Руси послали тропске гуштере у орбиту, нико не зна где су

Танјуг

28. 07. 2014. у 19:56

Руси послали тропске гуштере у орбиту, нико не зна где су
Свемиром лутају мали тропски гуштери које су руски научници послали у орбиту 18. јула на сателиту Фотон-М4, из космичког центра у Бајконуру
Свемиром лутају мали тропски гуштери које су руски научници послали у орбиту 18. јула на сателиту Фотон-М4, из космичког центра у Бајконуру.

Према писању Хафингтон поста, научници су у свемир лансирали 20 геко гуштера пореклом са острва Маурицијус како би посматрали њихово парење у бестежинском стању, али је недавно контрола лета саопштила да је изгубила контакт са летилицом.

Руска свемирска агенција ТсСКБ-Прогрес наводи да команде на сателиту Фотон-М4 фукционишу нормално и да она наставља да добија податке експеримената.

Из видео материјала који им и даље стиже са сателита, научници могу да закључе да експеримент тече по плану: четири женке и један мужјак дају све од себе да добију потомство у свемиру.

Истраживачи се надају да ће вратити мале гуштере на Земљу, како би наставили са експериментима. Мисија траје још нешто више од месец дана и они верују да ће дотад веза са сателитом поново бити успостављена.

Уколико то не успе, сателит ће након неколико месеци лутања свемиром пасти на Земљу, што не би била прва животињска жртва руског свемирског програма.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

grobar pariz

28.07.2014. 20:15

Od 2007 sam bio 10 puta na Mauricijusu i ostajao dok mi klinka nije posla u skolu i po 5 nedelja u sred zime u Evropi (kraj decembra do pocetka februara).Ti gusteri su toliko rasprostranjeni i imam ih po sobama i lokalno stanovnistvo a i turisti su se navikli na njih.Bukvalno ih svuda ima.Uglavnom izlaze nocu i hrane se bubicama koje dolaze na svetlost sijalica.Nocu ispustaju neke cudne zvuka.Ako se ovi nastane na nekoj planeti u kosmosu "tesko si ga njima" :-)