Зејтинлик: Последња веза са уснулим пуковима

Милена Марковић

29. 06. 2014. у 20:44

Ђорђе Михајловић, чувар Зејтинлика и сећања на славу страдања српске војске у Великом рату. Пола века бдије над хиљадама хумки српских ратника. Дочекује, испраћа и упозорава: Не заборавите јунаке

Мени је судбина наменила ову дужност. Часну дужност. Исто, као што су је, судбински, преузели моји: деда Сава и отац Ђуро. Има ли часније дужности од ове да чуваш гробове јунака који су нас све надвисили љубављу према отаџбини и слободи.

Овако говори старина Ђорђе Михајловић, чувар Зејтинлика, српског војничког гробља у Солуну. Часна старина троши осамдесет седму годину живота, а више од пола века бдије над уснулим, српским пуковима. Над осам хиљада хумки - именованих и безимених српских ратника.

Дани су кад обележавамо стогодишњицу од почетка Великог рата. Ко ће се, данас, сетити Ђорђа, ваљда још једине живе везе са ондашњим јунацима. Њему то није важно. Важније му је да „док живи, служи Зејтинлику“. Да дочекује и испраћа потомке ратника који су се после страшне голготе и пробоја Солунског фронта, зауставили у вечном миру. Под тихим шумом чемпреса са Хиландара.

И, кад стигну „ти млади људи из Србије“, говори им о страдању предака. Показује хумке о којима брине као да у њима почива неко његов. Лично, његов. Најрођенији род. Уводи их у Маузолеј. Проводи између хумки. Зна им имена и гробна места. Довољно је да, ко дође, каже презиме, а да он одговори: „А ви сте... отуд и отуд“.

- Игрутиновић - зазвонило је испред Маузолеја.

- А, ви сте... околина Горњег Милановца. Отуда је Миливоје Игрутиновић, фотограф у штабу српске војске - одговорио је старина.

- Дамјановић - поново је зазвонио глас.

- А, Прокупље... Петар Дамјановић, тамо је споменик, редни број 5121...

- Трифуновић...

- Сретен Трифуновић, Тимочка дивизија, споменик 637... О томе знам. И знам да су сви, који овде почивају, били храбри. И да су својим животима спасавали част домовине - на свако питање је одговарао старина Ђорђа Михајловић.

Онда је зашкрипао стари касетофон. Звуци „Марш на Дрину“, покренули су емоције. Ђорђе је после причао:

- Када је завршен рат, они се нису враћали. Чекале су их мајке. Спремљени девојачки дарови. Остарели очеви очекивали су замене. А синови им се нису враћали. Остали су на бојиштима. Кости су им прикупљали мој деда Саво, после и отац Ђорђе... Скупљали су их са свих страна. Од Горничева до Битоља. Са Кајмакчалана. Ветерника. Доброг поља. Пожара и Козјака. Из плитких гробова копане су кости и овде сахрањиване. Годинама су, ти, тужни товари стизали до Зејтинлика.

ДОК ДРЖИШ ЗАСТАВУ Ви ме питате ко ће да ме наследи? То је за мене болно питање. Како да вам одговорим, кад ми судбина није подарила сина, који би преузео бригу о гробљу, као што сам ја од својих старих. Да имам сина, казао бих му овако: преузми ти ову часну заставу, тако су и мене моји Михајловићи заветовали. Говорили су ми: „Док држиш заставу, држи и она тебе“.

Овде је застао старина Ђорђе Михајловић.

- Децо, мени је ова светиња поверена на чување - казао је, као да самоме себи говори. - И ја ћу је чувати до краја живота. И старином сам заветован да је жив не напуштам. То је моја застава. Част. И поштовање према српским ратницима који су исписали најсветлије странице историје. Ја сам то схватање наследио. Ја сам се у њега уверио. И ја ћу, с овог света, са таквим уверењем.

Тихо шуме чемпреси на Зејтинлику. Изнад се извија маузолеј од белог мермера. Около су гробови. Споменик до споменика. Војник до војника. У ставу мирно. Као окамењене дивизије.

- Редов Милан Петковић, Ниш, последња одбрана, 1621... Редов Василије Милојковић, Прва хаубичка батерија, Шумадијска дивизија, 1099 - пратимо старину и слушамо набрајање.

Десет хиљада квадратних метара, а 1.440 мермерних крстова, па још 5.580 касета у маузолеју, па неколико десетина у заједничкој гробници... а свећа се ни за тренутак не гаси. Пламти над немим сведоцима српске историје, на благим падинама Зејтинлика, упаљена руком старине Ђорђа Михајловића.

- Свако јутро палим свеће - каже нам. - И ово што су донели потомци, а није догорело, поново упалим. Завичајном ракијом, после, прелијем гробове. Све, као што су радили моји: деда Саво и отац Ђорђе. Наследио сам то од њих, наследио завет, и то нас везује и држи. И њихови су гробови овде, а част ми је да заслужим да и ја почивам ту. Немојте се чудити што овако говорим, године су то. А и здравље је попустило. Ја, опет говорим, само да ме сећање не изда.

Много је бора на лицу Ђорђа Михајловића исписаних током минулих деценија. Да има времена, а нема га, јер посете сваког тренутка стижу, а он је овде и водич и чувар, и кустос који тумачи историју - могао бих још много тога да исприча. А жури када закопчава последње дугме под грлом своје војничке кошуље на чијем је рукаву грб Србије. На глави шајкача и чини нам се да ништа није у таквом сагласју са овим местом као Ђорђе Михајловић.

- Ово је поклон од Војске Србије - каже.- А од шајкаче се не одвајам.

Води нас степеницама у костурницу. Спуштамо се до белих мермерних ходника. Ходници испуњени касетама. Много ходника. Да поновимо: овде су мир нашле кости српских ратника у 5.580 касета. На многима пише НН. Остаје да се размишља да ли је погинули за слободу Србије био студент, можда један од 1.300 каплара... можда трећепозивац? Ко зна? Читамо поруку Франша Д’епереа, команданта са Солуна... „Ја сам горд што сам их водио у победоносну слободу њихове отаџбине“. Ђорђе Михајловић на ово додаје:

- Српском народу је сада заборављено јунаштво. И жртва. И слободарски дух. То је жалосно. И мене, у овим годинама, жалости. А, опет, некако, оснажи ме, кад дођу потомци. Видите шта све донесу. Грумен родне земље. Свећу са српском тробојком. Намењену. Ову су донели унуци Милосава Луковића, каплара из Брекова код Ариља. Он овде почива под бројем 935. Донесу деца и комадић цигле са родне куће Степе Степановића. Чутурицу ракије из Чачка. Из Ваљева. Дођу деца. Унуци. Плачу. Кажу да им се барем сузама одужимо. А шта им ја кажем? Ја те сузе поштујем, али, децо ваш дуг није да плачете, већ да не заборавите такве јунаке.


ПЛАЧЕМ КАД НИКО НЕ ВИДИ

Ђорђе Михајловић живи са женом у невеликој кући на улазу у гробље. Свако јутро, пре сунца порани, почисти гробље, отвори гвоздену капију. Уреди парцеле и стазе између белих мраморних крстова. Оплеви траву. Уклони пале гране чемпреса. Упали прве свеће. Долије зејтин у кандилима. Обрише иконе и фотографије ратника. А увече...

- Тад плачем, да ме нико не види - каже.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (30)

ranko75

29.06.2014. 22:14

U I sv. ratu Srbija je imala najprofesionalniju vojsku u svojoj istoriji i u vojnickom pogledu je nadvisila samu sebe. To je bio rat gde je i vrhovni komandant i vojska bili srpski, u II sv, ratu smo isto bili na visini, ali je vrhovni komandant bio hrvat, zbog cega nije umanjen znacaj srba,niti umanjivati znacaj Tita,on je bio dobar vrhpvni komandant. U I sv. ratu, taki asovi generali i vojvode da ne znas koji je bolji od kojeg.Uspomene na njih treba cuvati i negovati,oni su nase nadahnuce.

gedza

30.06.2014. 01:10

@ranko75 - Nemoj Ranko da poredis ove seni sto ih starina Djordje cuva,sa kojekakvim mangupima dovedenim ko zana odakle i od koga,cuvanim od strane zapada da zavrsi projekat koji su naumili.Ove seni su na Zejtinluku jer su polozili zivote za sva nas,a sta mi radimo danas?

Igo

30.06.2014. 06:58

@ranko75 - E moj Ranko, taj tvoj vrhovni komadant je u prvom ratu pucao na nase, pa mi nije jasno kako se u drugom ratu promenio i postao dobar?

Zoran

29.06.2014. 22:23

U zadnje vreme nekoliko puta ste pisali clanke o nasim hrabrim predcima o Zejtinliku, starini Djordju i svaki put mi se steglo srce i posle suze. Suze, ne znam dali radosnice sto pripadam narodu i potomstvu tih junaka ili suze tuge za herojima i za starinom Djordjem sto nema potomstvo po muskoj lozi da nastavi cuvati strazu dok junaci odmaraju. Kako sam daleko od svoje zemlje i sto vreme vise prolazi srece mi postaje sve bolnije a tuga i zal sve veca i veca. Neka nas Bog sacuva sve zajedno.

VladimirLO

29.06.2014. 22:51

Voleo bih da znam da li je ovaj čovek do sada dobio neko odlikovanje ili priznanje,od vojske,crkve,.....Ako nije,treba da nas SVE bude sramota,a ako jeste svaka čast i moj komentar nije na mestu. Bilo bi lepo i da neku ulicu nazovu po njemu jer nema mnogo ovakvih ljudi.

ДуЛе

29.06.2014. 22:56

Исправите ме ако грешим, али мислим да чика Ђорђе не прима пензију од Србије. А са друге стране какве све примају националну пензију. Србија, земља чуда ...

gedza

30.06.2014. 01:13

hvala novostima na doprinosu cuvanja nasih vrednosti i storije od zaborava,hvala vam!

macak

30.06.2014. 03:05

Ako je istina da ovaj covek ne dobija naknadu o drzave Srbije za sve ono sto je uradio za nju onda je to nevidjena bruka i sramota, iza ovog zdanja mora da stoji Srbija, a ne starina Djordje. I pod hitno prodati jedan BMW i platiti mu pomocnika jer neverovatno je ocekivati da jedan starac sve ovo odrzava.

Ruben

01.07.2014. 18:34

@macak - Sta vas tu cudi? Vi jos neznate da je Srbija jedna od poslednjih kolonija ; njom vladaju crvenoustaski uzurpatori i domaci invertiti.

Jovica

30.06.2014. 05:07

Eh ti Srbi, mi smo se tih srba odrekli kad smo prihvatili komunizam i divili mu se, njemu Josipu Brozu Titu i onoga dana kas su plakali za njim kad je umro.. Toliko o Srbiji..

ivo ivan

01.07.2014. 09:21

@Jovica - Jovice što se hvataš Tita pusti čovjeka na miru, uostalom ako ti je takozvani komunizam kriv- traži "krivca" u komunističkim predratnim organizacijam u Srbiji koji su postojali pre Tita samo su se poslije spojili nisu čekali tebe Jovice .I još nešto kad pogledam unazad 60 god ko je u svjetu imao od nas tada djece miran san kao što su nam komunisti to darivali aj reci. Da je bilo po četno /ustaški kuku bi nama bilo a i tvoj kapitalizam o kom ti valjda sanjaš je usrana stvar kao i više stranačje

* * *

30.06.2014. 06:51

Нико није заборављен, ништа није заборављено!

dragan

30.06.2014. 08:52

Svaka cast Zejtinliku.Ali Srbi su zaboravili drugo vojnicko groblje `Jindrihovice` u Ceskoj,gde je sahranjeno ,koje u Mauzoleju koje u sumi, vise srpskih vojnika nego u Zejtinliku.U Jindrihovicama je sahranjeno oko 8.300 srpskih vojnika,koji su pobijeni ili umrli u austrougarskom logoru.koji se tamo nalazio za vreme I svetskog rata.To groblje je zapusteno,niko o njemu ne vodi racuna i niko ga ne obilazi.Vecina Srba i ne zna za njega.

