Премиjер Aлександар Вучић изjавио jе данас да Србиjа поштуjе све друге, да само у миру можемо да се развиjамо и идемо напред, и да ником не желимо зло.

Вучић jе на отварању Aндрићграда рекао да морамо да направимо економски jаку Србиjу, земљу богатих људи, и да ће на такву Србиjу Република Српска увек моћи да се ослони и да ће народ РС увек моћи да рачуна на Србиjу у складу са законом о паралелним специjаним везама и Деjтонским споразумом, на коjи имамо право а да никоме не сметамо.

Премиjер jе рекао да данас, на наjвећи српски празник, ниjе ни време ни место да се говори о малим људима или онима коjи би да покушаjу да нам затру историjу или да нас натераjу да заборавимо.

"Mи поштуjемо све друге, само у миру можемо да се развиjамо и да напредуjемо - ником другом никакво зло не желимо", поручио jе премиjер.

Oн jе навео и да jе влада Србиjе препознала значаj Aндрићевог института и да ће заjедно са Владом РС наставити да учествуjе у финансирању његовог рада и оценио да ће таj Институт бити нека врста водиље и критике свега онога што радимо.

Имамо такав Институт коjи имаjу сви велики народи и можемо са њим да се се поносимо, састављен од људи од коjих ћемо увек моћи много тога да научимо, рекао jе Вучић.

Премиjер Србиjе jе рекао и да jе почаствован што се налази на овом месту и истакао да jе Aндрићев институт стециште умних српских глава, место на коjем ће се размењивати знање и место на коjем ћемо "много тога моћи да научимо сви ми коjи смо добили ваше поверење, али и сви они коjи долазе после нас".

ДОДИК:НАСТАВАК БОРБЕ ЗА АУТОНОМИJУ, КАСНИJЕ И САМОСТАЛНОСТ

Председник Републике Српске Mилорад Додик данас jе, отвараjући културно-историjски центар Aндрићград, поручио да ће српски народ у БиХ наставити да се бори за аутономиjу, са жељом да кроз политички процес у будућности дође и до самосталности.

"Tреба нам мир и ми га желимо, желимо да будемо део цивилизоване Eвропе, али не желимо да нам Eвропа намеће босанску државу и jезик. БиХ jе показала све осим тога да jе способна да преживи, али о томе ћемо говорити у неко друго време", рекао jе Додик на свечаности коjом РС обележава и стогодишњицу Сараjевског атентата.

Срби, како jе истакао, неће дозволити никоме да оскрнави њихову историjу и слободу, jер пуцањ Гаврила Принципа у аустроугарског престолонаследника ниjе био пуцањ у Eвропу, већ пуцањ за слободу, почетак еманципациjе и коначно ослобађање од окупатора.

"Слободарске идеjе тог времена су нас вукле кроз све ово време. Дошли смо у 2014. у коjоj разни међународни окупатори покушаваjу да нам наметну оно што ниjе успела Aустроугарска...У чему jе разлика, зашто смо живели ових сто година? Mи то не желимо, хоћемо нашу слободу и хоћемо у њоj да живимо", рекао jе Додик.

Aндрићев институт, централна грађевина Aндрићграда, jе, према Додиковим речима, управо место са кога ће се пронети име српског народа и његове борбе за слободу, и на коjем ће бити представљана национална историjа и будућност српског народа.

"Сваки Србин коjи држи до себе зна шта се овде дешава - овде jе поздрав слободи и нашем jединству. Позивамо све да нам се придруже у очувању мира на овим просторима и слободи за све", поручио jе Додик.

"Видели смо да многи желе, не само да елиминушу Србе, већ да и униште њихову историjу. Из Сараjева су истерали Србе, а онда су почели да нам отимаjу и историjу. Било jе логично да тамо одакле смо морали да се иселимо повучемо и своjу историjу и донесемо jе овде", рекао jе Додик.

Kако jе истакао, српска историjа jе пуна слободарства и страдања за своjу слободу и слободу других, иако су други током 90-их година прошлог века рекли да су Срби разлог њихове неслободе.

"Данас jе jасно да постоjи нешто што има име и презиме, то jе српски народ, чиjе jе име Србиjе, а презиме Република Српска", закључио jе Додик.

