И краљев убица је био изненађен

Драгана Матовић

недеља, 03. 05. 2015. у 18:01

И краљев убица је био изненађен

Сниматељ догађаја је дан касније пронађен мртав, део снимка недостаје

Несхватљиви безбедносни пропусти приликом убиства краља Александра. Нашој држави било скупо да пошаље српске полицајце у Марсељ, тврди аутор књиге о атентату 1934. године. Вожња у отвореном ауту кобна грешка

КРАЉ Александар Први Карађорђевић није желео да умре у кревету, од старости. Маштао је да ће живот окончати борећи се за свој народ. Тако је и било. Вођа, који је са српским ратницима преживео многе голготе у Првом светском рату, настрадао је у Марсељу 9. октобра 1934, током дипломатске посете Француској. Убили су га завереници из усташког покрета Анте Павелића.

Ово, за "Новости", каже Милан Богојевић, аутор књиге "Атентат 1934". Ковање завере, политичке околности, суђење саучесницима атентатора и сећање сведока, историчари и публицисти детаљно су обрадили. Сачуван је и филмски снимак самог догађаја и то је први аутентични видео-запис једног атентата.

- Нико се - истиче наш саговорник - до сада није детаљно позабавио самим чином, као ни пропустима француских и југословенских служби у обезбеђењу краља. То је окосница моје књиге.

Богојевић је у пословима безбедности већ петнаест година. Бивши припадник специјалне јединице "Кобре", по напуштању војске, радио је као телехоранитељ породице Карађорђевић. Тренутно снима документарни филм о атентату.

- Југословенске службе безбедности имале су детаљне информације о завери усташког покрета Анте Павелића, а француска организација обезбеђења била је немарна. Атентатор Владо Керин, алијас Георгијев Черноземски, једнако успешно могао је да насрне на краља и хладним оружјем. Пуцао је из непосредне близине.

Припадници усташког покрета и македонске организације ВМРО покушали су два пута раније да ликвидирају краља Ујединитеља. Атентат у Марсељу само је наставак неуспелог покушаја из Загреба. И марсељски атентат припреман је у усташкој "кухињи". Главни кувар био је усташки вођа Анте Павелић.

СКРИВЕНО У АРХИВАМА? Током атентата на краља један метак погодио је министра Бартуа у десну надлактицу. Повреда није била тешка, али је он од те ране преминуо. У извештају је наведено да су спора вожња таксијем, због гужве и пометње у граду, и неадекватна прва помоћ, били фатални по министра.
- Четрдесет година касније испливала је званична информација да је Барту погођен зрном другог калибра у односу на краља Александра и генерала Жоржа - наводи Богојевић. - Бартуа је највероватније погодило залутало зрно из полицијског револвера. Питање је зашто је ова информација скривана тако дуго, као и шта се то још скрива у француској архиви од доказа. И поред званичних захтева, француске власти нам никад нису доставиле комплетну документацију.

- Да је Влада Краљевине Југославије поступила по упутствима државне безбедности, краљ не би ишао у Француску или би отишао под другачијим условима - тврди Богојевић.

Планирано је да са краљем у Француску путује десет група полицијаца, што би коштало четрдесет хиљада долара. Држава је грцала у дуговима, а краљ је одбацио ту идеју, указујући на квалитете француске полиције. По Богојевићевим наводима, план није стигао до владара, јер је министар полиције Живојин Лазић рекао оно што се приписује краљу: "То је велики издатак. Уосталом, француска полиција је боља од српске."

- Французи су обећали, ништа учинили нису - уздахнуо је Богојевић. - Наши су испустили могућност да га сачувају. Невероватно је колико се пропуста догодило од тренутка када се краљ Александар искрцао са брода, а прешао је аутомобилом само 70 метара. Верујем да је и атентатор био изненађен.

Богојевић наводи да је вече уочи доласка краља зграда Југословенске амбасаде испрскана црвеном фарбом - упозорење да ће "пасти крв". Зато му је чудно да је план да се краљ вози у затвореном и блиндираном аутомобилу у последњем тренутку измењен. Одлуку да се замени за отворени аутомобил донео је министар иностраних послова Луј Барту. Оправдао ју је речима: "То је француски пријатељ, народ треба да га види. Бићу поред њега. Шта ће му бољи чувар?!"

