Ово су 8 највећих мистерија наше планете

Новости онлине

субота, 26. 04. 2014. у 17:40

Ово су 8 највећих мистерија наше планете
Многа питања везана уз планету Земљу актуелна су стотинама година и људи на њих упорно траже одговоре
Многа питања везана уз планету Земљу актуелна су стотинама година и људи на њих упорно траже одговоре. Доносимо вам 8 највећих мистерија.

1. Зашто смо сви "мокри"?


Научници сматрају како је Земља била сува стена након свог настанка пре 4.5 милијарди година. Поставља се онда питање одакле је дошла животно важна вода - Х2О? Можда из међузвезданог система, пре 4 милијарде година...

Могло ју је створити разбијање залеђених астероида у земљину површину. Тако су током времена могле да настану резерве воде. Још увек није разјашњено настајање воде на Земљи. Тачније, умотано је у мистериозно рухо управо јер је из тог раздобља преостало веома мало стена за проучавање и добијање доказа.

2. Шта је тамо доле у језгру?

Легендарно земљино језгро ни данас није потпуно истражено. Дуги низ година било је фасцинација и инспирација писаца и научника па су по њему снимани филмови и писане приче. '40-их година прошлог века научници су били уверени како су се приближили овој мистерији и напокон је решили.

На примеру метеорита проучавали су равнотежу минерала у језгру и донели закључке о онима који су недостајали. Нагађали су како гвожђа и никла, којих није било у земљиној кори, сигурно мора бити у језгру. Међутим, гравитацијска мерења '50-их година прошлог века дефинисала су те процене као нетачне. Језгро је било пресветло. Нагађања и даље трају.

3. Како је Месец дошао овде?

Да ли је Месец настао од огромног судара Земље и планете величине Марса? Ово је још само једно од питања које мучи научнике. А ову теорију нису баш сви прихватили, управо због њених недостатака.

Примера ради, хемијски састав стена са Земље и оних с Месеца толико се подудара да сугериша како је Месец настао од Земље, а не од још неке планете. Могуће је да се млада Земља брзо вртела око своје осе и око себе распршила довољно стена које су створиле Месец.

4. Како је настао живот?

Још увек није јасно да ли је живот настао на Земљи или је настао у међузвезданом простору и донесен на нашу планету путем метеорита. Најосновније животне компоненте - аминокиселине и витамини, нађене су на леденим зрнцима унутар астероида и у најекстремнијим условима за живот на Земљи.

Једна од највећих препрека биологије јесте откривање начина на који ти делови формирају живот. Веома отежавајућа је и чињеница што не постоје фосилни трагови земљиних првих становника, који су највероватније били примитивни, попут бактерија.

5. Одакле долази кисеоник?

Наше постојање дугујемо цијанобактерији, микроскопским створењима која су помогла у радикалној трансформацији земљине атмосфере. Ове бактерије избацивале су из свог организма кисеоник као отпад и тако напуниле атмосферу кисеоником први пут око 2.4 милијарде година.

Међутим, то никако није било стабилно стање. У остацима стена јасно је видљиво како је ниво кисеоника осцилирао 3 милијарде година и напокон се стабилизовао пре 541 милион година. Па се поставља питање да ли је заправо ова бактерија заслужна за кисеоник који удишемо или је реч о неком другом фактору? Управо је разумевање помака према кисеоником богатој Земљи кључни фактор у декодирању историје живота на нашој планети.

6. Шта је изазвало камбријску експлозију?

Појава сложеног живота у камбрију, након 4 милијарде година од постанка Земље, означава јединствену прекретницу. Одједном су се појавиле животиње с мозгом, очима и срцем. Одједном се у овом раздобљу, које је трајало од пре 542 милиона година до пре 488 милиона година, све развијало брже него у било ком планетарном раздобљу данас познатом.

Као објашњење овог феномена понуђен је скок у нивоима кисеоника који се догодио непосредно пре камбријске експлозије.

7. Када је почело померање текстонских плоча?

Танке плоче прекаљених кора сударају се на површини Земље стварајући призоре прекрасних залазака сунца из планина и насилних вулканских ерупција. Геолози још увек не знају кад су тектонске плоче почеле да се померају јер је већина доказа уништена.

Само шачица ситних минералних зрна - циркона, преживела је 4.4 милијарде година и управо су они открили научницима како су већ тада постојале прве стене. Геолозима још увек није јасно како су се формирале стене.

8. Хоћемо ли икада моћи да предвидимо земљотресе?

Слично предвиђању времена, може се отприлике нагађати и о појави земљотреса. Међутим, тачно утврдити долазак земљотреса засад је немогуће. Чак и највећи експеримент, који је трајао 12 година, није успео.

Геолози су тада предвидели земљотрес у Паркфиелду (Калифорнија), за који су мислили да ће се догодити 1994. године, а који се заправо догодио 2004. Једна од највећих препрека је чињеница што геолози не разумеју зашто уопште долази до земљотреса и зашто они престају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)

зокс

26.04.2014. 18:31

Пошто много како научника тако и обичних људи сматра да је "експлозијом"створен Свет,волео бих знати КО је био минер?Ко је "избушио"рупе за динамит,и на крају Ко је удесио ту експлозију тако да све после ње функционише беспрекорно у природи?Ја знам да је тај "минер" Господ Бог и хвала Му!

Јабре

27.04.2014. 05:43

@зокс - А ко је створио Бога ? Ко му је тата а ко мама ? У природи владају природни закони, ако је теби добро да проведеш живот верујући у бајку коју су измислили чобани у пустињи да би себи објаснили нешто шта је било изнад њихових могућности само напред али немој да исмејаваш људе који истражују природу и свет.

Realista

26.04.2014. 19:50

Evo par odgovora da pomognem naučnicima : Књига постања почиње описом стварања света “У почетку створи Бог небо и земљу” (1. Мој.1;1). Првога дана створена је светлост, Другога дана створио је Бог свод над земљом, “ и растави воду под сводом од воде над сводом ” (1. Мој. 1;7). Трећег дана створио је Бог копно, као и биљни свет; Четвртог дана створено је Сунце, да управља даном и Месец да управља ноћу, као и звезде.

Realista

27.04.2014. 02:06

@Realista - Пре свега не крад и ми ник! А после тога само једно питање: Како је настао Бог?

Јабре

27.04.2014. 05:44

@Realista - Ајде помози и мени да решим онда проблем са деда мразом знаш ли ти колико поклона ми он дугује !

mnenad

27.04.2014. 08:51

@Realista - Za Mesec nije tačno, Mesec je ostatak zle sile koja pokušava svakih 50000 godina da uništi planetu zemlju i onda dodje Peti element, Mila Jovovič što dokazuje da su Srbi nebeski narod, i uz pomoć druga četiri elementa spreči zlu silu i od nje napravi Mesec. Tako da ćemo za neko vreme imati još jedan komad kamena koji kruži oko zemlje, naravno, samo da nam poživi Mila Jovovič.

NadRealista

29.04.2014. 11:07

@Realista - Pre svega tvoje pitanje u sustini nema smisla. Kad odes u pekaru, i vidis perecu, ti neces pitati pekara "a ko je tebe ispekao". Pekar nije ispecen, kao sto ni Bog nije "nastao".

RabRadomir

26.04.2014. 20:16

Sta misilte ko je stvorio Vaseljenu i Svetove u njoj ?To bi radoznalci naucnici takozvani, da saznaju,hoce da znaju ,,i uporni su u tome,Slepi kod ociju i gluhi u srcu,nikad nece dokuciti istinu,Bezboznom se to ne moze dati .

Јабре

27.04.2014. 05:40

@RabRadomir - Ако си ти задовољан са неком бајком коју су измислили пустињски чобани уживај али када будеш болестан немој да идеш код доктора и да пијеш лекове него покушај да измолиш здравље ко у средњем веку, имам осећај да би тако доживео и просечну средњевековну старост.

momcilo

27.04.2014. 02:03

onaj naucnik koji ignorise Boga je naucnik koji je zaostao u razvoju. slepac koji vodi slepce, kada su toliko pametni neka samo jedan nokat dizajnuju I proizvedu, sve sto su uspeli da proizvedu su silikoni, I upravo u tom region I egzistiraju.

Србин Шумадинац

27.04.2014. 02:22

Одговори су смешни, чак и деца виде да су чиста нагађања. Није то проблем, већ је проблем што се читава наша цивилизација креће ''напред'' на основу тих нагађања која су у суштини основ сваког научног размишљања.

4c

27.04.2014. 11:50

Bog je sve stvorio,tako pise u Bibliji,zidovskoj knjizi namjemjenoj nama hriscanima.Pitate ko je stvorio Boga i to je lako,odgovor je Bog otac.Mi smo djeca zemlje,samo pogledajte oko sebe i sve ce vam biti jasno.Svaka planeta ima zivot samo sta je nevidljiv i neshvatljiv za nas zemljane.

Mika Majstor

01.07.2014. 21:40

@4c - Brate, Bog nije telesno biće,ne mož da bude "stvoren". Njegovo "utelovljenje" je Isus i sve živo na Zemlju i u Vasionu. To ti znači Bog el Sveti duh i on je od nematerijalnu prirodu. Njega ima u energiju u Crnu materiju u quarkovi i quazari, u fotoni, aman u sve, al' nije od materiju. To je ono kad misliš koliko brzo ide svetlos a ne mož da svatiš, a on toliko brz, čim otvoriš oči odma je tu. E to je Bog. Da je on od krv i meso, odavno bi ga u'apsili el pojeli.

4c

27.04.2014. 11:56

Kombinacija elemenata na ovoj planeti koja je ziva i koja je podarila zivot svim zivim bicima od virusa,bakterija, biljaka,zivotinja i na kraju nama ljudima koji smo skloni kolektivnom samounistenju.Na ovoj planeti postoje mnogi oblici zivota,nekima je omoguceno da se krecu,a nekima da vjecno stoje na jednom mjestu,neki su vidljivi,a neki ne.Planeta i svi elementi su nam majka koja radja zivot,a Sunce je otac koji nas hrani.

Tika magare

29.02.2016. 17:35

Mi coveci koji zivimo na ovu planetu ne znajemo nista. Odose na mesec a neznaju svoju planetu kude zive. Ja mlogo znajem o tom al necu vi kazem jer nece razumete.

Tika magare

29.02.2016. 17:44

Ima vanzemljaci sa mars i sa mesec. Kazu da smo mi dosli sa Mars. Ima oni sto su kao gusteri gmizaci leptiri samo maskirani u ljude. Oni imaju zenice u oci duguljaste ko u krokodili. Oni vladaju na ovaj svet i prave ratove.Oni ce ni sve porobe zato sto imaju najvise pare. Mi normalni coveci smo za nji robovi i oce da nas sve potamane da ostane jedna milijarda.