Срби у Клини: Не знамо да ли ћемо осванути

Драгана ЗЕЧЕВИЋ

понедељак, 25. 05. 2015. у 10:13

Срби у Клини: Не знамо да ли ћемо осванути

Смиљка и Ђорђе Шмигић из Дрсника, некада водећи домаћини у селу

Са повратницима у Клини који су свакодневно изложени пљачкама Албанаца. Упадну у кућу у пола ноћи, претуку, опљачкају кад год им се прохте - прича Миодраг Конић

МИ смо као робијаши. О каквој слободи кретања говоре, када нисмо слободни ни у својој кући. Иако дан некако пребродимо, ноћ никако да прође. А сваке ноћи легнемо са питањем хоћемо ли ујутру осванути. Овако говоре повратници у селима око Клине на Космету, који су готово свакодневно изложени нападима и пљачкама Албанаца. Сви напади на повратнике су са готово истим сценариом... Више лица упадне у куће у току ноћи, малтретирају укућане, опљачкају и запрете да случај не пријаве полицији...

- Пре петнаестак дана у кућу су нам упала четири бандита. Развалили су улазна врата, која још увек не могу да поправим. Напали су прво мене а потом жену, држали су виле испред мог лица све док нису пронашли новац и то неких 65 евра и нешто динара. Ево, од тада не могу да поправим улазна врата, зато по целу ноћ дежурам и стрепим - прича Ђорђе Шмигић (79), из Дрсника код Клине, некада водећи домаћин у овом селу са око 200 домаћинстава. Сада у селу нема ни 20 повратника.

- Боље да се нисмо ни враћали. Убили су нам вољу и за животом. Ето видите колику су нам кућу срушили. И нама и рођаку којем су убили сина, а он од туге у расељништву умро - прича Смиљка Шмигић.

Док прича, Смиљка плаче. Највише жали јер јој унучићи не долазе.

СТАНОВНИШТВО - БЕЗ обзира на то што у самој Клини има свега шесторо српске деце, волела бих када завршим средњу школу да останем овде - прича осамнаестогодишња Ивана Пешић која са родитељима, седмогодишњим братом Павлом и сестрама Јованом (13) и Бојаном (16) живи у овом метохијском градићу. Иначе, од 8.600 Срба, колико их је до 1999. године живело у Клини, сада их је свега око 350, док се на подручју читавог Пећког округа од око 60.000 избеглих Срба вратило свега њих око 2.500.

- Како да нам дођу... Да читавог живота носе трауме. Некада смо имали стада оваца и крава, а сад чекамо да нам неко донесе чашу млека...

Ђорђе се надовезује. Вели да би ови монструми дошли да виде и једну козу а не какву крупнију стоку.

А Вулета и Гроздану Воштић из Клинавца трећег маја напали су седми пут од када су се вратили у Метохију. Нису имали шта да им узму, нашли су само мобилни телефон.

- Џаба ти све ако немаш слободу и мир - прича Вуле који верује да је његових око 2,5 хектара имања трн у оку суседима. Зато га, каже, комшије Албанци често питају хоће ли да иде и напусти своју кућу. - Нећу да идем - каже опоро.

Миодраг Конић има 82 године. Живи са супругом Недом и у позним годинама стрепи за живот.

- Ово никада није било, било је ратова, али се у наводном миру никада нису дешавали овакви и напади и пљачке. Упадну ти у кућу у пола ноћи, претуку те, опљачкају и то кад год им се прохте - прича Миодраг (82).

Ивана и Павле Пешић се не раздвајају

Слободанка Дабижљевић је преживела недавно праву тортуру од групе албанских разбојника. Упали су им у дом и супруга су јој тукли моткама, а њу “само” шутирали. На крају су јој узели и венчани прстен са руке.

- Због недостатка безбедности не можемо ни имања да обрађујемо. Радимо само окућнице. Јер, када сам раније покушавао да обрађујем околне њиве, на све начине су хтели да ме заплаше. Они ме псују, ја ћутим, али сам временом одустао - прича Милован Шмигић (55) из Дрсника код Клине, коме поред свих мука, каже, највише ипак недостаје породица, супруга и деца који су и даље у расељеништву...

ТО НИЈЕ САМО КРИМИНАЛ

ПРЕМА извештајима ЕУЛЕКС полиције, напади и пљачке повратника нису енички мотивисани. Пре неколико дана тамошња полиција је ухапсила седмочлану групу окривљену за ове нападе, али их је пустила.

- Ово што се дешава у општини Клина није обичан криминал. Јер када лопови некоме украду новчаник, не питају га зашто није продао кућу или продао земљу. Ово је озбиљан проблем - истакао је Бранимир Стојановић, заменик премијера Косова.

Подсећајући да је договором српских представника у косовској влади полицијској станици у Клини прослеђено осам полицајаца српске националности из других средина, Бранимир Стојановић је рекао да ће у договору са представницима косовске полиције настојати да запосле што више српских полицајаца како би бринули о безбедности и посећивали повратнике.

Коментари (7)

namcor

25.05.2015. 12:55

@Laki - kako pomoci ovim ljudima?ajde kazi?drzava koja srbija?srbi na kosovu samo sebi mogu pomoci!kao jedino da se opet obnove dobri odnosi sa vidjenim albancima po selima i nema nikom nista da fali!sada to sto povratnici neki umisljaju da su neko i nesto i idu ko curani ne valja to!na kraju da tuga i zalost ne do bog nikome ovakav zivot!

Аца

25.05.2015. 11:29

А ми ћемо заузврат да их пустимо да слободно пролазе кроз Србију и да им продајемо станове по Нишу. Битно да еу нема алтернативу. Туга.

Steva

25.05.2015. 12:55

Нико нам није крив, него ми сами. Зарад непостојеће будућности у ЕУ продајемо територије и народ, а наша деца доле одрастају у паклу. Ово је срамота од власти и народа у остатку Србије. Историјско НЕ европским интеграцијама је једина могућност да Србија изађе из ове самоубилачке авантуре.

boki

25.05.2015. 13:08

Srbija je izgubila i onaj minimum dostojanstva kao drzava. Vazno da smo Drazu vasrkrsli.

King

25.05.2015. 18:48

Bitno da se siptari lece na Vma i bilo gde u Srbiji , zatim mogu da kupe nekretninu bilo gde u Srbiji ! Nijma kad neko polupa lokal policija brzo nadje krivce , zasticeni ko beli mledvedi a Mi smo gradjani ne drugog nego poslednjeg reda ! Rezime : treba bezati iz ove drzave i prijaviti se negde kao Eskim!

miki

26.05.2015. 07:34

meni je ovo nevjerovatno. stari ljudi zive u strahu..tuku i napadaju ih..a Srbija drzava nista...a prica o platformi....bla bla...zastitite svoj narod..posalji vojsku i policiju pa da vidimo sta ce biti...nista...nije ovo 99 sa omrzenim Milosevicem..stvari u svijetu su drukcije poredane...zato ili zastita svojih gradjana ili priznajte Kosovo i dignuti zid.naravno nase preseliti u Srbiju prije toga