ПРИПРЕМАЈУЋИ се за изложбу "У име народа", која ће свечано бити отворена 16. маја, у панчевачком Народном музеју, организатори су у тамошњем архиву нашли једну несвакидашњу фотографију.

Први мај 1946. године. Уличне манифестације у Панчеву су, наравно, посвећене великим вођама Јосипу Брозу Титу и Јосифу Висарионовичу Стаљину. Учитељице су поносне на своје ђаке, општа егзалтација... Све док једна од њих, пренеражено, није приметила да је један од ђака (трећи слева) неправилно подигао руку. Уместо да поздрави као сви пионири, с руком подигнутом ка челу, он је подигао испружену руку увис, испред себе, као припадник Хитлерјугенда. Мали Хитлер...

На истој фотографији, на прилично неписменој пароли, рука неког из тајне полиције преправила је, после 1948, Стаљиново име у Титово.

Отварање изложбе "У име народа - репресија у Србији 1944-1953." одржаће се истог датума када је она, само годину дана раније, премијерно постављена у Историјском музеју Србије, у Београду. Ову поставку о дугогодишњим табу темама комунизма у главном граду је видело више од 45.000 људи, а широм Србије и у Паризу, више од 5.000.

Пројекат обухвата мултимедијалну изложбу (документи, фотографије, аудио и видео-записи, документарни филмови, трибине, ауторска вођења), дугометражни документарни филм, базе података о жртвама, књигу и сајт "У име народа!" Тако су, по први пут на једном месту, обједињени сви резултати дугогодишњег истраживања аутора. Пројекат је посвећен жртвама страдалим непосредно после Другог светског рата и ликвидацији народних непријатеља, политичким суђењима, Голом отоку и другим логорима, прогону кулака и колективизацији.

Аутор изложбе је историчар др Срђан Цветковић, а координатор пројекта Зорица Маринковић. На отварању поставке у Народном музеју Панчево, поред кнегиње Јелисавете Карађорђевић, драмског писца Душана Ковачевића и Љиљане, супруге писца Борислава Пекића, свечаности ће присуствовати и Перо Симић, Лазар Ристовски, Лазар Стојановић и многи други.

- Основни циљ пројекта је да се отворено и на модеран начин говори о овим тешким догађајима, не да би се поново делила Србија, јер нас није водила мржња. Водила нас је жеља да суочимо друштво и поразговарамо о овим тешким темама, у циљу унапређивања политичке културе, опште толеранције и међусобног разумевања - каже аутор др Срђан Цветковић.

Финансијска средства обезбеђивана су у ходу, без праве институционалне подршке, каже Зорица Маринковић:

- Често смо били и на граници издржљивости, али се труд, ипак, исплатио. Задовољни смо учињеним, али је будућност овог пројекта неизвесна.


ДОКУМЕНТАРАЦ

Документарац у режији Милутина Петровића траје 110 минута. У њему се, између осталих, појављују: Душан Ковачевић, редитељ Горан Марковић, кнегиња Јелисавета Карађорђевић, публициста Перо Симић, историчар Предраг Марковић, глумац Лазар Ристовски и други.