Пронађен древни Град бога Мајмуна

Танјуг

среда, 04. 03. 2015. у 22:53

Пронађен древни Град бога Мајмуна

Dave Yoder - National Geographic

Дубоко у региону Москита, пространој и готово ненасељеној области са мочварама, рекама и планинама налазе се остаци "изгубљеног града" о коме се приповедају приче да је био од злата и насељен "мајмуноликом децом"

ЛОНДОН - Остаци џунглом прекривеног "изгубљеног града" који су пре неколико векова напустили припадници мистериозне цивилизације и о коме се приповедају приче да је од злата и насељен "мајмуноликом децом", пронађени су у кишним шумама Хондураса.

Тим америчких и археолога из Хондураса, уз помоћ некадашњих припадника британских специјалних снага, трагао је за легендарним Белим градом познатим и као "Град бога Мајмуна" који голица машту западних авантуриста још од 16. века и времена конквистадора.

Град је био дом непознатог народа који је живео пре хиљаду година и потом нестао без трага. За разлику од Маја, о овој преколумбовској култури се толико мало зна да чак нема ни име.

Откриће града објављено је у листу Национална географија који је послао новинара и фотографа на експедицију.

Археолози су проучавали и мапирали долине, планине и брежуљке у дубинама кишних шума Хондураса у потрази за пирамидама и градом, пише лист.

Открили су и изванредну групу камених скулптура које су вековима лежале нетакнуте и документовали их, али су их оставили у граду. "Ово показује да и данас, у 21. веку, има толико тога што можемо да откријемо о нашем свету", рекао је вођа тима, археолог Кристофер Фишер.

"Нетакнута природа налазишта је јединствена и ако буде сачувано и проучено како треба може да нам пружи много података о људима који су ту живели", рекао је он.

Град се налази дубоко у региону Москита, пространој и готово ненасељеној области са мочварама, рекама и планинама. Археолози су уз помоћ бивших специјалаца хеликоптером стигли до зоне где су веровали да се налази град а потом наставили пешке.

Област у којој је Бели град налази се на путу кријумчара дроге. Експедиција је одредила оквирно место где се налази град на основу снимака из ваздуха рађених 2012. уз помоћ најсавременије ласерске технологије која је омогућила мапирање тла кроз густо растиње.

Тим је, пише британски лист, пронашао 52 предмета на тлу и очигледно је да их је много више испод земље, вероватно у гробницама. Пронађена су церемонијална седишта, изгравиране посуде украшене змијама и лешинарима.

Најупечатљивија је глава "човека јагуара", шамана у трансу за коју се верује да потиче из периода 1000. до 1400. године.

Западни авантуристи и истраживачи вековима су трагали џунглом у потрази за рушевинама града. Локално становништво о овом месту прича приче као о рају на земљи и граду од злата.

Теодор Морде, амерички авантуриста највероватније је пронашао град 1940. али је преминуо а да није открио локацију. Он је у својим белешкама описао град са огромним божанством у облику мајмуна а локална племена причала су о становницима који су пола деца а пола мајмуни.

Тачну локацију града Фишер и његов тим нису желели да открију из страха да не буде похаран али кажу да већу опасност од пљачкаша представљају ранчери који крче шуму и стигли су на свега десетак километара од локације.

"Да изгубимо ово глобално еколошко и културно наслеђе због хамбургера је нешто са чиме не могу да се помирим", рекао је Фишер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)