Bekana

30.06.2014. 10:13

Uvek mi se plače.ali sam i ponosna kada čitam o našim vojnim grobljima i o junacima koji su pali za našu slobodu.Kakva nam je sloboda i život to zavisi od nas,pa vidite...Čika Đorđe je poslednji čuvar Zejtinlika,kako nam je sam rekao,a šta će biti posle njega pitam se? Da li će zemlja Srbija dozvoliti još jednu sramotu,da nam ova svetinja ostane na milost i nemilost tuđoj vlasti?I da ova časna starina ne prima ni dinara od naše vlade,a kamoli bilo kakvu penziju.Mislite o tome...

Nik

30.06.2014. 15:08

@Visnja - Zašto ovaj komentar ima više negativnih nego pozitivnih komentara? Jel što je poželjela dug život čiči, il što se nada da će opet poći i posjetiti grobove predaka? Nije mi jasno, iz CG sam pa ne znam, možda ovih 27 koji su lupili minus znaju nešto o starini što ja nisam čuo?

Slavisa

01.07.2014. 22:33

@Visnja - Ti negativni komentari su komentari potomaka onih protiv kojih su se nasi preci borili (turaka, arnauta, bugara.........) odnosno svih onih kojima je srbija bila i ostala na putu i uvek bila trn u oku........

Aleksandar

30.06.2014. 18:54

Ovo sto je Djordje ispricao nesma ni jedan Srbin da zaboravi. Ovo je najvece junastvo kao i kosovski boj i ovo mora se stalno urezivati u pamcenje mladih srpskih glav a. Ko ne poseti Zejtinlik za svoga zivota i ne oda pocast svojim precima taj nije Srbin.

perun

30.06.2014. 21:14

@ - Moj pradeda je iz toplice umro je 1972, inace je preso sve to i bio je jedan od retkih koj se vratio iz rata opevan,slava Srpskim junacima gde gid su pali braneci otadzbinu u nadam se da se nece zaboraviti, u mojoj kuci nece jer gvozden puk i dan danas bdi nad nama.

вук

01.07.2014. 13:14

Вечна слава српским витезовима и јунацима Великог отаџбинског рата!

Miro Markovic

06.07.2014. 07:53

Svaka cast Tebi, Milena! Tvoji napisi o nasim ratnicima iz I sv. rata su toliko lepi i dirljivi da nema vise potrebe da ih podpisujes, jer se recima i recenicama odmah prepoznajes. Hvala Ti sto umes pisanom recju da odrzavas upaljenu svecu pamcenja i postovanja prema nasim velikanima: mladicima, ocevima i dedama, koji se nikada nisu vratilli svojim kucama, jer su polozili svoje zivote da bi im najblizi mogli da zive u slobodi i govore srpskim jezikom. Vecna slava i mir njima svima u raju!

VELJKO KURIDŽA

19.12.2014. 13:23

Žao mi je što se ova divna reportaža zanemaruje, a komentari se pretvaraju u svađu i raspravu.Draga gospođice (ili gospođo) Marković, ja bih želio da Vam zahvalim za ovakvu reportažu.Sjećam se, tokom rata u BiH, povremeno smo mogli doći do nekog primjerka Več. novosti, u kom ste i tada pisali o nevoljama naroda. Bijahu to najtoplije razglednice sa stvarnim sudbinama, natopljene tugom i nesrećom.Volio bih da objavite u jednoj knjizi sve te priče, kao spomenik jednom nesrećnom vremenu, kog sam dio

Славко

24.12.2015. 11:16

Имао сам част да лично упознам чика Ђорђа. Обавезно му понесем домаћу ракију и јабуке из Смедерева. Госпођа Милена је тако дивно описала Зејтинлик и чика Ђорђа. Ја могу само да му пожелим здравље. У фебруару ћу посетити Зејтинлик и уверити се да ли је господин Недељковић, права замена. Кажу да јесте. Када се вратим, овде ћу написати како се сада осећа чика Ђорђе. Чујем да га га муче плућа.