Стручњаци АБХО - кротитељи отрова

С. Бабовић

04. 06. 2014. у 21:40

Стручњаци АБХО - кротитељи отрова
Припадници 246. батаљона атомско-биолошко-хемијска одбрана веЋ три недеље на терену. Јединица стационирана у касарни „Цар Лазар“ у Крушевцу, ради на 15 локација широм Србије

Припадници 246. батаљона АБХО за мање од три недеље успели су да санирају више од 500 објеката и 7.305 ари контаминиране површине! Како сазнајемо у овом елитном батаљону Војске Србије, чије је седиште у касарни „Цар Лазар“ у Крушевцу, даноноћно раде на чак 15 локација у земљи.

Екипе су још на терену, не жале се, иако посао није лак. Под упеклим сунцем носе тешка заштитна одела и маске.

- Наш примарни задатак био је биолошка деконтаминација, али смо били ангажовани и на задацима отклањања последица поплава, што је подразумевало и водоснабдевање, евакуацију и спасавање становништва из поплављених подручја, испумпавање воде из страдалих објеката, допремање хране - истиче за „Новости“ потпуковник Зоран Вукадиновић, командант 246. батаљона АБХО. - На терену је било активно 150 лица, са 39 специјалних и транспортних моторних возила.

Професионалци АБХО (атомско-биолошко-хемијска одбрана) могли су се видети на сваком кораку. Евакуисали су 78 особа, напунили 825 врећа песка за одбрамбене насипе. Близу 400 тона воде и 500 пакета хране обезбедили су за најугроженија места. Списак помоћи коју су пружили цивилима којима су уништене куће и оранице је дуг.

ТРАДИЦИЈА 246. батаљон АБХО негује традицију од 1932. године, када је Уредбом министра Војске и Морнарице Краљевине формиран Барутански батаљон, прва регуларна јединица противхемијске заштите. Под окриљем Копнене војске, батаљон је 2009. године проглашен за најбољи. Припадници батаљона ангажују се и у бројним хуманитарним акцијама.

- Укључили смо се у целу акцију од тренутка када је уведена ванредна ситуација - напомиње наш саговорник. - Искуство са ранијих сличних задатака применили смо и у овој ситуацији. Одговорили смо на све постављене захтеве кризних штабова.

Капетан Саша Петровић каже за „Новости“ да су припадници батаљона учешћем у бројним задацима у прошлости исказивали своју велику хуманост. Тако је било и овог пута.

- Иако је то припадницима батаљона животни позив, у сваком тренутку и на сваком терену видело се колико су пожртвовани и спремни да помогну - наводи капетан Петровић. - Та спремност видела се на свакој адреси: Трстеник, Крушевац, Ражањ, Појате, Ћуприја, Ћићевац, Варварин, Јагодина, Параћин, Смедеревска Паланка, Лозница, Сталаћ, Обреж, Свилајнац, Обреновац.

И док припадници АБХО чисте и обезбеђују путеве и објекте широм Србије, дотле припаднице овог батаљона вежбају у Комплексу „Равњак“, како би биле спремне да „ускоче“ и помогну. Жене у униформи једнако су обучене за тешке задатке. То се и наша екипа уверила када је на „полигону“ видела шест припадница 246. батаљона АБХО како испробавају могући сценарио позива за „интервенцију“.

- Један од приоритетних задатака наше мисије је асанација и биолошка деконтаминација - предочава нам потпоручник Вања Стриковић.

- Цео поступак подразумева употребу натријум-хипохлорида, односно хемијске материје која није штетна за здравље људи, али је довољно снажна да уништи микроорганизме.

Иза униформе, чизама, детектора и са специјалним цревима за чишћење, припаднице батаљона слабо се разликују од колега. Кажу, поносне су на свој посао, али и на све војнике који су у катастрофалним поплавама у Србији показали велико срце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Иван Грозни

06.06.2014. 16:42

Где несташе те силне бригаде?! Остали само батаљони а још мало ћемо пасти и на чете.