Скадар на Бојани: Систематски уништавани средњовековни споменици, избрисани српски трагови

Борис Субашић

13. 04. 2015. у 20:02

Овде и сада долазе мајке без млека да се помоле у капелици тврђаве. Србима забрањен језик. Албанија је створена одлуком западних сила

Скадар на Бојани: Систематски уништавани средњовековни споменици, избрисани српски трагови

Око тврђаве сада пасу овце

ШЕЗДЕСЕТИХ година 20. века уништавани су сви српски средњовековни споменици у околини Скадра јер су били материјална сведочанства о дугом периоду у коме је ова област припадала средњовековној српској држави.

У Скадар над Бојаном и данас долазе мајке без млека да се помоле у капелици у тунелу силне тврђаве на врху 130 метара високе суре стене. Оно што научници виде као светлуцави бели калцит који цурка кроз сиве камене блокове за скадарске Србе и потоње становнике града су вековима биле капи млека из дојки невесте Гојка Мрњавчевића, живе зазидане у зидине града, жртвоване да га виле више не би рушиле.

Али, данас се друге песме певају, кажу преостали скадарски Срби. Њима је од 1934. до пада режима Енвера Хоџе било забрањено да говоре својим језиком и носе српска имена, а камоли да кажу да је Скадар у средњем веку био српска престоница.

- Из политизоване историје Скадра се избацују Илири, Келти, Римљани, Византиници, сви се они преправљају у Албанце - каже Павле Јакоја Брајовић, док стојимо код капелице у којој је по легенди била узидана млада Гојковица. - Пошто је у традицији свих народа који су овде живели чврсто укорењена прича о невести Гојка Мрњавчевића, онда су чак направили други отвор у зиду. Препричали су српску песму измишљајући лажну легенду по којој је у зидине била узидана Албанка.

Саговорник "Новости" нас упозорава на непријатна изненађења у трави коју газимо да би пришли остацима Цркве Светог Стефана, заштитника Немањића, јер уместо косилице травњак на остацима престоног Скадра одржава стадо оваца.

СРПСКА ПРЕСТОНИЦА - СКАДАР је био српска престоница у средњем веку, али ми Срби никада не бисмо рекли да је то био само наш град - прича Брајовић. - У њему су сачувани трагови неколико миленијума људске цивилизације. Међутим, Енвер Хоџина политика албанизације, која још није нестала, срозала је ово величанствено место на најниже гране.

Он објашњава да су у такозваној "културној револуцији" шездестих година 20. века уништавани сви српски средњовековни споменици у околини Скадра јер су били материјална сведочанства о дугом периоду у коме је ова област припадала Зети, покрајини средњовековне српске државе. Нарочито је на мети била Црква Светог Сергија и Вакха, задужбини Јелене Анжујске на којој је стајао натпис краља Милутина који је обновио храм:

Од ове немањићке задужбине остао је данас само један зид. Срећом, њу је видео и описао руски конзул Јастребов 1880. док је још била цела и украшена живописом који "није византијски, него први српски" и на коме "сви свеци имају одело исто онако, као што га имају на иконама у дечанској лаври, у Пећкој патријаршији и у грачаничкој цркви".

У албанској политизованој интерпретацији историје, која је данас широко прихваћена у јавности, средњовековни утврђени град није Скадар, већ само војна тврђава Розафа, која се тако зове по оној Албанки из новокомпоноване легенде, која је узидана у њу. Да би се оспорила српска капелица и објаснила два места где тече "млеко", сад се појавила и верзија да су у тврђаву биле узидане две Албанке, са именима Роза и Фа.

У летопису Попа Дукљанина забележено је да су из Скадра владали пренемањићки краљеви Михаило, његов син Константин Бодин и Свети Јован Владимир, који су били сахрањени у Цркви Светог Сергија и Вакха. Ове тврдње су у новије време доказане и археолошки.

