ПОД тек изливеним сводовима нове манастирске цркве, над којима ће, наредних седмица, бити постављен и кров, Бешеново је у петак прославило Аранђеловдан. Још од времена краља Драгутина Немањића који га је, на светој Фрушкој гори, установио с краја 13. века, то је слава овог манастира, потпуно срушеног у Другом светском рату и непосредно после њега.

- Последњи пут је оволико радости било о Аранђеловдану 1940. године, дакле непосредно пред рат и рушење ове наше светиње - зборио је, не кријући старачку сузу радосницу, мештанин Влада Живковић (82), непосредно после славске литургије. - Подиже, ево, игуман Арсеније и цркву и изли и сводове, дочекаћу, даће Бог, да подигне и конаке.

Архимандрит Арсеније Матић, ни сам не кријући озареност која је у петак буквално прекрила Бешеново, одговорио је часној старини која је још давне 1932. године крштена у старом Бешенову:

- Није, деда Владо, подигао игуман, већ Бог и добри људи!

А на главном и бочним улазима у нову манастирску цркву за чије подизање је, захваљујући и медијској подршци „Новости“, у протеклих нешто више од годину дана прилоге послало више од 500 добрих људи из васколиког српства, баш о Аранђеловдану су осванула троја нова, раскошна храстова врата.

ПОВЕЉЕ И КЊИГЕ СВИ награђени песници су, поред повеља манастира, добили и комплете књига. Даровали су их, од срца, новосадска издавачка кућа „Прометеј“ и Компанија „Новости“ која је и медијски покровитељ целокупне акције обнове манастира Бешеново.

- Кад пред Богом обећаш, мораш и да испуниш, те тако и ја обећах и учиних. За душу својих предака и потомака и на ползу нашем народу српском - рекао нам је Светлан Миличевић, који их је, о свом трошку, направио у својој столарској радионици у Ужицу, довезао у Бешеново и монтирао уочи самог Аранђеловдана.

Тако су се, у новој бешеновачкој цркви, у петак, опијајуће, мешали мириси славског тамјана и тек обрађене старе храстовине, а већ у суботу неимари ће наставити са зидањем куполе високе 16 метара. Ако Бог да лепог времена, и њен врх и нови кров ће, пре измака ове године, бити опточени бакарним лимом.

После славске литургије проглашени су и победници првог песничког конкурса „Да васкрсне Бешеново“. Из Србије, Републике Српске, Немачке, Бугарске и Македоније стигле су 42 богоугодне, надахнуте и искрене песме, а жири у којем су, уз архимандрита Арсенија, били и песници Благоје Баковић, Дара Радојевић и Љиљана Браловић, прву награду доделио је Јованки Новковић Перге, из Сремске Митровице.

Уз то, две равноправне друге награде добиле су Душанка Драгаш из Новог Сада и Зорка Аврамовић Чордашевић из Франкфута, а три треће Драгица Грбић из Вишеграда, Весна Бобић из Бешенова и Душан Ружић из Ражња. Коначно, специјалну награду за запажено учешће на конкурсу добиле су сестре Наталија, Анастасија и Јефимија Коцић из Ниша.

БРОЈЕВИ РАЧУНА

ДИНАРСКИ прилози за обнову Бешенова могу да се уплате на рачун број 340-11007646-60, отворен код Ерсте банке. Рачуни и инструкција за девизне уплате су: Sift code: GIBARS22; Beneficiary: IBAN: RS 35340000001101007936.