego u Beogradu ? Naivnih vise nema

Ortodoks

08.07.2015. 12:05

u Kraljevini Srbiji je bila potrebna dozvola za stanovanje u Beogradu!a danas nas lepi Beograd trpi zatucane i plitke likove sa telecim glavama koji su sisli sa drveta ili izasli iz neke pecine i dosli da zive ovde i sebe zovu"beogradjanima"sto nikad nece biti!mora se naci neki balans!jasno je da su napustili domove zbog loseg zivota i materijalne situacije!sve dosljake vratiti autobusima nazad i dati im subvencije i uslove da zapocnu neki svoj posao da bi mogli da ostanu tamo odakle su dosli!

Jugoslava Pravdic

08.07.2015. 16:29

@Ortodoks - @Ortodoks... pa otkud Vam pravo da ovo napišete. Ko je to etiketiran da bude beogradjanin i zbog čega. Beograd je bila nekad nedodjija i izgledalo je isto kao dana napuštena sele. Pa ovi sa sela su gradili Beograd.

Ortodoks

09.07.2015. 10:32

@Ortodoks - pravi Beogradjani imaju drugaciji mentalitet,ne namecu se nikom,drze do sebe,opusteni su i bez kompleksa!a dosljaci se svuda namecu i uguravaju,imaju primitivan rezon zivota!uneli su dosta primitivnih izraza,nacina govora i prljavstine u BG,ne znaju za moral,ovde su kao pusteni sa lanca jer nemako da ih vidi od roditelja ili rodbine!I TAKVI TREBA SEBE DA ZOVU BEOGRADJANIMA???Beograd nikad nije bio nedodjija,uvek je bio grad od velikog strateskog znacaja,inace se ne bi utrkivali ko ce ga osvojiti

Ortodoks

09.07.2015. 10:37

a sto se tice postenog seljaka koji zivi na selu,gradi svoje domacinstvo,umnozava porodicu i ima svoje uspesno gazdinstvo,takvi nam trebaju sto vise!bez takvih ce Srbija propasti!zato sam i rekao da treba sve vratiti nazad i dati velike nepovratne subvencije od drzave da bi ostali tu odakle su i jacali svoju poziciju!a danas(vecinom zene)gledaju turske serije i bolesne rijaliti programe i sve bi da budu u velikom gradu i ne rade nista,jer su glupe i misle da se ovde zivi kao sto vide na TV-u!