Сакупили доларе за гроб Драже Михаиловића

В. Црњански Спасојевић

04. 01. 2015. у 20:20

ПОТРАГА за местом где је сахрањен генерал Драгољуб Дража Михаиловић, командант Југословенске војске у отаџбини, наставиће се на пролеће

ПОТРАГА за местом где је сахрањен генерал Драгољуб Дража Михаиловић, командант Југословенске војске у отаџбини, наставиће се на пролеће, ван окриља државе, а под покровитељством српске емиграције. Како је за "Новости" потврдио Блажо Ђуровић, потпредседник Удружења политичких затвореника и жртава комунистичког режима, за почетак је одвојено 70.000 долара, али је буџет практично неограничен, а потрага ће трајати док гробно место не буде пронађено.

- Целу акцију финансирају и организују потомци српских емиграната у Аргентини и на Блиском истоку, а новац ће бити одвојен не само за проналажење места где је сахрањен генерал Михаиловић, већ и за подизање споменика жртвама комунистичког режима у Београду и за обележавање масовних гробница широм земље - каже Ђуровић, који је иначе већ пружио логистичку помоћ приликом претраге терена на Ади Циганлији пре три године.

Овога пута логистику ће пружати потомци комунистичких жртава и емиграната који раде у страним обавештајним службама. За сада су у опцији две локације у Београду, којима је заједничко то што су обе чуване, односно под стражом. Ђуровић каже да то нису ни Велико ратно острво, као што се причало, ни Лисичји поток:

СПИСКОВИ СТРЕЉАНИХ БИА је дуго тврдила да нема спискове стрељаних после ослобођења Београда, након Другог светског рата, подсећа Ђуровић. Они су, ипак, предали Архиву Србије спискове, и то највероватније истог дана када је Томислав Николић постао председник државе. Тренутно је на обради 3.000 имена страдалих.

- Тачније, на једном делу Лисичјег потока ће бити тражена гробница, али масовна, на ограђеном плацу који је некад држала Војска, али га је напустила. За потрагу користимо приватну архиву која је остала иза обавештајних официра Краљеве војске, који су спремали ослобађање Драже Михаиловића из затвора.

Према његовим речима, Државна комисија за откривање истине о смрти генерала Михаиловића није имала увид у ове списе. Реч је о заоставштини Покрета отпора у поробљеној отаџбини, чијих стотинак чланова је радило у Југославији, у илегали, све до осамдесетих година прошлог века. Њихове контакте сачувао је Слободан Драшковић, пренео их Андрији Лончарићу, а овај Драгиши Кашиковићу.

Спасавање команданта ЈуВО требало је да изведе неколико илегалних група које је координисао Миодраг Дамјановић, Дражин генерал који је после његовог хапшења преузео све дужности и оформио Горски штаб 1б, на чијем је био челу. Илегалце је пре одласка из Београда организовао мајор Жарко Тодоровић звани Валтер (био инспирација за филмски лик Валтера). Покрет отпора је за време рата имао око 5.000 припадника. Њихова акција ослобађања ђенерала није успела јер су - закаснили. Једноставно нису успели да се пробију на време до места егзекуције.

Осим потраге за Михаиловићевим гробом, једна од првих акција биће лоцирање и истраживање највеће масовне гробнице у Београду. Реч је о немачком рову за одбрану дугачком 1,5 километар, на старом крагујевачком друму, на скретању за Раљу. Сумња се да је ту убијено и затрпано око 10.000 људи, махом цивила. Егзекуцију је највероватније извршио исти одред КНОЈ-а који је заслужан и за највећу масовну гробницу у Словенији, такође у рову, нађену приликом изградње ауто-пута. И у њој је, верује се, покопано око 10.000 људи. Сличне гробнице у рововима постоје и у Чачку и у Крушевцу, и оне ће бизи истражене.

Поред писаних трагова из приватних архива, истрага ће бити базирана и на сведочењима очевидаца. Неки од њих одлучили су да проговоре, док су писана сведочанства остала иза сведока оболелих од тзв. партизанске болести (домаћа варијанта вијетнамског синдрома, која је доводила до тога да бивши партизани "пукну" и поубијају чланове породице, па и себе).

- Потрагу покрећемо крајем априла, почетком маја. Нећемо тражити од државе никакве дозволе, јер нико за то и није надлежан.

ИЗЛОЖБА УДРУЖЕЊЕ политичких затвореника и жртава комунистичког режима припрема за јесен изложбу "Живот, рад и страдање српске емиграције 1945 - 1992". Биће то прва оваква изложба организована после Другог светског рата код нас.

Тужилаштво би било надлежно да потрагу организује и финансира држава, а ово је, на неки начин, детективско трагање за истином. Пошто Комисија за истину о Дражи није имала мандат да се одмакне даље од саслушања сведока и доступних папира, ми настављамо тамо где су стали. Комисија за масовне гробнице је такође стала јер није имала мандат да изврши теренска испитивања и ископавања.

Кренућемо и њиховим трагом, на основу сведочанстава која су сакупили, и надамо се да ћемо већину гробница лоцирати и обележити - поручује Ђуровић.

Управо његов деда Ђуро Ђуровић страдао је као политички затвореник, који је одржавао везу са Слободаном Драшковићем и српском емиграцијом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

bager

05.01.2015. 07:11

@tamo - Sve vidi ??? Pa kad vidi neka ti pokaze grobno mesto a ne da kopate k'o rovci nasumice,,

Петар

05.01.2015. 06:39

Какви су оно окорели удбаши;умрли су а нису хтели рећи

Marko Muzikravic

05.01.2015. 06:58

- Cim vlast zapadne u krizu krene da trazi grob Djenerala Draze Mihailovica?Kako predjasnja, zuta tako ova sada, ruzicasto -crvenkasta!!!

bager

05.01.2015. 07:09

A kako mislite daz kopate po parkovima i sumama bez neke dozvole i zastite tih istih rupetna da neko ne nastrada,,pa nije urbana sredina privatno vlasnistvo pa da se kopa ko kako pozeli,,a taj vas je streljan i mozda bacen u Dunav ili " pretopljen" u nekoj livnici,,,sumnjam da su u ono vreme bili naivni pa da ostave neki trag,jer Draza je bio opasan ,,mogao je olako da dovede kralja na vlast i kao takav bolje da ga nema ,zuvek,,

Ruben

05.01.2015. 12:23

@bager - dobar si bager!!! divan primer topuza ; mislim da si jos u vrmenu topuza ; bager je moderna masina ; ne odgovara kao pseudo tvom mentalnom sklopu

sas

05.01.2015. 16:38

@bager - bager' muslimanski ciganinu! Vi ste bili izvrsioci egzikucije:( i sad likujes!;(

Andra Loncaric Emigrant

05.01.2015. 07:19

"Srbija je vecna dok su joj deca verna"...- Istina i samo istina...

Francesco

06.01.2015. 23:58

@Andra Loncaric Emigrant - Molim Vas ostanite u emigraciji, što dalje odavde.

Veljko

05.01.2015. 08:05

Ovo je samo jos jedan u nizu dokaza da Srbija nije drzava Srbskog naroda,pa me ne cudi da se ovakove ,,igre,, odvijaju sa historijskim licnostima Srba u Srbiji.

Vlajko

05.01.2015. 10:06

Sramota za drzavu da krije grob srpskog patriote i borca za slobodu. Sramota za drzavu da jos postoje masovne grobnice, dokaz titove ljubavi prema Srbima i Srbiji.

Pozdavljaju te

05.01.2015. 18:15

@Vlajko - mestani Vranica. Njima je bas drago da znaju gde je zlikovac bacen.

ekatarina sava svanovic

05.01.2015. 15:50

dolare za coveka koji je osudjen za zlocine?!pomogli bi nekim decijim domovima!ne moze to se povampirilo! pazi argentina leglo bre fasizma !

Krajišnik

05.01.2015. 17:19

Prosto je nevjerovatno da i posle odlaska crvenih nema volje da se otkriju grobovi srpskih patriota i sa se otkrije istina kakva je crvena kuga tada zahvatila Srbiju i za malo je zauvjek ubila. Pedeset godina crvene revolucije je bilo smrtonosnije od petstotina godina Turskog zuluma.