БРОДОВИ Речне флотиле Војске Србије застали су у петак на 1287. километру тока Дунава. Огласили су се топови почасном паљбом, војни свештеник одржао је опело, а почаст је одала и авијација, прелетом хеликоптера „Газела“. На овом, за Речну флотилу светом месту, недалеко од Челарева, морнари су уз војне почасти у воду спустили венац, којим су одали дужну пошту њиховим претходницима, морнарима монитора „Драва“, из састава Краљевске морнарице, једином броду који је, пре тачно 73 године, у Априлском рату, пружио отпор окупатору, и потопљен је на овом месту.

Монитор „Драва“, један од најмоћнијих речних бродова тога времена, како подсећа капетан Драган Спасојевић, који је у Речној флотили задужен за односе са јавношћу, а стручњак је и за историју речне флотиле на овим просторима, потопиле су бомбе авиона нацистичке Немачке.

Краљевска морнарица је, како објашњава Спасојевић, у саставу своје флоте имала четири монитора, „наслеђена“ од Аустроугарске. „Драву“, коју је предводио одлучни капетан Александар Берић, рат је затекао на граници са Мађарском, а ватру моћних топова овог монитора прву су осетили авијатичари на аеродрому у Мохачу. У повлачењу Дунавом, морнари су били ангажовани и у подршци пешадији.

Макета монитора „Драва“

- У овој неравноправној борби, која је трајала од Бездана па до Челарева, „Драва“ је оборила 14, а оштетила 16 нацистичких авиона и два мађарска ратна брода - објашњава Спасојевић.  Зору, 12. април, дочекали су код Челарева. Јутро је донело беспоштедне нападе нацистичке авијације. На „Драву“ је свој смртоносни товар, за пола сата, изручило десетак „штука“. Оклоп „Драве“ је попустио, а с њом је на дну, завршио и храбри капетан Берић са 75 морнара. Сведоци кажу да је у последњим моментима поздрављао заставу.

Подвиг морнара „Драве“ ускоро би могао да се посматра и на филмском платну. Већ су, како наводи Спасојевић, снимљене прве сцене филма који је посвећен овом херојском делу Априлског рата.


ОТРГНУТИ ОД ЗАБОРАВА

ПОДВИГ морнара „Драве“ дуго времена био је готово заборављен. Да га у потпуности не покрије вео заборава, побринуо се контраадмирал у пензији Бошко Антић. На његову инцијативу породици капетана Берића је 2000. године додељено призњање, а тада је и база морнарице у Новом Саду понела име хероја Берића.