- Возач аутомобила није био искусан. Пољопривредник са кратким стажом у полицији - каже Богојевић. - У то време било је много вештијих возача, спремних за маневре.

Предиђено је да се аутомобил креће 20 километара на сат, јер та брзина отежава атентат.

- Аутомобил је ишао само пет километара. Французима је парада била у првом плану - каже он. - Окупило се много људи да види краља пријатељске државе.

Као обезбеђење, краљу су додељени генерал Жожеф Жорж, његов пријатељ из рата и пуковник Милорад Радовић, који је био у другим колима.

- Било је предвиђено да аутомобил прате мотоциклисти, али је на захтев председника општине Марсељ то измењено - прича Богојевић. - Пратила су га два потпуковника на коњима. Градоначелник се касније правдао да би пратња мотоцикала изазвала протест грађана. Ближили су се избори, који су за градоначелника и министра Бартуа били приоритет у односу на посету. Али, да су били мотоциклисти, атентатор не би могао тек тако да дошета до краља.

Испред кола буквално су се гурали новинари, па Богојевић претпоставља да је атентатор био међу њима.

- Све је слутило на несрећу, која се брзо догодила - каже он. - До тренутка када је возач кроз прозор ухватио атентатора за сако, он је већ испразнио читав оквир у краља и генерала. Разјарена маса линчовала је убицу.

ТЕСЛИНО ПИСМО Познато је да се Никола Тесла ретко политички изјашњавао. Зато је занимљиво писмо, које је убрзо после атентата, славни научник упутио уреднику "Њујорк тајмса" због клеветања краља Александра. "...
Ја сам рођен у Хрватској. Хрвати и Словенци никад нису били у позицији да се боре за своју независност. Срби су били ти који су се највише борили и цена извојеване слободе плаћена је српском крвљу. Истинољубиви Хрвати и Словенци тога се сећају са захвалношћу", пише Тесла. "Откако је напорима краља Александра уједињена, Југославија је била нападана од политичких непријатеља, који су све учинили да је разбију. Смрт краља уздрмала је земљу до темеља, али се непријатељи Југославије узалуд надају њеном разбијању. Племенита крв великог човека само ће допринети јачању заједништва. Александар ће увек живети у сећању свог народа као херојска фигура, попут Вашингтона и Линколна - као Вашингтон, способан и неустрашив генерал који је ослободио своју земљу, и Линколн, мудар вођа и патриота који је завршио у мучеништву."

Француска је признала своју одговорност, тиме што је сменила шефа државне безбедности, као и челнике полиције у Марсељу. У француској јавности се говорило да је најлојалнији савезник Француске погинуо на њеном тлу, јер га она није довољно заштитила.

- Смртно рањени краљ пребачен је у општину, а не у болницу. Оваквим решењем краљ није имао ни теоретску шансу да преживи. Није било лекара. Зашто нису тако поступили са министром Бартуом и генералом Жоржом - пита се Богојевић.

Черноземски је убрзо преминуо. Остали саучесници Звонимир Поспишл, Иван Рајић и Мијо Краљ осуђени су на доживотну робију. Утврђена је одговорност Павелића. Француска је тражила изручење Павелића, који је у то време био у Италији, али Мусолини је одбио да га преда. Ухапсио га је, само да би отклонио компликације.

- Било је то фингирано хапшење, јер никад није изручен Француској - каже Богојевић. - Да јесте, наша историја би била другачија. Мање би Срба страдало у Другом светском рату.

Једна од мистерија која никада са сигурношћу није решена јесте и ко је била "плава дама", односно Марија, која је усташама донела оружје. Француска полиција тврдила је да је то извесна Катица Шилер.

- Наша тајна полиција имала је другачија сазнања. Марија Вудрачец била је Стана Година, супруга Антуна Године, познатог члана банде Ал Капонеа. Павелић, који је вероватно и сам био у Марсељу у време атентата их је ангажовао. Стана је пренела оружје, а њен супруг фалсификовао пасоше. Антун је касније постао шеф тајне полиције НДХ, задужен за Павелићеву безбедност.

Сниматељ који је атентат забележио камером, умро је под мистериозним околностима, дан после трагедије.

- Претпоставља се да је на снимку, који је у једном делу исечен, особа која би могла да се повеже са правим налогодавцем - каже Богојевић. - Можда је због тога сниматељ убијен а део траке уништен - недостаје део самог пуцња у краља.

Французи су све предмете повезане са атентатом, па и аутомобил, поклонили Југославији.

- После Другог светског рата, већина предмета загонетно је нестала. А, комунисти су у кобном аутомобилу превозили помије!

Коментари (54)

jo pariz

03.05.2015. 18:25

kralja su ubili fromasoni francuski da atentat nije uspeo u marseju cekala ga je druga grupa u parizu.latinima nikad netreba verovati.

Miloš

03.05.2015. 18:45

Vatikan nam je dao masonsku jugoslaviju zalogaj da se udavimo. Lucidno zar ne?! Zna se da je ktalja Aleksandra Prvog Karađorđevića ubio Vatikan. Samo jedno kraljevstvo može da postoji na svetu, a to je engleska Kruna. Engleskom Krunom upravljaju jevreji koje nadzire Vatikan. Zakletva pape Ignacija Lojole glasi:..., Moraš biti veći Jevrejin od Jevreja. Moraš se niže saginjati od Jevrejina da bi služio papi. Eto, koliko Vatikan ceni Jevreje.

Prle i Tihi

03.05.2015. 18:48

Ma Francuzi su nam večni saveznici. Bolje ne možemo naći! U Prvom srpskom ustanku su otvoreno podržavali Turke, to je bila ta čuvena Napoleonova bitka za republikansko uredjenje i oslobadjanje potlačenih naroda. U prvom svetskom ratu su odbili da nam isporuče unapred plaćenu topovsku municiju, pa posle poslali pogrešnu. Pustili su da nam vojska i narod dva meseca umiru na albanskim obalama. Ubili kralja... Dalje da ne pričamo. Pored njih, neprijatelji nam ne trebaju. Kako tad, tako i sad

Bole

03.05.2015. 18:55

Francuska je skrivala dokaze jer jer je atentat pomogla jedna francuska masonska loza. Pavelic je bio vrbovan i radio za Engleze (kao i Tito i Draza kasnije).

Slo

03.05.2015. 19:02

Platio je za ubistvo Dragutina Dimitrijevića Apisa i njegovih drugova, a i za svoj megalomanski projekat Jugoslavije.

Zoran1

03.05.2015. 19:15

Zasto Francuska ne otvri svoj dosije o slucaju ako Francuska nije umesana nebi to trebao biti problem i nema razloga za tajnost.

Point of view

03.05.2015. 19:24

Koja je razlika između Gavrila Principa i Vlade Kerina? Gavrilo je prvo pucao i ubio nedužnu ženu.

baćo

03.05.2015. 19:53

@Point of view - Point: Razlika je ogromna, i , ne mogu se porediti.Kerin je terorista , učestvovao u atentatu na kralja suverene države. Kralja , čija je ,jedina, greška što je izvukao Hrvate iz AUgar. okupacije i nagrdio Srbiju, primivši ih u kraljevinu Jugoslaviju.( Da nam zabiju nož u leđa), i, Gavrila Principa , koji je ubio Franca Ferdinanda, okupatora njegove zemlje.Greška je bila ubistvo supruge Sofije.Ona je bila,što kažu Ameri, kolateralna šteta.Šta ja pričam, uzmi knjigu u šake.

Unconstrained viewpoint

03.05.2015. 21:05

@Point of view - Одговор: Александар је био у мирољубивој посети пријатељској земљи. Фердинанд је ушао у Сарајево на челу аустријских војних снага, демонстрирајући моћ Монархије у окупираној (анектираној) Босни. Још једна разлика: Принцип није био националиста, већ се заједно са маладим Хрватима и муслиманима борио за ослобођење свих јужнословенских народа. Поздрав, Гоца СЗ.

Zmaj Ognjeni Vuk

03.05.2015. 19:25

Kralj je svoje lose vodjenje politike(verovanja Hrvatima da zele sa nama)platio glavom a njegova porodica Krunom.Tako da mudar kao njegov otac nije bio,a ni voljen kao cika Pera.I zemlja je bila jako zaostala tako da me vidim sto ga toliko velicaju a njegovog oca zanemaruju.Ujedinitelj-budala u lepom odelu.Da je samo manje bio nadmen i egocentrik,poslusao bi svoga oca i kasnije Vojvodu Misica-Velicanstvo samo ne sa Hrvatima!!!!

Братство и јединство, трећи пут!

03.05.2015. 20:30

@ Zmaj Ognjeni Vuk - Velicanstvo samo ne sa Hrvatima!!!! Ово упозорење би требало да се чује и данас, али глас народа се у Србији не слуша, срљамо у нову заједницу са Хрватима. И то по коју цену!

I cika Pera

07.05.2015. 08:02

@ Zmaj Ognjeni Vuk - je postao kralj na krilima nevidjenog zlocina nad Obrenovicima....

Aleksandar

03.05.2015. 19:31

ako to nije bilo namesteno ubistvo od same francuske u hrvata, samo lud covek nevidi da je ovo namestaljka. Kao prijatelji nam..kako da ne, nemamo mi mozak kao americki narod pa da verujemo u sve sto nam serviraju

Рајко

03.05.2015. 19:51

Краљ је био сујетна будала. Убили су га тек кад му је дошло из дупета у главу да Србија треба да се разграничи са Хрватима и да је Југославија била велика грешка.

AMPUTACIJA

03.05.2015. 23:44

@Рајко - Od komentatora Rajko je"ubo"u sferu istine koju još treba da dokazujemo.A I K je u realnom okruženju napokon shvatio svoju Grešku, ali nema nazad.Nakon velikih proučavanja i diplomatskih sastanaka pristao je na Otcepljenje HR od YU.To je bila njegova kobna reč:AMPUTACIJA kojom se ruši Geostrategija Balkana Arhitekte iz Velikog Orijenta FR mu tu reč nisu oprostile i bi metak. U globalu AIK nije bio dorastao velikim igrama i nije doživljen kao Neko.Više je cenjena supruga MARIJA kao plemkinja.

Vlada

03.05.2015. 20:20

Secam se da sam gledao na TV-u Tapija kako prica, dok je Tapi bio ziv, da je rekao da se masonsko obezbedjenje sklonilo da bi prisao ubica. To im je bila osveta za streljanje crnorukaca Apisa i jos jednog na Solunskom frontu. Crnorukce onda i masoneriju danas u Srbiji kontrolise MI6.

Побјешњели Максо

03.05.2015. 20:24

Велика грешка тадажшње српске власти а посебно краља је тежња да се створи Југославија. Није било никакве потребе за такву авантуру али су се лични интереси и амбиције као и много пута пре и после тога ставили у први план. Велика грешка чије последице и даље оцећамо и плаћамо. Али то и не би било тако страшно да смо бар нешто из свега тога научили. Него исте грешке правимо и даље. Историја је велика учитељица али изгледа да смо ми побегли са часа.

Velja

03.05.2015. 20:40

Pavelic je objavio knjigu Lijepa Plavka i posvetio je plavusi koja je teroristima prokrijumcarila 4 pistolja i 4 bombe.

4c

03.05.2015. 20:53

Primio je zmiju u njedra,pa ga je ta zmija i ubila.Ne samo njega nego milione srpske djece,zena i muskaraca.Ubili su ga zapadnjaci,isti oni koji su ga podrzavali,drzali su ga dok im je trebao ko i sve ostale.

Ajde

03.05.2015. 22:51

@Ana - Kaze se Skopje, tom logikom. Da neces i Marseljezu da zovemo Marsejezom ili Marsejkom?

Goran

03.05.2015. 23:36

@Ana - Ovako druze ako ces ispravno onda bi trebali nazivati gradove onako kako ih izgovaraju lokalni stanovnici pa bi se tako Beograd u inostranstvu se zvao Beograd, a ne (Belgrade Engleski ili Belgrad Nemacki Belgrao italijanski itd) ispravno je i Marsej i kako Francuzi kazu Marselj.Na aprimer mi Jugosloveni kad bi Nemcima rekli Minhen ili Keln oni ne bi znali o kojem se gradu radi jeg da oni izgovaraju potpuno drugacije od nas.

Krle

03.05.2015. 21:05

Smatram da su Karadjordjevica pozvali njegovi masoni jer im je okrenuo ledja i poceo se okretati nemackoj. Kao atentatore su odabrali ustase jer su hteli da se speru odgovornost sa sebe

Sima

03.05.2015. 21:19

Oni koji ovde pisu protiv kralja Aleksandra ujedinitelja, smatrajuci da je Kraljevina SHS njegova najveca greska i imaginacija, trebalo bi da se prvo malo edukuju i sire gledaju na ovu problematiku. Pre svega, da shvate kako je Aleksandar, izmedju ostalog, zeleo da svi Srbi konacno zive u jednoj drzavi. Ali, dzabe je vama pricati, svi ste za sve strucni...

Дејан

04.05.2015. 08:58

@Sima - Одједном имамо вишак Срба, који све знају шта је требао да уради краљ Александар, али не беше их нигде да кажу нешто за време Маршала ЈБТ. Изгледа да је ипак био велики човек, војсковођа и државник кога је Европа уважавала па је то и сам Никола Тесла схватио. Слава краљу Југославије Александру I Ујединитељу!

Милан

03.05.2015. 21:20

Није он наш краљ. То је Југословенски краљ који је упропастио прилику да се Срби уједине у већу, јаку и здраву Србију а не у највећу пропаст српског народа, наказну Југославију.

Aleksandar

03.05.2015. 21:24

Tuzno... jos jedan dokaz da Zapadu ne mozemo verovati nikada, cak ni zemljama koje su nam toboze bile saveznice. Inace, kralj Aleksandar I je imao rak i umro bi svakako par meseci kasnije. Mozda je zato i prizeljkivao herojsku smrt. Predosecao je, a suvise mnogo toga se poklopilo. To mu je bila sudbina. Njegova greska jeste bila stvaranje Jugoslavije, ali i to je radjeno pod pritiskom sveta - da ne vaskrsne Austrougarska i da se napravi brana od Italije. On je bio prva zrtva fasizma. Slava mu!

Sve je moguće

05.05.2015. 01:07

@Aleksandar - Da li to po tebi treba da ispadne kako je kralj u stvari organizovao ovaj atentat na samoga sebe da ne bi umro od raka u krevetu, nego da junački i kao vojnik pogine od metka? Ono... kad se malo bolje razmisli, što da ne...?

Јана

03.05.2015. 21:41

А за чији је народ хтео да погине...хрватски,словеначки,пекодрински..Штета што је и постојао пред потписивање Версајског уговора...

Kraljvcanin

03.05.2015. 21:48

tesla se nije ni izjasnjavao politicki. Kralj nrma veze sa politikom. On je junak i mucenik. tesla se ovime iziasnio da je voleo svoju zemlju, Kralja i narod.

Zika

03.05.2015. 23:38

@Kraljvcanin - Nesrecan smo mi narod. Ginemo za pravdu u svetu a to nam niko ne prizna. Zato pamet u glavu, Narode moj.

Nikola Pašalić

03.05.2015. 22:05

Francuska ne želi dati rezultate istrage iz svojih arhiva jer bi se tada otkrile neke činjenice koje nisu baš na čast Velike Nacije. Npr. saradnju sa Musolinijevom Italijom i Trećim Rajhom a i umešanost francuske obaveštajne službe u organizaciju atentata. Postoje sumnje da su otkriveni saučesnici u organizaciji atentata bili ljudi francuske bezbednosti koji su bili infiltrirani u krugove italijanske obaveštajne službe i da su aktivnno učestvovali u atentatu.

Srba

03.05.2015. 22:11

Velika tragedija srpskog naroda. Verujem da je Kralj ubijen zbog Kosova. Zato sto je u ono vreme pregovarao sa Turcinom Ataturkom o iseljenju Albanaca sa Kosova u Anadoliju. Ovu tvrdnju znam kao pricu, ali meni "drzi vodu" jer danas bez malo sto godina posle jos imamo otvorenu tu ranu. Ubili su ga oni koji su napravili Albaniju u njegovo doba , a u nase doba nam oteli Kosovo. Oni cije naslednike mi danas molimo da nas prime u Evropu i pred kojima se savijamo do zemlje.

Godza

03.05.2015. 22:28

lepo nas je ujedinio.sa krvolocima koji su nas zverski istrebljivali.mada hrvatsla,iako uvek kao gubitnik,je najvise dobijala.posle 1sv.rata hrvatski oficiri su napredovali u sluzbi a srpski ziveli kao prosjaci.

miodrag

03.05.2015. 22:40

iza ubistva su stajali Al Kapone i Benito Musolini. Pavelic, Stana i ostali su bili zaduzeni za sam atentat. Kralj Aleksandar je bio veoma hrabar covek. Nasa sluzba je znala da su oni u Marseju ali je Kralj odbio da ostane u luci i vrati se u zemlju. Kada su mu rekli da ne ulazi u otvoreni automobil rekao je da je kasno da menjamo protokol. Ne znaju mali ljudi da je Kralj spavao u uniformi,da je delio zemlju ljudima koju je palacao iz svog dzepa,koliko je samo crkava pomogao i podigao...

Srdj

03.05.2015. 22:53

Posto je Musolini bivao sve drcniji u zahtevima da otme delove Kraljevine, a Francuska sslaba da brani Versajski poredak, Aleksandar je planirao da se priblizi Nemackoj i anulira opasnost od Musolonija. To je kralj i rekao Bartuu kad je ovaj bio u Jugoslaviji, juna 1934. Zato mislim da su Francuzi znali za pripreme za atentat i da su ocutali, kako bi sprecili da Jugoslavija odvuce Cehoslovake preko Male Antante Hitleru u narucje. I Stojadinovic je hteo sa Nemcima, pa ga je Pavle (Englezi) smenio

stevan

03.05.2015. 23:06

kralj aleksandar nije bio mason da je bio nikada nebi bio ubijen.isto kao drazaa mihailovic je zrtva krvnih neprijatelja srba. tito je od istih ubica srpskoga naroda postavljen da nas dokrajci sto mu je nazalost uspelo.sve i jedan kralj u svetu je bolji od komunista.pogotovo jugokomunista iz srbije.

Branko

03.05.2015. 23:26

Zato je J.Broz, autokrata kao i pok.Kralj, izvukao pouke kako treba putovati, posebno kroz tzv. savezničke i prijateljske zemlje. Ovo što je napisano u vezi N.Tesle više je laž i poluistina. Nikada Tesla tako nešto nje niti napisao niti izjavio.

kataklinger

04.05.2015. 00:30

taj covek, Aleksandar je svojom uzasnom odlukom (gramzivost) da stvori jednu potpuno neprirodnu tvorevinu u kojoj niko od 3 dominantna naroda nije hteo da bude, kriv za pojavu komunizma, fasizma pa cak i ovog danasnjeg lopovizma kod nas (jer lose radja lose, a niz nikako da se prekine), koji su narodi na ovim terenima skupo platili. sve vezano za tu porodicu je ovom narodu donelo samo smrt, razaranje i bedu, da nije bilo njih ne bi bilo ni komunista.

tamo

04.05.2015. 00:57

ne opravdavam ubistva ali ovaj kralj je bio uzrok svih nesreca koje su se desile Srbima. On poceo zbog slave, zagorac dokrajcio. Srbi nikad da se dojanisu i kao takve stalno prati nevolja.

Bio je previse popustljiv

28.04.2017. 12:59

@tamo - Bio je previse popustljiv prema ustasama. Da je Anta Pavelica i njegovu grupicu obesio na vreme samo ....

2fast

04.05.2015. 09:24

Opet Srbi i teorije zavjera. Eto nekome je bitan trecerazredni "kralj" sa Balkana. Podrijetla Karađorđa. Ako smijete navedite zanimanje Karađorđa prije nego ste ga proglasili "kraljem".

kataklinger

04.05.2015. 11:45

@2fast - i da, zaboravio sam da ti kazem da Karadjordje nije bio kralj, vez vozd.

Prebrzi

07.05.2015. 08:00

@2fast - procitaj Glembajeve, da vidis kako nastaju grofovi i kraljevi... I jos je Krleza dodao: "sacuvaj me boze srpskog junastva i hrvatske kulture". Ali vi one, koji su najbolji od vas Rvata ne cenite uopste. Kao Tita, na primer.

Manitu

04.05.2015. 16:59

po ovome sto sam procitao jasno moze da se zakljuci da su ubistvo kralja rezirali mnogo jaki igraci! mnogo jaci i od Francuske! a to mogu biti samo najmocnije porodice danasnjice,koje ne poznaju ni granice ni drzave! i samo je dokaz da zmija nikad ne spava!

karamba

05.05.2015. 09:34

Pre 2000 godina neko je rekao: "Po delima cete ih poznati". Zato se sa besbroj argumenata danas moze reci da je ubijen ne srpski, vec jugoslovensko englesko hrvatski kralj. Ovaj covek i njegov naslednik knez Paja, unistili su bioloski srpski narod i pripremili teren za boljesvicko- ravnogorsku- ustasku revoluciju! Da li se neko zapitao zasto se danas Karadjordjevici rehabilituju? Oni su nelegalno NASILNO dovedeni na vlast, posle prevrata, opet organizovanog sa strane 1903.

karamba

06.05.2015. 13:10

Kralj marioneta je unistivsi Srbe u Velikom ratu ostatak naroda pretvorio u Jugoslovene. Stvorivsi nelegalnu drzavu preko 2000 srpskih oficira je sklonio iz vojske a austrougarskim dao po 2 cina vise da se u istoj aktiviraju. Naredio je da se uniste sve zastave srpskih pukova. Tek posle 1935. pocelo se sa obelezavanjem srpskih vojnickih grobalja. Hteo je da stvori jugoslovenski jezik i da Zagreb proglasi svojom prestonicom. Austrougarski kapetan, a njegov pukovnik je proglasio NDH, 10.04.1941!!!

jelena

07.05.2015. 14:56

Na mirovnoj konferenciji u Parizu 1919. odluceno je da Kraljevina SHS ima pravo na nadoknadu ratne stete od Austro-ugara u iznosu od 12 milijardi francuskih franaka u zlatu! Da ne bi narusio bratsvo i jedinstvo kralj Aca nije prihvatio novac, a Srbija je nastavila da vraca svoje dugove i kredite. Kada se sve uzme u obzir, postavlja se pitanje. Sta Karadjordjevici traze u Srbiji? Zbog svojih "zasluga" i ispravljanja istorijske nepravde, treba da se rehabilituju kao i sve ostale korisne budale !!

karamba

10.05.2015. 12:16

Kralj je ubijen ne zbog srpskih nacionalnih interesa, jer sa Srbima je zavrsio, nego sto je sebi dao za pravo da utice na kreiranje evropske politike, formiranjem "Male atante". Njegovo je bilo samo da izvrsava naredbe! Bio je vise puta upozoren, a poslednji put od Bugarskog kralja. Ostavio je testament kojim je kneza Paju postavio za namesnika, a za njegovog zamenika generala Tomica, koga je Paja u novembru 1934 likvidirao! Za atentat je znao i prepustio se sudbini! Pancir nije koristio...

Žrnov

14.06.2015. 22:19

Pojam " korisna budala" nisu patentirali Amerikanci. Lideri i državnici u kandžama vladajuće sile , nezavisno da li su Nemci, Francuzi ili Srbi su samo korisne budale koje nakon "odradjenog posla", budu "zamenjeni".I atentat je samo rutinska "zamena", nakon što je dotični svesno uništio Srbiju i najstariji Srbski istorijski spomenik- Žrnov, na mestu današnjeg spomenika Neznanom junaku. Ali operacija očigledno još traje, za predmetnu titulu sei dalje vrbuju i rashoduju.novi naraštaji korisnih...

slavko radovanovic

20.10.2015. 09:05

Ne cijenim Karadjordjeviće i mislim da su svojom politikom nanijeli izuzetnu štetu srpskom narodu od koje se možda nikada neće ni oporaviti.Taj sukob sa Austougarskom je skupo plaćen i sada se vidi da ništa nije dobijeno.Možda jedino Vojvodina umjesto Kosova i Makedonje.Ali ni to so još ne zna.Trebalo je pomirljiviju politiku voditi sa Austorugarskom.Karadjordjeivći su nas onda orodili sa Englezima i pomislili su da smo zaštićeni time a Čerčil je 1943.godine priznao Tita umjesto Draže