У шумама, у близини Москве, налази се генераторско постројење из времена Совјетског савеза. Необична грађевина у руском граду Истра, привлачи велику пажњу грађана који се питају чему то служи.

Ово техничко чудо је названо “Истраживачко постројење Марксових и Теслиних генератора високог напона” и огранак је руског Електротехничког Института. Изграђено је крајем седамдесетих година и позиционирано је у малој шуми на ободу града.

Служило је за тестирање изолатора за заштиту возила и електричне опреме од громова. Ово постројење је уникатно и ништа налик њему не постоји на свету, првенствено због његових невероватних капацитета.

Оно је због свог изгледа предмет занимања Руса, а наводно је на врхунцу свог радног века имала снагу једнаку свим електранама у Русији заједно.

Истраживачки центар у Истри је спровео много тестова, а пошто је ова установа веома скупа за одржавање, генератори се данас укључују само у специјалним приликама.

Највиши генератор висок је 39,3 метара, а може да произведе вештачки гром од 150 метара, што је, верује се, највише на свету. Многи постројење упоређују с фамозним ХААРП-ом у САД-у, али оно није никад било намењено да управља временским приликама.