Венецијански ММФ уцењивао Немањиће

Б. Субашић

26. 10. 2014. у 20:01

Млеци од нас куповали сировине, а спречавали да овладамо прерађивачким технологијама. На Балкану успостављена рођачка владавина. Заборавили смо сопствена искуства и наслеђе

ИНТЕРЕСИ великих сила на Балкану били су и остали једина мера њихове наклоности према Србији. То је уобичајен начин вођења спољне политике моћних држава, које моћ доказују изазивањем и управљањем кризама на традиционално трусним подручјима. У Србији се то често не разуме, па се тренутне политичке наклоности великих сила проглашавају доживотним љубавима, кажу историчари.

- Наша је традиција да наступамо наивно као деца, очекујући правду, потврду и подршку од моћних земаља које се воде искључиво својим интересима - каже историчар Борисав Челиковић, уредник библиотеке Саборник у Службеном гласнику. - У напорима да добијемо од неког похвалу и да нас неко прими у свој табор, занемарујемо старе грешке и понављамо их. Заборављамо и оно у чему смо заиста били добри и велики, па губимо самопоштовање. За то је одговоран део српске елите који се с презрењем односи према својим традицијама, иако их не познаје, а некритички усваја туђе, чак и кад су непријатељске.

Библиотека Саборник издаје књиге које се баве мало познатом српском прошлошћу. Саговорник „Новости“ истиче да нам прошлост није непозната зато што о њој нема сведочанства и докумената, већ зато што се они не истражују. Зато су најдрагоценије књиге које откривају времена и догађаје у којима је формиран идентитет Србије и Срба, али и слику коју су други народи стекли о нама.

- Често се потцењује моћ традиционалних предубеђења, митова и уверења у односима народа и држава - вели Челиковић. - Ову грешку је код нас направио део интелектуалне елите који је критичко сагледавање српске историје претворио у њено порицање. Тај процес је започет у доба „интегралног југословенства“, врхунац је доживео у време комунизма, а и данас траје. Заборавили смо сопствена искуства и наслеђе, а нисмо прочитали ни разумели како су нас други видели. То је опасно за народ који живи на месту где се вековима укрштају интереси великих сила и цивилизација.

Он сматра да се морамо вратити до Средњег века да бисмо разумели како су формирана уверења и предрасуде о Србији. Књига „Србија и Венеција од 6. до 16.

века“ академика Момчила Спремића, који је истраживао млетачке архиве, открива до сада непозната сведочанства. Приближава нам слику средњовековне српске државе која је цивилизацијски била део „византијског комонвелта“, а економску моћ је стицала трговином с Млетачком републиком. Венеција је била гласник новог доба у коме ће патријархални ауторитет царева и краљева заменити ауторитет владавине финансијско-трговачке олигархије.

- Истраживање средњовековних архива дало је веома актуелне податке - каже Челиковић. - То је време кад Млетачка република доживљава успон јер има европски монопол у банкарству, трговини и поморском транспорту. Она из средњовековне Србије купује сировине, а спречава да се у њу пренесу прерађивачке технологије. Млеци српске владаре условљавају кредитима као неки средњовековни ММФ, чак и кад је реч о набавци оружја за супротстављање најезди Османлија. Венецијанци и у тренуцима кад се одлучује о судбини Европе на прво место стављају своју зараду.

Зато Млеци наводе крсташе да 1204. године разоре Цариград, а да на име „трошкова транспорта“ узимају највећи део плена. Венеција српским владарима шаље усмену подршку за борбу с Османлијама и изјаве саучешћа кад Турци освоје неке територије, а истовремено султану шаљу дарове и честике на „величанственим победама“.

- Срби и тада, као и касније, често прецењују снаге и узимају на себе терет борбе коју не могу да изнесу - истиче Борисав Челиковић. - Као кад деспот Ђурађ покушава да направи хришћанску коалицију за одбрану Европе, а Запад му се подсмева, све док му Османлије не дођу пред врата. Сведочанства о томе налазе се у венецијанским архивима, јер је млетачка обавештајна служба помно пратила ситуацију у српским крајевима и слала мноштво детаљних извештаја.

Он наглашава да су и цариградски архиви пуни важних византијских и османлијских докумената о Србима, али су потпуно занемарени. Зато је нам је тек пре неколико година француски историчар открио византијску повељу која неспорно доказује да су Срби имали државу и краљеве пре Немањића.

РЕТУШИРАНЕ СЛИКЕ

САМО уз помоћ нових чињеница о прошлости расветлиће се ретуширане слике које су Срби створили о себи.
- Ми волимо лепе митске слике, као кад говоримо да су звона на цркви Нотр Дам у Паризу звонила славећи Косовски бој као хришћанску победу - каже Челиковић. - Заборављамо да је само три месеца после Косова угарски краљ Сигсимунд повео крсташки рат за освајање „шизматичке“ православне Србије. Чекао је да се српске војне снаге истроше у рату, да би лакше покорио српске територије. То је целовита слика 1389. године о којој ваља размишљати и данас

- Српски научници, нарочито историчари, не схватају ни своју одговорност, нити колико би заправо могли да ураде за Србију - сматра историчар проф др Влада Станковић, аутор књиге „Путовања кроз Византију“.

Део његовог истраживања о породичним везама српских владара с византијском царском породицом био је непосредан повод да буде позван на Универзитет у Принстону.

- Следећих годину дана радићу у Институту за „напредно истраживање“, који је опште познат као место где царују математичари и физичари - најављује Станковић. - Ипак, они су нашли простора и историчаре, а ја радим на пројекту о Балкану у 12. и 13. веку и о стварању специфичне политичке елите тог доба која је подстакнута из Византије. Дугом руком византијских царева, иза свих важнијих догађаја, на Балкану се ствара испреплетена мрежа рођака који владају различитим државама или деловима држава. Тај феномен рођачке владавине и солидарности биће пресудан за ток историјских догађаја на Балкану и после средњег века. Ангажован сам да напишем књигу о томе, уз још једну која ће бити преглед историје средњовековне Србије, обе на енглеском.

Он истиче парадокс да је институт у Принстону заинтересован за историју српског средњовековља, а да у исто време Србија припрема школски програм у коме ће се историја изучавати факултативно.

- Искључивање историје из школског система, што ће се десити ако историја постане изборни предмет, имаће катастрофалне последице - огорчен је проф др Станковић. - Деца која се не науче да размишљају о историји потпуно су упропашћена. Од њих неће нико моћи да направи ни добре инжењере или компјутераше, већ само робовску радну снагу. Такви експерименти већ су изазвали трагедију која је довела до заглупљивања читавог друштва.

Станковић упозорава да непознавање сопствене прошлости има тешке последице у садашњости. Управо то је разлог што део самопрокламоване елите презентује српску историју на начин како је то чинила Аустроугарска у ратној пропаганди, када су Срби називани „неевропским народом“ и „поквареним Византинцима“.

- Ту је већ реч о комплексу ниже вредности код неких Срба - сматра др Станковић. - Јер једина права европска држава у средњем веку, све до ренесансе је била Византија, а Србија је припадала њеном кругу у сваком смислу. Зато је апсурдно да се у Србији данас на Византију гледа као у Европи у 19. и првој половини 20. века. Одвајањем српске средњовековне историје од византијске, одузима јој се смисао и суштина. Заклањање иза „ауторитета“ је стара бољка провинцијализоване српске науке, која се највише плаши изношења мишљења и оригиналности. Зато остаје учаурена у једном виртуелном свету чија је једина сврха да се ништа не сазна, а да сви који су спремни да служе таквим малоумностима добију или задрже неке мизерне привилегије.

