Јошева: Романовима граде и етно-село

В. Митрић

02. 11. 2014. у 07:15

У селу Јошева подно Цера на породичном имању Пантелије Петровића никла црква посвећена руској царској породици. Из Јошеве потекла иницијатива за подизање споменика цару Николају

Вековна љубав српског и руског рода родила је у мени идеју да у Јошеви подигнем православну богомољу посвећену царској породици Романов. На очевом имању, на 10 хектара, никла је црква, а градићемо и етно-село. Сваке године 17. јула на дан страдања Романових овде се служи велика литургија за душу руске царске породице, а дође и 1.000 људи. Већ смо направили дом на око 1.000 квадрата, који ће постати и нека врста прихватилишта за децу ометену у развоју. И, Богу хвала, све што смо испланирали да урадимо подно Цера иде како смо и замислили.

Овако за „Новости“ говори Пантелија Петровић (53), домаћин из Јошеве, који је пре шест година започео изградњу духовног и националног центра посвећеног руској царској породици Романов у овом питомом селу Јадра.

- Прво је идеју благословио наш владика Лаврентија (Трифуновић) - прича Пантелија.

Супруга Кристина, деда Владимир и сестре Василија, Марина и Ђурђија оберучке су прихватили план да се на породичном имању гради црква и фамилија Петровић, из које потичу и два свештеника и сестра Ана, игуманија манастира Чекешина, са одушевљењем су кренули у градитељски и културни подухват.

Пантелија је, иначе, новац зарадио „на Западу“, а срце му је, каже, било и остало „на Истоку“. Не жали новца да део велике Русије пресели у Србију.

РУСИ ИХ ПРЕТЕКЛИ Др Вучетић подсећа да је из Пантелијине цркве у Јошеви пре две године кренула иницијатива за подизање споменика цару Николају. Људи који се окупљају у цркви Романових били су спремни и да сами финансирају изградњу споменика, али су их Руси претекли. Споменик Николају недавно је постављен у Београду.

Богомоља на имању Петровића блиста данас у пуном сјају, окружена лепим ливадама и шумама Цера и Иверка, а богослужења се обављају редовно више од две године. На реду је изградња етно-села. Помоћ и нека аутентична решења ће стићи из Русије, јер је велики број угледних Руса заинтересован за подухват фамилије Петровић.

Др Јездимир Вучетић, народни посланик у Народној скупштини РС, и Слободан Ђосић, из Руњана код Лознице, такође улажу енергију и новац да помогну у изградњи руског кутка у Србији.

- На нама је да помогнемо да се ова идеја увеже са државним и локалним институцијама - каже др Јездимир Вучетић.

На овај начин обнављају се мостови између блиских народа. Лепо је када под Цером запевају заједно Срби и Руси.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Radomir

02.11.2014. 12:57

Lep gest i veliko priznanje Pravoslavnoj Rusiji.Rusi imaju Romanove i mogu se diciti s tim,sta imaju da prikazu amerikanci osim sto su ubijali Apache,Chejene,i ostala plemena otimajuci im domovinu,Mozda bilija kida ili dejvid kroketa.?treba da se stide Tikve bez korena.to su oni.

male

02.11.2014. 17:58

zaista je predeo lep,a Crkva prelepa ,Domacina i porodicu smo upoznali .ALI gradnju je finansirao najvecim delom povratnik iz AUSTRALIJE SLOBODAN COSIC, KRIVO SEDI PRAVO GOVORI!

alex miles

03.11.2014. 04:54

Divota ! Samo zidajte crkve, sve vece i sve skuplje, tu ce gladna srpska deca da se prehrane, a njhovi roditelji ce posla da nadju. Malo MORGEN !