Остаци Црке Светог Стефана сведоче о томе да је Скадар био српска средњовековна престоница

Град Скадар и цивилно подграђе, на коме је данашње градско насеље остали су у саставу средњовековне српске државе као срце области Зете, све до доба деспотовине. У Венецијанском архиву се чувају писма млетачког сената деспоту Стефану Лазаревићу, коме се као врховном владару Скадра који припада Србији жале да им Балшићи ометају пловидбу Бојаном.

Предаја Скадра Млечанима, а затим пад града под Османлије у 15. веку нису умањили његов значај. Протеривање Османског царства из Скадра било је непосредан повод да западне силе створе нову државу Албанију, а последице те одлуке се и данас осећају. Почело је насилно албанизовање трговачке метрополе насељене Србима, Грцима, Цинцарима... Енвер Хоџин режим је Албанију изоловао и Скадар свео на сиромашну варош.

Павле Брајовић поред најстаријег дела зидина

ВРАКА ОПСТАЛА

ОСМАНЛИЈЕ које су помоћу оданих и насилних албанских племена покушавале да раселе или албанизују Србе, нису имале увек успеха, бележи 1882. у путопису Доброслав М. Ружић:

- Један сат од Скадра постоји општина Врака са четири села у којима живе чисти Срби, говоре лепо српски, чувају српске обичаје, бране веру и име српско не плашећи се ни Миридита, ни Малисора, ни Климената - за једног којег би им ови убили - убиће их они десет! Интересантно је да су се српски обичаји код Миридита и Малисора задржали и до данас: Божић без бадњака не прослављају, а славу и данас славе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (28)

Ћирко

13.04.2015. 20:27

Зашто и ми у србији не поступамо према албанцима исто тако?Ми њих хлебом а они нас каменом.Зашто и ми не измишљамо историју и њих не угњетавамо.Него дајемо им сва права која они после против нас користе.Космет је доказ тога.

miami

13.04.2015. 21:31

@Ћирко - A zasto srpska drzava ne napravi pritisak na Albaniju I ulozi novac u rekonstrukciju srpske istorije ? U Srbiji stalno se nesto kuka I zali, nista se ne radeci. To je bukvalno za sve. Necete da placate porez, a onda vam je uvek izgovor za sve da nema para.

Лазар

13.04.2015. 22:36

@Ћирко - Можда зато што смо Срби и не чинимо оно што не бисмо хтели да се нама догоди.... Ово уништавање историје је само покушај, јер историја се не пише, она се реконструише на основу извора, а њих има довољно. Увек ће се знати за средњовековну државу Срба (не Србију, јер сви Немањићи су били краљеви Срба, а не краљеви Србије) докле год постојимо. А уколико нас не буде било, онда све ово никоме неће ни значити.

momo

13.04.2015. 21:29

Ево још једног доказа да Јован Деретић (и они пре њега) ,,обмањују народ". Мало по мало и све што Деретић ,,обмањује и лаже" биће обелодањено.Ево пре пар месеци и Израелски премијер је рекао пар истина које некоме не годе.

Јабре

13.04.2015. 23:39

@momo - Пар глупости. Српски народ има једну од најдужих историја на свету и без људи који измишљају династије и бајке попут Деретића.

Миле

14.04.2015. 12:19

@momo - Не разумем зашто је Србима тешко да прихвате то да се нису доселили у 6 веку већ да су одувек ту.Како неко може да верује у бечко-берлинску историјску школу која нама није наклоњена,али шиптарима јесте па их проглашава Илирима.Није Деретић измислио ништа,само је обновио српску историјску школу која се учила пре првог светског рата.Стојан Новаковић ју је забранио.Затиремо сами себе,ниподаштавамо,поричемо и друге сматрамо паметнијим.Није ни чудо што нам овако иде.Одустајање од себе води у пропаст.

није ово од јуче

14.04.2015. 18:11

@momo - Миле - Пиле, а који оно странку беше предводио Стојан Новаковић?

