Немачка: Пронађене скулптуре са Хитлерове канцеларије

Танјуг

20. 05. 2015. у 18:18

Немачка полиција пронашла је две бронзане скулптуре коња и гранитне рељефе који су украшавали некадашњу импозантну зграду Нове канцеларије Рајха у Берлину, седиште нацистичког вође

Немачка: Пронађене скулптуре са Хитлерове канцеларије

БЕРЛИН - Немачка полиција пронашла је две бронзане скулптуре коња и гранитне рељефе који су украшавали некадашњу импозантну зграду Нове канцеларије Рајха у Берлину, седиште нацистичког вође Адофла Хитлера.

Полиција у Берлину саопштила је данас да су статуе, које су деценијама сматране изгубљеним, откривене координираном акцијом спроведеном у пет немачких покрајина у оквиру вишемесечне истраге о илегалној трговини уметнинама.

У току операције заплењено је неколико уметничких дела међу којима су поменуте бронзане скулптуре, дело вајара Јозефа Торака као и један гранитни рељеф Арна Брекера.

Немачке власти су објавиле да је у току истрага о осам осумњичених особа старости од 64 до 79 година.

Према писању листа Билд, два бронзана коња и две статуе жена последњи пут су виђени 1989. на пољани у склопу совјетске касарне недалеко од источног Берлина, непосредно пре пада Берлинског зида.

Хитлер је требало да из Нове канцеларија Рајха, коју је пројектовао његов лични архитекта Алберт Шпер, влада Великом немачком државом. Зграда је тешко оштећена током бомбардовања савезника 1945. године, а оно што је од ње остало срушено је након рата по налогу совјетских снага.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

miljan

20.05.2015. 19:03

Doslo vrijeme da se opet postave, sve polako, polako. Pritezite Srbi opanke, zna se sta slijedi. Hitler je mrtav, ali Ideja je ziva!

Aleks

20.05.2015. 19:30

A gde su umetnicka dela iz Srbije koja je pokrala nacisticka nemacka za vreme ratova?