Орах „попио“ милион литара воде?

З. Рајић

уторак, 21. 04. 2015. у 08:31

Орах „попио“ милион литара воде?

Кућа породице Милисављевић у Врбасу

Домаћинство у Врбасу мора да плати хиљаду евра за воду утрошену током три месеца. Да је исцурило толико, тврде Милисављевићи, кућа би се сигурно слегла

ТРОЧЛАНА породица Милисављевић из Врбаса узалуд је више од годину дана доказивала да у њеној кући за три месеца никако није могло да буде потрошено више од милион литара воде! Пошто жалбе нису помогле, а домаћинство је одбијало да плати рачун од 91.528 динара у 12 рата, Милисављевићи су искључени са водоводне мреже и 11 дана су им биле суве славине. Ових дана су, ипак, потписали нови споразум о одложеном плаћању дуга, иако и даље тврде да у последњем тромесечју 2013. године нису потрошили 1.251 кубни метар воде и да у њиховом дворишту није било хаварије услед које је могло да исцури толико воде.

У ЈКП "Стандард", међутим, истичу да је контролом утврђено да су Милисављевићи копањем у дворишту ослобађали и поправљали водоводну цев, те да је у њиховом домаћинству, ипак, дошло до хаварије, за коју су сами одговорни.

- Хаварија није могла да се види, па смо ангажовали раднике да откопају комплетну инсталацију од шахта до потрошног места како би се установио и отклонио квар - каже Драгана Милисављевић, ћерка носиоца домаћинства. - Копањем није утврђено постојање хаварије. Све је било суво као барут. Нигде није откривен траг неконтролисаног отицања воде. Кућа нам је од набоја и слегла би се да је било хаварије, јер би се од милион литара воде увукла влага у зидове или би "пливало" двориште. Немогуће је и да је дрво ораха у дворишту попило толику воду, као што нагађају радници "Стандарда". Тражили смо детектор како би се утврдило куда је вода отишла, али смо из "Стандарда" добили одговор да уређај није поуздан.

Према њеним речима, водоводна инсталација у дворишту је оштећена ашовом приликом "тражења" хаварије, а то пресецање цеви је контролор "Стандарда" означио као квар.

- За исправност инсталација од улице до кућног водомера одговорно је предузеће, а штету за хаварију која се догоди иза бројила сноси корисник - објаснио је Радомир Чуровић, директор "Стандарда". - Домаћинство је признало дуг, чим је потписало споразум о одложеном плаћању, а искључено је из мреже јер није испунило преузете обавезе. По новом споразуму, морали су да плате предујам од 10 одсто дуга и таксе за искључење и укључење, које су биле скупље, јер је вода искључена на улици.

Драгана Милисављевић каже да је породица први споразум о плаћању дуга потписала у шоку, а други зато што после 11 дана више није могла да издржи без воде.

- Искључили су нас иако је у споразуму писало да ћемо, ако не измиримо рате, бити тужени. По новом споразуму, омогућено је плаћање на 30 рата. Све у свему, за воду коју нисмо потрошили платићемо хиљаду евра - каже Драгана.


ВОДОМЕР "ЛАЖЕ" ДО 11 ОДСТО

ПОСЛЕ жалбе на превисок рачун, породици Милисављевић је замењен водомер.

- У "Стандарду" су рекли да бројило "лаже" 11 одсто. Од Дирекције за мере и мерне метале у Београду добили смо одговор да водомер мора бити потпуно исправан - каже Драгана Милисављевић.

Директор "Стандарда" напомиње да произвођач сатова "Инса" признаје нетачност бројила до 11 одсто.

- За тај проценат је домаћинству Милисављевића умањен дуг - наводи Радомир Чуровић.

Коментари (5)

Obren

22.04.2015. 02:31

@Arsen Venger - Daleko je znanje od srpskih strucnjaka,ali je blizu lak nacin zarade .Cast i postovanje pojedincima.

Slaviša

21.04.2015. 15:00

Standard ti je čudo sve učeni ljudi i visoko obrazovani,1300 kubika vode bi potopilo pola ulice i mesecima bi bilo blata da je izašla ta količina vode...Ma ljudima ne možeš objasniti da su ludi...Vodomer neispravan a utvrdili su da tačno11% laže,ako je neispravan on pokazuje uvek različito

Laza

21.04.2015. 22:20

Nije nego!Pitajte Infostan kako obracunava potrosnju vode u pojedinim zgradama pa kad ih skupstine stanara pritegle,vratili novac al' bez kamate.

Утеривач

23.04.2015. 01:00

Простом рачуницом излази даје потрошња била скоро 14 кубних метара дневно ! Колики проток воде водовод обезбеђује овом домаћинству када су могли нормално да троше и да не примете да им 14 000 литара воде истиче кроз иинсталацију ? Колики је то притисак у кућној инсталацији после водомера, који омогућава толику дневну потрошњу и да се ништа не примети? Нека водовод докаже да је био у стању да им "испоручи" толику воду и да нико не осети проблем у снабдевању!