Дворац Романових ниче крај Никшића

В. Кадић

12. 10. 2014. у 13:20

Антон Баков, повереник потомака руске царске породице и бизнисмен: Изградња комплекса на милион квадрата, вредна две милијарде евра

НА Пандурици, периферији са које пуца поглед на пространо поље и град подно Требјесе, руски држављанин Антон Баков, повереник потомака руске царске породице Романов, ових дана одушевио је Никшићане информацијом да ће на плацу од милион метара квадратних, подићи руски императорски двор!

Трагом те приче, „Новости“ су дошле до подножја будућег „двора“, где нас је дочекала капија под катанцем. Мештани које смо затекли рекли су да је пројекат обиман и да се ускоро очекује пробијање пута. А, све се дешава неколико километара од Царевог моста, грађевине која се убраја у најлепше објекте у Црној Гори, подигнутог 1896. године уз помоћ руског цара Александра Трећег, по коме је ћуприја понела име.

- Планирам да овде сместимо руски царски двор у којем ће се налазити културни центар и манастирски комплекс - каже Баков. - Инвестиција износи више од две милијарде евра и ако градске власти Никшића и држава Црна Гора осете потребу за овим послом, пројект ће успети.

Баков не саопштава колико новца је издвојио за земљиште у непосредној близини чувеног Царевог моста код Никшића, али наводи да је разговарао са градоначелником Веселином Грбовићем од кога је, како тврди, добио „базичну дозволу“.

ПОДРШКА ГРАДСКИХ ВЛАСТИ ВЕСЕЛИН Грбовић, градоначелник Никшића, о намери Бакова каже да би волео када би тај руски бизнисмен саградио планирани двор. - Да ли ће се та идеја реализовати, зависи од њега - каже Грбовић. - Разговарали смо и морам признати да је цела прича веома занимљива. Што се тиче локалне управе Никшића, ми ћемо обезбедити све неопходне услове за тај посао, а све остало зависи од њега.

- Чиновницима се очигледно не жури - прича Баков. - Да сам ја чиновник, верујте да не бих журио са одговором. Изабрали смо Црну Гору због историјских веза двеју држава, а најзаслужнији за добијање црногорске државности на међународном плану био је управо цар Александар ИИИ Романов. Он у Софији има велики споменик. Жао ми је што и у Црној Гори нема сличног обележја, јер је за њу учинио више од многих.

У Русији је Баков познат као земљопоседник и предузимач, који се бави изградњом стамбених објеката, путева, електроенергетских и гасних мрежа у околини престонице Урала, Јекатеринбурга (раније Свердловска), али и као повереник потомака царске династије Романових и председник званичне Монархистичке партије Русије.

По пројекту, како нам је објаснио Баков, планира се изградња „не само дворца достојног цара, већ и читавог градића за дворјане и царско племство“.

- Садашњи цар у изгнанству, Николај ИИИ, држављанин је Немачке и никада није био у Русији! - наводи Баков. - Таква посета је немогућа све док се у Русији налазе споменици Лењину, који је наредио мучење царске породице и убијање свих Романових.

Избор Црне Горе, а не Немачке, каже инвеститор, везан је за историју. За разлику од Немачке, Црна Гора и Русија увек су биле савезнице. Баков додаје да је император у изгнанству, Николај ИИИ, директан потомак (праунук) Александра ИИ, уз чију помоћ је Црна Гора 1878. године добила независност.


КУПИО ОСТРВО

У СЛУЖБЕНОМ листу Црне Горе објављено је да је Баков 13. марта 2014. основао Друштво за туризам и инвестиције, етно-село „Императорска канцеларија“ ДОО Никшић, а да се седиште налази у селу Пандурица. Страни медији су пре три године објавили да је Баков купио једно острво у архипелагу Кук код Новог Зеланда, где жели да „подигне главни град Руске империје“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације