Црни дани Белог двора

Д. МАТОВИЋ

11. 06. 2015. у 14:26

Уколико се хитно не реконструише, краљевско здање на Дедињу ускоро неће смети да се користи. Унутрашњост зграде је у тако срамном стању, да није за приказивање

Црни дани Белог двора

Таваница у помоћној кухињи

НЕКАДА место за дивљење, Бели двор на Дедињу, сада је руина. Кров прокишњава. Делови фасаде отпадају. Зидове, али и вредне уметнине и намештај једе влага. Двор већ шест година нема грејање, исто толико је без воде. Због небезбедних инсталација струја је искључена, ради само неколико сијалица. Уколико се ништа не предузме, ово здање ускоро неће смети да се користи.

- Тужан сам док гледам како наша кућа пропада - поверио нам се престолонаследник Александар Карађорђевић. - Питам се колико ће коштати реконструкција двора, када све у њему пропадне!? И да ли ће уопште бити могућа!?

Осим неколико просторија у приземљу, унутрашњост зграде је у тако срамном стању да није за приказивање. Многе просторије нису безбедне за боравак. Шест година у Белом двору нико није спавао!

- Последњих 60 година готово да ништа није рађено на згради - говори Никола Станковић из Канцеларије престолонаследника Александра Карађорђевића. - Они, који би требало да воде рачуна о овом споменику културе, као да су га заувек напустили.

Откако су се Карађорђевићи вратили у ово здање, финансирање његовог одржавања предмет је многих расправа и политичких игара. Новац се "преливао" и расипао у време када су на власти били "монархисти", а чим су отишли финансирање готово да је прекинуто. Док су се раније трошили милиони евра, ове године из републичког буџета добиће 34 милиона динара.

Подстанари Карађорђевићи тврде да је тај новац довољан за чишћење и ситне поправке, а не за реконструкцију која је хитна и неопходна.

- Буџет је све мањи, а проблеми све већи. Влага и мемла видљиво прете уметнинама. Забринути смо за опстанак вредне уметничке збирке - каже Татјана Бабац из Канцеларије. - Слике се смештене у две просторије које се не греју. Реч је о веома вредним делима, од којих су нека нулте категорије.

Уз комоду са књигама, у библиотеци, избија влага. На полицама су вредна дела од 17. века, па до наших дана.

- Влага је уништила многе књиге - прича Татјана Бабац. Бели двор је много запуштен. Кроз кров од белог стакла буквално лије вода у један од салона, коју запослени у кишним данима све време скупљају. У подруму је влага појела таваницу, из које вире даске, и зидове, који се круне. Парни котао за грејање је зарђао, а његове цеви су пред пуцањем. У приземљу, у Златном салону, главни стубови су попуцали. У краљевским апартманима малтер са зидова отпада. На улазу су попуцали стубови, део крова се урушио, јер зграда тоне и криви се.

- Највећа штета је неодржавање - објашњава Александар Марковић, шеф обезбеђења. - Некада је о дворском комплексу бринуло стотинак људи, а сада је овај посао пао на нас неколико.

Влага и трулеж су нагризли прозоре и врата која воде на терасу. Светларник је сив и прљав од трулежи која је захватила зидове и од рђе на крову.

У последњих десет година за одржавање дворова из републичког буџета је дато нешто више од 7,7 милиона евра. Тај новац је потрошен на текуће одржавање, плате запосленима, изложбе и књижевне вечери, али не и за реконструкцију.

ОГРОМНО ИМАЊЕ

Дворски комплекс налази се на врху Дедиња. Окружен је шумом и простире се на површини око три пута већој од Калемегдана или 268 фудбалских терена. Када се уђе у комплекс прво се примети огромна шума, односно парк.

- У време док је дворски комплекс користио Јосип Броз Тито огромно имање уређивала су 33 баштована. Исти тај посао сада ради само њих троје - прича Бабац.

ДРЖАВА ВРАТИЛА ДУГ

Пре извесног времена процурила је вест да Карађорђевићи само за струју дугују више од шест милиона динара. Радници Електродистрибуције у овом случају нису поступили као према осталим грађанима, којима због много мањих дуговања свакодневно секу каблове.

- Проблем је решен - каже Никола Станковић. - Ушло се у репрограм, а и држава је у међувремену вратила новац Карађорђевићима. Они су, наиме, уместо да плате струју, дали новац за сахрану четворо Карађорђевића на Опленцу. Држава им је тек недавно тај новац вратила.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

ивана ђорђевић

11.06.2015. 14:58

алоооооо, он није престолонаследник! научите више!

Урош

11.06.2015. 22:02

@ивана ђорђевић - Тачно, он је Краљ, пошто је Србија нерегуларна , нелегална и нелегитимна република!

4c

11.06.2015. 15:01

Kakvi kraljevi takva i kuca.У последњих десет година за одржавање дворова из републичког буџета је дато нешто више од 7,7 милиона евра.Znaci oko 770 000 eura godisnje.............malo li je!?

Бора

13.06.2015. 15:35

@4c - Те паре су за обнову овог здања као кап воде на усијаном камену, другим речима - мало је. Али си ти са свимх твојих 4с у Србији сувишан.

srdoje

11.06.2015. 15:06

vazno je da se pare daju dodiku ,ko sisa dvor, jer to je srpski nije ex yu vladara u beogradu.

Misko

11.06.2015. 15:17

7.7 miliona evra dato zadnjih 10 godina,a u ovako ocajnom stanju se nalazi!? Pa na sta je otiso taj novac,na plate,izlozbe i knizevne veceri! Pa sada njima ne treba dati ni prebijenu paru ako su ga tako trosili i jos da se ispita kuda je sve otisao toliki novac.

Шумадинац

12.06.2015. 11:33

@SaleA - И то по могућству да га дају Тодорићу као што су му већ дали пола Србије... Па да, боље је продати га свом пајташу, него вратити законском власнику.

Prestolonaslednik

11.06.2015. 15:33

- Tužna sam dok gledala kako naša kuća propada - poverio nam se prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević. - Pita se koliko će da košta rekonstrukcija dvor, kada sve u njemu propadala!? I da li će uopšte moguća!?

ana

11.06.2015. 21:18

Podstanare treba krivično goniti zbog uništavanja kulturnog dobra i očite neodgovornosti u nenemenskom trošenju ogromnih sredstava.Treba da se stide pred ovim osiromašenim narodom.

Пелагија

11.06.2015. 23:54

@ana - Ана, имаш право. Кривцу треба за коришћење, уништење и небригу поднети рачун на адресу "Кућа цвећа" - Дедиње.

ana

12.06.2015. 10:04

@ana - Ali Pelagija za vreme krivca koga navodite svi objekti dvora su uzorno odr žavani. Ono što je krivac uz manje dugove,za CELU Jjugoslaviju IZGRADIO potonji rasturači iste ni dan današnji nisu u stanju ni da okreče. Malo objektivnosti u vašim godinanma nije na odmet

Miro Markovic

12.06.2015. 02:22

Dok zapadne zemlje kao sto su Spanija, Francuska, Engleska, Holandija, Svedska, Rusija itd. (kraljevine i republike) privlace milione turista, pa i nase zemljake, na svoje palate, dvorceve, muzeje i ostale gradjevine iz kraljevskih ili carskih vremena, mi u Srbiji rasturamo, ili ne zelim da brineo o onome sto je ostalo iz prohujalih vremena. Tek kad sve propadne i nestane, onda pocnemo da "placemo". To je isto kao da kukamo na svojoj sopstvenoj sahrani..

mile

12.06.2015. 05:36

Tužno je kako su neki spremni da omalovažavaju čak i da rasprodaju svoju baštinu tako olako uz predrasude skroz paušalno brkajući kulturu sa ideologijom... Malo koji evropski narod (ako ih uopšte ima takvih) može tek tako olako da ignoriše svoju istoriju, kulturna bogatstva i tradiciju svoje zemlje.

Добросав

13.06.2015. 15:30

@Ratic Predrag - Ти си залутао у Србију. Тражи себи другу државу. Ова није за тебе, воли краља и Дражу.

Taca

13.06.2015. 18:52

Acu i ženu mu Katu treba izvesti pred lice pravde zbog uništavanja nacionalnog dobra, a o novčanim mahinacijama i proneverama da ne govorimo...