Јабре

07.03.2016. 01:31

@momo - Тешко пада да прихватимо јер нема ни једног писаног доказа, нема материјалних доказа да их нађу археолози, нема чак ни усмених доказа. У ствати нема нигде ништа од тога осим у машти Деретића. Уместо да се озбиљно проучава историја крије се иза Немаца као да ми немамо своје историчаре а Швабе чуче у крмљу са лажима.

MRMila

05.12.2016. 13:08

@momo - Jabre, bilo bi dobro da pored svoje Azbuka bre naucis i po neko strano Slovo, iako ich ima sijaset, kao sto se na primer Deretic potrudi i dokazao istinu sto su Americki istrazivaci (opste poznato) potvrdili. КАТОЛИЧКИ КАРДИНАЛ ОПТУЖИО ВАТИКАН: Брутално сте фалсификовали Српску историју, и значење „4С“!26 / 11 / 2016 KREMLIN

ЗВЕЗДАН

13.04.2015. 21:43

Силом оружија, ревизијом и присвајањем повесних и културних добара и вредности, вековима се покушава сламање српске националне свести и осећаја припадности српству, у српском народу. Нажалост, „Сила Бога не моли“,па су Велики ,зарад својих интереса, столећима стварале нове нације хрватизацијом, мађаризацијом, бугаризацијом,бошњизацијом и албанизацијом ,свега што представља српски идентитет и дух. Срећом, српску националну свест и корене у народу није лако избрисати, јер су дуговечни и духовни.

mile969

13.04.2015. 21:51

Posle Prizrena drugi grad po važnosti za Srbe i Crnogorce, međutim danas su oba zaboravljena i prepušte uništavanju. Prizren otet nato bombama a Skadar vojnim pretnjama i blokadom velikih sila prvenstveno Engleza. Ali šta ćeš, uvek smo bili široke ruke i drugima pravili države, a sebe zakidali

ja

13.04.2015. 21:53

Bravo za " Novosti", zbog objave ovakvih tekstova, samo nastavite. Srpski narod ne zna da je Skadar bio oko 1000 godina srpska prestonica i to pre Nemanjica. Istina ce izaci na vidjelo , onog dana kada vlast bude dozvolila da ta istina udje u udzbenike.

Piper

13.04.2015. 22:19

Догодине у Скадру!!! Карађорђевићи су се 1918. огријешили за многе ствари па и за Скадар!

BRAVO

14.04.2015. 04:12

@Piper - @Piper,,napokon pravi i istinit komentar,,,,niko nam nije kriv osim nas samih,,najgore sto se ne vidi kraj nasem stradanju zahvaljujuci nama samima,,@miro nelupaj gluposti,,zivis na zapadu,jedes njihov hljeb,zivis od njih,,nepljuj po onome ko te hljebom hrani,,budi iskren bar prema sebi/mene ne zanimas/jer hiljade srbova je prizivalo i trazilo bombardovanje Srbije,,nije zapad izdao Milosevica..hoce ili iko ikada napisati i priznati nase greske,,normalno kao i objava ovoga komentara,nece nikad

из главе

14.04.2015. 06:45

@Piper - nisu oni nego Englezi i Vatikan, koji i pored zauzimanja Skadra u Balk ratu, nisu dozvolili da pripadne CG, nego su form Alb

Бајо

14.04.2015. 08:10

@Piper - Пиперу нијесу Карађорђевићи криви што је Скадар албански.Мало се едукуј прије неголи напишеш овакву глупост,мој брђанине!!!

Miro Markovic

13.04.2015. 22:38

Posle Prvog 1922. i Drugog balkanskog rata 1913. Austro-ugraska imperija je bila velika sila daleko jaca nego sto je danas Amerika. Ona je nasilno stvorila Albaniju da bi sprecila Srbiji da izadje na Jadransko more, iako je pritup Srbima moru bio uvek otvoren. Posle Prvog svetskog rata, Austro-ugarkos carsvo propada, ali se dize americko "demokratsko carstvo". Ono je posle 1999. stvorilo novu albansku drzavu na srpskom Kosovu. Bilo mu je potrebna vojna baza Bondsteel. Nece zauvek.

Јабре

13.04.2015. 23:42

Кажу да је Албанија била 70% насељена неалбанцима када је створена ...

JA

17.02.2016. 21:04

@Јабре - Djordje Manijakos vojskovođa je 1043 doveo na Siciliju Albance, kao rezervne čete za svoje ratne pohode protiv Vizantije, sa područja Kavkaza gdje i danas ima pokrajina Albanija. Kad je poginuo na Siciliji nisu mogli ostati jer su muslimani, a Vizantija ih nije htjela primiti jer su se borili protiv nje, pa je srpski vladar Vojislav dozvolio da se nasele ispod planine Raban (otuda ime Arbanasi) na teritoriji gdje je on vladao( današnja Albanija)

Јабре

07.03.2016. 01:29

@Јабре - Теорија о имену ме не би изненадила јер нигде не налазим порекло истог они себе зову Шиптари а други их зову Албанци. А о том подухвату Манијакоса не налазим извор писаних трагова, изгледа да је и то плод нечије маште. Шта је занимљивије је држава Албанија на Кавказу и војници у војсци Дариуса 3. који су названи Албанци.

kkk

14.04.2015. 00:18

"bošnjaci", "hrvati", "vojvođani", "crnogorci", dajte se ljudi u pamet. nemojmo više sami sebe da mrzimo. naša jedina šansa da opstanemo kao narod bilo koje veroispovesti je da se ujedinimo pod istu kapu, jer smo isto. to ništa ne može izmeniti. kroz celu istoriju se vidi. njima smeta jaka srbija koja je ujedinjena i zato nam satiru identitet. DAJTE SE LJUDI U PAMET!

vik

15.04.2015. 11:12

@kkk - Kakve veze imamo mi sa bosnjacima i hrvatima koji ne propustaju svaku priliku da nam pokazu koliko nas ne vole.Koliko puta treba jos da nastradamo da neki to shvate..

из главе

14.04.2015. 10:03

Скадар је у нашој историји био најдуже српска престоница; Врачани који су дошли 1990/91 у тадашњу СФРЈ, данашњу Mne ни дан данас немају боравишно држављанство; Скадар је у Балканском рату освојен од стране српских војски али због интереса Енг ( уз чију дозволу је и нападнут, али касно заузет ) и Ватикана са жалом напуштен; да смо за Србе у Албавији тражили 1% статуса које смо давали лажним избеглцама из Хоџине Албаније сада би Балкан био ван утицаја IV Rajha, тј миран регион

Patriota

14.04.2015. 16:00

Umesto da je za savetnika uzeo nekog istoricara, on uzeo Blera... zato injesmontu gde jesmo...

Kraljevic Marko

15.04.2015. 10:28

Samo ovaj tekst je dovoljan za jedno veliko NE eu integracijama "nase"vlade i gospodina vucica,pa dokle da trpimo vise!?bolji i najbolji odnos sa Rusima koji su danas jaci nego ikad !!!

JA

17.02.2016. 20:48

Prije Nemanjića, koja je nama plasirana kao prva dinastija je bilo 56. Skadar je bio 1000 godina prestonica Srpskog carstva prije Nemanjića. Ja sam vjerujem romanima, zabranjenim njigama i narodnim pjesmama..svašta se može zaključiti poučno. Ova istorija je falsifikat.

Јабре

07.03.2016. 01:26

@JA - Наведи материјалне или писане доказе о тих 56. династија пре Немањића може и епска песма. Знам да не можеш јер је све плод Деретићеве маште који неуки и они које је срамота српске историје прихватају.

Кочапар

08.01.2019. 12:49

Росаф (Росав) је и име града у Сирији одакле потиче култ светог Сергија, који је био поштован код српског владарског рода Војислављевића у Дукљи. У цркви светог Сегија и Вакха код Скадра сахрањивани су чланови владарског рода Војислављевића (11-12. век). Тај владарски род повезан је и са Вукановићима и са Стефаном Немањом.