На Ртњу одржан први Вертикални километар

Новости Онлине

24. 03. 2015. у 22:10

Победници првог Вертикалног километра у Србији који је одржан на планини Ртањ су Још Лапајне из Словеније и чланица Атлетског клуба „Ниш” Ивана Милић

На Ртњу одржан први Вертикални километар

Јошт Лапајне из Словеније и Ивана Милић из Атлетског клуба „Ниш“ победници су првог Вертикалног километра у Србији који се одржао на планини Ртањ у суботу 21. марта, а организатор такмичења је била Српска скаjранинг асоцијација.

Ова трка спада у једну од најтежих јер стаза мора имати 1000 метара успона и не сме да буде дужа од пет километара. Снег, који је прекрио целу стазу трке, осим што је улепшао пределе и амбијент, сигурно није био од помоћи учесницима.

Временски лимит је био 165 минута, а организатори су дан пред трку „изпртили“ целу стазу како би сви такмичари имали исте услове.

Упркос снегу на стази, остварени су врхунски резултати.

Мушка конкуренција:

1.Јошт Лапајне (Словенија) 54 минута

2.Кристијан Стошић (Србија) 56 минута

3.Марјан Бонев (Македонија) 58 минута

Женска конкуренција:

1.Ивана Милић 78 минута

2.Анета Арифи 81 минут

3.Ана Обрадовић 89 минута

Екстремни нагиби, снег, сунчан дан учинио је трку на Ртњу једноставно савршеном. После фантастичног осећаја и погледа када су такмичари дошли до врха Шиљак (1.565 метара), уследио је кратки предах и спуст до „штаба“ трке где је све учеснике чекао ручак добродошлице.

Сјајни Јошт Лапајне, који тренира планинско трчање је ову захтевну стазу прешао за невероватних 54 минута и 20 секунди.

- Први пут сам се такмичио у Србији, а сличну трку сам имао само једном у Италији, али била је краћа, само трикилометра. Уживао сам на Ртњу, стаза је била комбинација лакших и тежихуспона, а због снега се теже трчало. Организација је била одлична и највероватније ћу доћи на још неку трку - рекао је 20-годишњи гост из Словеније.


Лесковчанка Ивана Милић на циљ је стигла за сат и 18 минута.

- Трка је била тешка, веома захтевна, али задовољна сам резултатом, а и организацијом. Учествоваћу и на следећој "Соколов пут" на Сувој планини - реклаје 21-годишња Ивана, која се иначе такмичи у дисциплинама 3.000 и 5.000 метара.

Учествовало је око 90 такмичара из Србије, Македоније, Словеније и Италије.

Трку је организовала Српска скајранинг асоцијација и бодовала се за годишњи пласман у националној лиги Србије. Покровитељ ове манифестације је општина Бољевац као и њихова туристичка организација, а награде је обезбедила фирма Хидростар.

Следећа трка је Соколов пут у Нишу 1. маја.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације