КАДА се оно у марту видесмо овде, рекох вам да се надам да ће Бог дати да догодине усправљању Бешенова моја породица и ја приложимо и раскошна улазна врата за нову цркву. А он, и добри људи, постараше се да то буде још у овој години.

Овако је јуче, радосно, зборио Светлан Миличевић, столар из Ужица. Информације у „Новостима“ о обнови јединог манастира који су на Фрушкој гори установили Немањићи (краљ Драгутин, крај 13. века) подстакле су га да се, са супругом Биљаном и децом Анђелом, Јованом, Софијом и Душаном, у то укључи. У марту је, за помоћне просторије довезао четвора врата, а сад је стигао да узме мере и за сва врата на новој цркви.

- Ова главна и највећа, сигурно ћу да завршим и монтирам до Аранђеловдана, а овај лучни део над њима поделићу у три целине које, после, могу да се осликају на најлепши начин - објашњавао је, са високих мердевина, игуману Бешенова Арсенију Матићу.

Темељи нове бешеновачке цркве изливени су пре тачно годину дана, 20. септембра 2013, када се и наш лист, медијском подршком, укључио у велики подухват обнове јединог фрушкогорског бисера који је, у Другом светском рату и непосредно после њега, срушен до темеља. Тиме је обнова и званично почела, а од тада је изливена и прва плоча и завршени зидови високи седам метара. Мајстори тренутно зидају импресивне преградне лукове, а онда следи изливање купола, односно покривање цркве.

- Као и за све што смо до сада урадили, део средстава и за то су обезбедиле на стотине добрих људи из васколиког Српства - каже архимандрит Арсеније. - Део нам, међутим, недостаје и молимо их да наставе са прилозима, не би ли црква под кровом била до 21. новембра или манастирске славе Аранђеловдана. Сваки динар нам је драгоцен и сваки ће отићи за оно за шта је намењен.

Ужички столар Светлан Миличевић узима мере за врата, Фото: Д. Дозет

На списку приложника обнове је, иначе, засада преко 400 институција, организација, појединаца... Велики број њих прилоге, без изузетка, уплаћује сваког месеца што сведочи о поверењу да оно чега се одричу за опште добро неће бити злоупотребљено. А да ће славска литургија бити служена под сводовима нове цркве, нада се и председник скупштине Сремске Митровице Милан Ковачевић који је, истовремено, и потпредседник Одбора за обнову Бешенова.

- Три речи су најважније за све што је до сада урађено и што ће се радити и убудуће: воља, љубав и вера - вели Ковачевић. - Свако ко то носи у себи је добродошао. Уз остало, ми ћемо, почетком октобра, у Сремској Митровици организовати велики скуп донатора и, верујем, обезбедити значајна средства за покривање цркве, што нам је главни овогодишњи циљ.


БРОЈЕВИ РАЧУНА

ДИНАРСКИ прилози за обнову Бешенова могу да се уплате на рачун број 340-11007646-60, отворен код Ерсте банке. Рачуни и инструкција за девизне уплате су: Swift code: GIBARS22; Beneficiary: IBAN: RS 35340000001101007936.