Појавила се риба која „хода копном и гуши предаторе! (ВИДЕО)

Новости Онлине

09. 06. 2015. у 14:48

Перца пењалица је у стању да шета копном и до шест дана јер уз шкрге поседује плућа, а једном када је нека од животиња прогута, перца је убије тако што јој натекне у грлу и угуши је

Појавила се риба која „хода копном и гуши предаторе! (ВИДЕО)

Фото принтскрин Јутјуб

ПЕРЦА пењалица, слатководна риба у сродству с гргечом која потиче из југоисточне Азије, али и која се у задњих пар деценија успела раширити све до Папуа Нове Гвинеје, изазвала је ових дана свеопшту панику у Аустралији јер се по први пута појавила недалеко од тамошње обале.

Перца је у стању да шета копном и до шест дана јер уз шкрге поседује плућа, а једном када је нека од животиња прогута, перца је убије тако што јој натекне у грлу и угуши је.

Речи је о риби која у новим стаништима представља велику опасност по друге рибе, птице и корњаче, па је истраживач Нејтан Валтам са универзитета Џејмс Кук упозорио да ће најверојатније изазвати катастрофу уколико почне да шири популацију и у Аустралији - пише портал Дневник.хр.

Иако је перца пењалица донекле отпорна и на слану воду стручњаци не верују да је тако далеко успела самостално да доплива, па прихваћена теорија у овом тренутку каже да су за њену миграцију криви рибарски бродови.

- Перца је у стању да поремети равнотежу станишта у које се насели. Зато сарађујемо с властима како не би ишла даље према југу - казао је Валтам, који је замолио људе да одмах пријаве уколико је угледају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)