НАСА: Ванземаљски живот само што није откривен

Танјуг

среда, 08. 04. 2015. у 15:26

НАСА: Ванземаљски живот само што није откривен
Америчка свемирска агенција (НАСА) сматра да би питање постојања ванземаљског живота могло да буде решено још за време нашег живота

ВАШИНГТОН - Америчка свемирска агенција (НАСА) сматра да би питање постојања ванземаљског живота могло да буде решено још за време нашег живота.

"Добићемо јасне сигнале о постојању ванземаљског живота већ током наредне деценије, а необорив доказ за десет до двадесет година", рекла је научница НАСА Елен Стофан током јавне дебате која је у уторак организована у седишту агенције у Вашингтону.

"Знамо где да тражимо, знамо како да тражимо, и у већини случајева, поседујемо неопходну технолгију за то", изјавила је она.

"Питање није 'да ли' већ 'када'", казао је Џефри Њумарк, представник НАСА опсерваторије за хелиофизику.

"Ми овде не говоримо о малим зеленим људима, већо о малим микробима", прецизирала је Стофан.

Стручњаци НАСА представили су најновија открића на основу којих се може закључити да је човечанство данас ближе него икад проналажењу нових облика живота у оквиру Сунчевог система и ван њега.

"Почињемо да схватамо да је сучев систем једно јако 'влажно' место", објаснио је Џим Грин, директор програма планетарне науке.

"Не проучавамо воду и могућност постојања живота само у оквриу нашег соларног система, већ истражујемо и планете које круже око других звезда", навео је Пол Херц, директор програма астрофизике.


"Када једном прођемо Марс, који је саздан од истог материјала као и Земља, вероватноћа да наиђемо на живот сличан оним каквим га познајемо биће веома мала", рекао је бивши астронаут Џон Грунсфелд.

Он сматра да ће ванземаљски живот открити тек следећа генерација научника и истраживача.

Констатујући напредак научне заједнице, Грин, пак, процењује да ће још бити на свом радном задатку када буде откривен нови облик живота у неком делу сучевог система.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Nebojša SRBIN

08.04.2015. 16:53

Van zemlje život postoji ali niko neće, ko je otkrio od svetskih sila da baci akcenat i smer drugim državama. Svako čeka svoju priliku, kontakta i prisvajanju njihovih tehnologija. To je ono "ko pre na cilj".

Џорџ Орвел

08.04.2015. 17:13

Ђекна још није умрла, а кад ће – не знамо!

baunti

10.04.2015. 20:06

@sMiley - Pa mi Srbi i jesmo nebeski narod i to je dokaz da smo imali sposobnost interplanetarnog putovanja jos od pamtivjeka! :))) Vi Hrvati ste otisli na drugu stranu - rudari bez premca... kopali ste toliko duboko da ste stigli do samog Djavola. :))))

two scars

08.04.2015. 20:11

Dakle, gomila gluposti od NASA-e. Vanzemaljski zivot postoji i duuugo nas obilaze gospoda iz daleka, a pitanje je zasto nece da priznaju javno i otvoreno.

Lukavo ali providno

08.04.2015. 20:12

Na kraju će Amerikanci postati vanzemaljci i početi da tepaju sve redom u maskama zelenih, i sve što se desi loše na Zemlji pripisaće bićima s druge planete.

Vova

09.04.2015. 02:18

Poleteće gore ljudi i naći će pustoš :) nema nista nije bilo i nikada neće ni biti, sami smo na srecu ;)

Zoran1

11.04.2015. 20:33

Vanzemaljski zivot jedavno vec otkriven samo se to krije.:) Svetska elita (parziti) ocito mora da su vanzemaljci kada poseduju sasvim drugaciju narav od normalnog zemaljskog covecanstva. Njihova pohlepnost se nemoze zadovoljiti a apetit koji imju za krvoprolioce, ratove i pljacke covecanstva jasno pokazuje da nisu od ovoga sveta. Jednoga dana kada covecanstvo to shvati ne sumnjam da ce ih poslati nazad kuci i trajno ocistiti ovu planetu od "vanzemaljskih" parazita, tajkuna, lopova, zlocinaca.