СРБИ СУ БИЛИ И РОМЕЈИ

ПРИПАДНОСТ ромејству није поништавала српску етничку, језичку и сваку другу припадност и идентитет, каже проф. др Влада Станковић.
- Напротив, само зато што је припадала у потпуности византијском свету, средњовековна Србија је могла да развије и национални идентитет и националне вредности - објашњава др Станковић. - Свети Сава добија црквену самосталност и положај архиепископа од цара, а не од патријарха, како се често истиче, јер је био царев рођак и зато што је у потпуности припадао византијском свету. Тиме је Србија изузета од непосредног утицаја једне гране ромејске власти и постала породични посед једне гране Немањића. Због одређене унутрашње самосталности која је условила да српска црква постане потпуно национална, никада се није развила политичка припадност ромејству и Ромејима, наднационалној категорији која је представљала „политичку“, а не стварну нацију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (23)

н

27.10.2014. 13:33

@2fast - Увек ми победимо , кад већ причаш србским језиком , значи да си Србин !

вук

27.10.2014. 20:34

@2fast - Па имате и ви своје ''победе'', sUsjed. Ето, само у Јасеновцу, например, ''победили'' сте најмање 700 000 пута.

Srki

26.10.2014. 20:41

Dovoljno je pogledati samo te prekrasne freske iz 12,13,14 veka. Kolko naroda ih je ostavilo iz tog vremena?I u zapadnoj evropi i u okruzenju.

Srki

26.10.2014. 20:49

Upravo srednjevekovnu Srbiju bi trebalo vise popularisati. Odstampati majce sa ondasnjim obelezjima, uraditi kopije ikona i fresaka te ih prodavati na sajmovima, popularisati hranu i obicaje iz tog vremena, organizovati izlete u Rasku oblast, obnoviti utvrde...na tome bi se dalo i zaraditi. Ima li koji suvenir u Beogradu sa tom tematikom?

Andjelina Istoricar

26.10.2014. 20:57

Opet neko pokusava da laze Keltske Srbe. Zar ste zaboravili da je Keltska Srbija nastala 1878 godine na Berlinskom Kongresu kad i ostale drzave na Balkanu? U doba nemanjica - 12 i 13 vek, na Balkanu je bila Tatarsko-Bugarska imperija sve do 15 veka. Od 15 do 19 veka bila je Osmanlijska Imperija. Dakle, ostavite da brinete tudju brigu. Ako ste pokusali da slazete Srbe, nemojte vise, ako niste znali istoriju, sada je znate. Srbija nije postojala pre 1878 godine.

Dr.Deretic

26.10.2014. 21:06

Posle dosta vremena shvatio sam da je dr.Deretic blizi istini od nasih univerzitetskih profesora.

M.Mladenovic

26.10.2014. 21:58

Dobro a kada ce narod saznati ko stoji iza te famozne(intelektualne elite),imajul ti svoja imena,ili su oni clanovi nekih tajnih drustava ciji je jedini cilj da nove narastaje i nasljednike uce laznoj istoriji.Koliko mi je poznato profesor Deretic citav zivot podari da otkrije sve lazi i zablude (i mnogi drugi),ali elita podrzana od izvjesnih faktora neposustaje.

зокс

27.10.2014. 10:51

Како онда тако и данас Срби(80%најмање)нису заинтересовани за истину!То се данас огледа у причи о Четницима и Партизанима!Е управо зато нам се и понављају исте грешке!

Kendo Majstor

27.10.2014. 17:30

nije ni cudo. nas uvek vodi neka nasa glupost a vecinu sveta samo suvi interes

вук

27.10.2014. 22:37

Најпре српски комунари, за које српска историја почиње доласком друга Тита на чело Партије, а одмах за њима другосрбијански мамелуци, за које се историја окончава директивом ЦК у Бриселу, и једни и други - жалосне провинцијске реплике самозваних усрећитеља човечанства; заједнички именитељ и једнима и другима - неизлечиви комплекс инфериорности и простачка фасцинираност туђим идеолошким маглуштинама.

Vladislav

28.10.2014. 00:20

anđelina mala neznalice, u Vatikanu postoje pisma Cara Dušana u kojima traži brodove i opsadne sprave za osvajanje Soluna. Za uzvrat je nudio Ston i Pljesac kao i novac. Nije dobio jer je odbio da prihvati katoličanstvo kao uslov. Zato sedi 1

Otac Grigorije

28.10.2014. 01:45

Venecija je bila jedina hriscanska drzava koja je isposlovala da moze da slobodno trguje sa muslimanskom Turskom.

Ragusa

29.10.2014. 11:39

@Otac Grigorije - Dubrovačka republika je trgovala u čitavom osmanskom carstvu i imala osmansku diplomatsku potporu u trgovini sa mlecima.

Dule Los Angeles

28.10.2014. 02:42

Srbi su '45.sve izbubili,a istoriju-zaboravili. Najgori Srbi su vladali,i prihvatili "bravarevu"istoriju,po kojoj Srbe treba raskuciti i unistiti. I to se dogodolo. Nismo mi ONI Srbi iz doba Karadjordja i Knjaza.Niti oni iz '41. Otupeli smo i mentalno i fizicki."Zaturili" patriotizam i radne navike. Sada,manipulanti i demagozi-vode kolo. I oni sa kupljenim diplomama na Megatrendu,ciji je vlasnik-Prevarant! Da se oni-okrenu Istoriji Srba? Ne. Njihov cilj je zaglupiti Narod,pa vladati-Do vecnosti

alex miles

29.10.2014. 04:15

@Dule Los Angeles - E Dule Los Alamos, cini mi se da si namerno zaboravio da spomenes popove koji su bili, a i sada su najveci zatupljivaci srpskog naroda. Sto se ostalog tice, sa tim se slazem.

Dule Los Angeles

29.10.2014. 17:50

@Dule Los Angeles - Hvala na "slaganju",ali otkud Vi(obracam vam se sa Vi) znate sta sam ja namerno izostavio da spomenem? Obracate mi se kao da smo stari znanci!?Inace,da li mislite da sa 500 slova moze sve da se kaze? Sto se popova tice,svi koji me znaju( a znaju me mnogi),ce vam reci moje misljenje o toj "Posebnoj vrsti "ljudi". Vecina popova i vladika koje znam su "ljudi" ispod svakog nivoa,skoro-kriminalci.

alex miles

30.10.2014. 05:06

@Dule Los Angeles - Kaze se, koliko se secam, "cuvali ovce zajedno". Budi sretan sto jos uopste pisem srpski posle 44 godine u Australiji, gde u engleskom ne postoji "VI".

Миле

28.10.2014. 11:02

Наравно да је Србија постојала и пре Немањића.Оставите бечко-берлинску историјуску и читајте нашу српску историјску школу.Ту имате безброј што домаћих и иностраних историчара,лингвиста,па и књижевника.Све што званична историја говори је чиста глупост,било да говори о нама или о свету уопште.

Miroslav

29.10.2014. 18:23

Dobro. Po nekima smo glupi i zaboravni itd... Mada se u potpunosti ne slazem neka bude, ali moram primetiti jedno:Mi, glupi i zaboravni, smo jos tu. I posle svih ratova i nepravda nas narod i nasa zemlja postoje. A gde je sada ta toliko pametna i jaka Mletacka republika, naprimer?To znaci da mi Srbi nismo bas toliko losi, u svakom smislu. Mi smo veliki optimisti jer uvek kazemo "bice bolje sutra", i tako treba i dalje.

Srpkinja

01.11.2014. 23:34

Kompleks nize vrednosti ima onaj ko nije preklom iz Srbije i ko u sred Beograda podize odjednom spomenik i Crvenoarmejcu i ruskom caru Nikolaju. A pravi srpski narod iz Srbije opisao je veliki antropolog Josif Pancic rekavsi da "sama spoljasnost Srbijanca odise samopouzdanjem".