Геније кога је красила скромност

Б. СУБАШИЋ

30. 09. 2014. у 20:31

Одржана свечана академија поводом 160. годишњице рођења Пупина. Патријарх Иринеј: Наука га је учинила бољим верником који је волео свој народ

СВЕЧАНА академија поводом 160. годишњице рођења Михајла Идворског Пупина, генија на чијим се открићима темељи данашњи информатички свет, одржана је у великој сали Ректората Београдског универзитета.

- У истој овој сали говорили су и Михајло Пупин и Никола Тесла, људи који су почетком 20. века покренули технолошку револуцију, која и данас траје, подсетио је председник Организационог одбора за прославу Пупинове годишњице, проф. др Бранко Ковачевић, декан Електротехничког факултета у Београду.

Уводну беседу о Пупину изговорио је Његова светост патријарх српски господин Иринеј, који је подсетио на Пупинове речи да његова православна вера никад није била у сукобу с науком, већ га је наука учинила бољим верником. Он је подсетио на Пупинову оданост свом народу и светосављу.

- Сам Пупин је у својој аутобиографији нагласио да су приче његове мајке Олимпијаде о њеном омиљеном свецу Светом Сави пресудно утицале на његову љубав према знању и науци. Захваљујући таквом васпитању, он се није уобразио ни у време највећих достигнућа у науци, већ је остао скроман и човекољубив - нагласио је патријарх српски Иринеј.

Проф. др Ковачевић је у истом духу подсетио да Пупин није био само великан егзактних природних наука које је утемељио у наставу електротехнике у Америци, а тиме и у целом свету.

- Само четири године пошто је у Њујорку основао прву катедру електротехнике, Пупин је помогао да се на београдској Великој школи оснује иста таква катедра и да тако настане Београдски универзитет из кога су настали сви остали универзитети у овом региону. Његова књига „Са пашњака до научењака“ садржи принципе који су и данас актуелни и којима би требало да учимо нашу децу - нагласио је професор Ковачевић.

Главни покровитељ свих манифестација посвећених Пупину у овој години, председник Томислав Николић, из здравствених разлога, није могао да присуствује свечаној академији, али је поздравио скуп преко своје изасланице др Јасмине Митровић Марић. Она је пренела његову поруку да Србија треба да буде поносна на своје визионаре који су променили свет.

Скупу се обратио и ректор Београдског универзитета др Владимир Бумбаширевић.


ФИЛМ И ИЗЛОЖБА
ВИШЕ од 200 мало познатих фотографија, докумената и писама о Пупиновом животу од Идвора до Њујорка приказано је на изложби у холу Ректората Београдског универзитета. У оквиру свечане академије приказан је и документарни филм „Србин који је повезао свет“ о генију из Идвора. Изложба ће бити отворена до 8. октобра, када се сели на Колумбија универзитет у Њујорку који ће, такође, обележити Пупинову годишњицу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

alex miles

05.10.2014. 05:32

Ovaj pop drobi gluposti, kao i obicno. Odkud on zna da je Pupin bio vernik ?Verovatno hoce da mu drmne " koske" za hram Sv. Save za njegovu privatnu kolekciju.Popovima nikada nije za verovati !