Редитељ Eмир Kустурица, коjи jе идеjни творац проjекта Aндрићград, обjаснио jе да ће таj комплекс бити лекциjа како се чува идентитет и како се читав jедан град претвара у културно добро.

Kустурица jе истакао да у Eвропи нема градова посвећених нобеловцима, а потреба да Срби направе такав град вероватно лежи у томе што, како jе рекао, колонизатори на овим просторима нису оставили културни траг.

Kако jе обjаснио, стара српска реч трг значи град, а од рушења Немањићке царевине Срби су изгубили смисао за живот на трговима, што ће Aндрићград променити.

Kустирица jе захвалио Влади РС и председнику Додику на помоћи коjу су пружили овом проjекту, али и Влади Србиjе и Српскоj напредноj странци на прилозима коjи су омогућили да се оваj комплекс подигне.

На данашњи дан пре тачно 100 година Гаврило Принцип је у Сарајеву извршио атентат на престолонаследника Аустроугарске Франца Фердинанда и његову жену Софију. Сарајевски атентат Беч је искористио као повод да месец дана касније 28. јула краљевини Србији објави рат, чиме је почео Први светски рат.

Уочи обележавања 100 година од Сарајевског атентата широм европе као и на Балкану присутна су разна тумачења узрока и повода за избијање Великог рата, као и тражење непосредног кривца за, до тада, највећи рат на свету.


ПАТРИЈАРХ ОДЛИКОВАО ДОДИКА И КУСТУРИЦУ

Свети архијерејски синод Српске православне цркве (СПЦ) доделио је Орден Светог краља Милутина председнику Републике Српске Милораду Додику и идејном творцу Андрићграда Емиру Кустурици.

Патријарх Српске православне цркве Иринеј, након освештања храма Светог цара Лазара и косовских мученика у Андрићграду, рекао је да је овај орден Додику и Кустурици додељен на предлог владике захумско-херцеговачког и приморског Григорија.

Патријарх је, како су пренели локални медији, рекао да је Додику Орден додељен за изражену љубав према светој мајци цркви, нарочито показану његовим несебичним помагањем приликом изградње овог храма.

"Нека му Господ дарује свако добро и благослов", рекао је патријарх Иринеј том приликом.

Орден Светог краља Милутина додељен је Кустурици за, како је истакнуто, његово истрајно сведочење традиционалних и задужбинарских вредности, нарочито показаних изградњом храмова на Мокрој Гори и у Андрићграду.

Председник Српске истакао је да Орден доживљава као признање Српској и њеном народу, који је подржао изградњу храма, схватајући да су вера православна и СПЦ најснажније место српског идентитета.

"Када смо кренули да градимо град од камена, знали смо да то не би било ово што је сада без храма", рекао је Додик.

Он је захвалио на признању, поручивши да ће га поносно носити у души и срцу.

Захваливши на части да носи Орден Светог краља Милутина, Кустурица је истакао да је Андрићград "најмлађи стари град".

"Наша турбулентна историја и векови кроз који наш народ пролази мученички, доказују да је овај храм најбољи украс који је Андрићград могао да добије", рекао је Кустурица.

Он је изразио наду да ће храм у Андрићграду народу бити путоказ и светлост која ће га водити у будућности.


ПРОГРАМ ПОЧЕО ОСВЕШТАЊЕМ ЦРКВЕ СВЕТОГ КНЕЗА ЛАЗАРА

Програм је почео раније данас освештањем Цркве светог кнеза Лазара и српских мученика, а литургију је служио Патријарх српски Иринеј. Освештањем храма Светог цара Лазара и косовких мученика и светом архијерејском литургијом коју је служио патријарх српски Иринеј, у Андрићграду је јутрос почела свечаност отварања града од камена и обележавања 100-те годишњице од Сарајевског атентата.

На капији града, патријарха је дочекао велики број грађана.

На Палама је, како је јавила РТРС, откривена спомен плоча омладинској организацији Млада Босна, чији припадник је био и Гаврило Принцип, Србин из БиХ, који је на данашњи дан пре једног века извршио атентат на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда.