Бардови глуме стижу из града на Колубари

Б. ПУЗОВИЋ

19. 01. 2015. у 17:03

Више од 80 глумаца који играју у српским позориштима пореклом су из Ваљева

Бардови глуме стижу из града на Колубари

ОЗБИЉНО је разматрана могућност, вели анегдота, да се Факултет драмских уметности из Београда премести у Ваљево, да студенти не би морали да путују! Јер, највише студената глуме не само у Београду, већ и на осталим позоришним академијама у окружењу, управо стиже из - града на Колубари. Тако је, једне године, у конкуренцији више од 350 кандидата, међу девет студената глуме на ФДУ у Београду примљено чак троје даровитих Ваљеваца!

На даскама које живот значе први се од Ваљеваца појавио Воја Брајовић, после извесне паузе и Јасмина Аврамовић - Ранковић, те Ненад Јездић, Небојша Миловановић, Никола Вујовић, Нела Михаиловић, Маријана Андрић, Катарина Вићентијевић, Маријана Бадовинац, Стефан и Богдан Трифуновић, Небојша Савић, Зоран Ћосић, Катарина Илић, Милица Јаневски, Александар Лазић... Тренутно, кажу, више од 80 глумаца Ваљеваца наступа у позориштима у Београду, Новом Саду и окружењу.

- Ваљево има дугу позоришну традицију, пре 155 година одиграна је прва представа, уз то, ово је град у ком се, кажу стручњаци, говори најчистији српски језик, много је талената за писану реч, уметност, па тако и глуму - каже Бранко Антонић, секретар КУД "Абрашевић" у Ваљеву. - Важну улогу у буђењу интересовања младих за глуму имају Драмски студио Ваљевске гимназије и Градско позориште "Абрашевић". Раније и "Мала сцена" коју је док је био међу нама водио велики овдашњи глумац Верољуб Андрић.

Иако аматерско, Градско позориште "Абрашевић" до сада се овенчало бројним наградама на фестивалима у Србији и окружењу. Из овог позоришта управо се у професионалне воде отиснуо највећи број глумаца, пореклом Ваљеваца.

- Толики број студената глуме из Ваљева одавно је прерастао у својеврсни феномен - каже Антонић. - Њиховој бројности, уз неспорни таленат, доприноси квалитетан рад позоришног редитеља Мирослава Трифуновића, врсног педагога, који им помаже да спознају срж ове врсте уметности. А пре свега да прескоче ону најтежу препреку - пријемни испит на глуми.

Уз глумце, има Ваљеваца и редитеља, драматурга... Познат је драмски писац млађе генерације Душан Спасојевић. Највеће име, свакако је Дејан Мијач, прослављени позоришни редитељ, који се са родитељима у раном детињству доселио у Ваљево.

- И позоришна смотра "Абро - Фест" јединствена је по томе што у представама равноправно учествују већ афирмисани глумци, прваци театара, пореклом Ваљевци, затим студенти глуме, али и аматери, који би тек да ступе на даске које живот значе - каже Антонић. - Управо могућност да наступају са познатим глумцима, младима даје снажан подстрек да се баве позориштем, што се уосталом сваке године види након пријемних испита на факултетима драмских уметности где шњур по правилу односе - Ваљевци.


ДЕКРЕТ ДРЖАВЕ И "АБРАШЕВИЋ"

- ДО 1956. године Ваљево је имало професионално позориште, које је држава декретом укинула - каже Антонић. - Од тада, постоји аматерско, Градско позориште "Абрашевић" које већ деценијама гаји добар рад са младим глумцима, почетницима. На сцени "Абрашевића" поникао је Воја Брајовић, данас један од највећих српских глумаца. Такође, Јасмина Аврамовић - Ранковић, која се убраја међу најбоље српске глумице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације