Срби обрисани са сплитске риве

Марко ЛОПУШИНА

25. 03. 2014. у 21:29

Каква је судбина преосталих Срба који данас живе у престоници Далмације. Чека се кров на Цркви Светог Саве и повратак прогнаних. Стрепе да ће заувек нестати

НОВИ градоначелник Иво Балдасар први је челник Сплита који је после четрдесет година посетио Црквену православну општину у овом граду. То је Србима и свештенству СПЦ у Сплиту улило наду да ће градска власт и држава Хрватска дати коначну дозволу за довршетак храма Светога Саве. Српску цркву на сплитском Оброву, покрај рибарнице, пројектовао је Александар Дероко, коаутор храма Светог Саве на Врачару.

- Храм Светог Саве у Сплиту је храм-мученик. Његова градња је почела 1937. године и до данашњег дана још није завршен. Пре Другог светског рата, подигнути су зидови од осам метара и ту се стало. Тако је и данас. Смењивале су се разне државе и власти, али храм Светога Саве стоји недовршен због недостатка политичке воље и хришћанске љубави као отворена српска рана у самом центру Сплита - говори за „Новости“ епископ далматински Фотије.

Последњих година СПЦ је три пута тражила дозволу да подигне кров на цркви, али град Сплит и држава Хрватска још оклевају, па се Срби моле Богу у недовршеном храму и на улици испред цркве.

УМОРНИ ОД РАТА СВИ су овде уморни од рата и ратне реторике. Људи вапе за миром и нормалним животом. То је оно што је нама Србима потребно у Сплиту и широм Далмације. Требаће много времена да се све нормализује. Морамо да се надамо и радимо сви на томе, како Црква тако и надлежне институције Хрватске и наше матичне државе Србије - каже епископ далматински Фотије.

- Градоначелник Балдасар је мени лично обећао крајем фебруара да ће покривање српске цркве да се заврши за време његовог мандата. Верујем му, јер је то једини Сплићанин на власти, који нас Србе доживаљава као своје суграђане. Ми се овде, иначе, већ деценијама боримо као национална мањина за наша права, да будемо третирани као људи, а не као зликовци и да не будемо као народ избрисани и заборављени - каже Мирослав Јовичић, председник Националног већа Срба у Далмацији, који нам открива хрватску тактику погрешног бројања Срба у Сплиту.

Јер, приликом пописа становништва у Сплиту у статистици се приказује 4.140 Срба, док их према Јовичићевом мишљењу у престоници Далмације данас има око 12.000. Разлика у броју Срба се прави тако што се живи људи уписују на листе несталих, одсељених, избеглих, протераних и убијених. Уз то, у Сплиту не престаје притисак на Србе да се иселе. Пишу се пароле типа „Србе на врбе!“ и прети батинама. Чланови Већа српске националне мањине нападнути су у својим просторијама када је група млађих Сплићана упала и разбијала инвентар после утакмице рукометних репрезентација Хрватске и Србије. Србе проусташка младеж најчешће напада приликом прославе Светог Саве и других православних празника.

- Често имамо провокације и нападе на наше вернике и светиње, исписане ружне графите и провале у српске просторије. После тих напада остаје зло и пустош. У таквој атмосфери многи наши људи у Сплиту и не смеју да се изјасне као Срби. Ми из СПЦ зато посебно тешко долазимо до Срба у граду Сплиту. Они и даље не смеју да приме свештенике у своје станове, јер још живе у страху. Пошто у Сплиту живе већином старији људи, нажалост, у парохији највише имамо сахрана, а врло мало крштења и венчања. Надамо се да ће се то променити повратком млађих људи са породицама - верује владика Фотије, који је убеђен да би довршетак храма духовно ослободио и сабрао све Србе у Сплиту.

Млади Срби у другом по величини граду у Хрватској тешко долазе до посла. Многи немају стан, између осталог, и зато што у њиховим домовима живе друге особе. Сам Мирослав Јовичић има два незапослена сина, незапослену жену Наду, непокретну ташту, са којима живи у једном девастираном стану. Да не издаје кућу свог оца туристима, каже, не би имали од чега пристојно да живе.

-Срби морају да се враћају у Сплит и Далмацију, јер ће им држава Хрватска и званично одузети земљу и имања која не обрађују. Појединци су већ запосели ту њихову имовину и бахато се размећу као да је њихова. Без основних услова за живот, без шансе за добар посао и солидна примања, али и без сарадње са матицом Србијом тешко је очекивати да ће Србима у Сплиту ускоро бити боље - песимиста је Мирослав Јовичић, познатији у сплитском парламенту као посланик Мишо.

ПРЕЋУТАНИ СРБИ

КАДА су Сплићани славили сто година од оснивања свог фудбалског клуба Хајдук намерно су од јавности сакрили чињеницу да су овај тим основали Срби - браћа Фабијан и Лука Калитерна, Луцијан Стела, Вјекослав Иванишевић, Иван Шакић. Потпуно је прећутано да су у оснивању клуба учествовали и српски студенти из Беча и Прага - Блажо Приморац, Борислав Приморац, Ђорђе Матавуљ, Никола Матановић, Павле Јанковић, Филип Радовић, Филип Јанковић, Јован Дивац, Новица Давнић, Бранко Вуковић. Прећуткује се и да су логистичку и материјалну помоћ за клуб студенти добили од организације „Српска зора“. А и само име клуба Хајдук је српског порекла, што су Хрвати, такође, сакрили од навијача - открива Мирослав Јовичић.

Забрањено је преузимање овог текста или његових делова без сагласности редакције "Новости".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

Zika

25.03.2014. 23:43

Split je bio San Diego jugoslovenske narodne armije. San Diego je Americka vojna pomorska baza. Sve se menja.

СРБИН

26.03.2014. 02:22

Једва чекам лето да што више нас Срба брже боље нагрне код "браће"... Ред је да им ми финансирамо оне готивне поруке што каче по надвожњацима, ипак се на нас односе!

грађанин

26.03.2014. 06:46

Рече једном велики српски песник о Хрватима који се ничега не стиде...

katarina

26.03.2014. 08:51

ja sam vjernik- katolkinja ne odobravam ni jedan nacionalizam za mene postoje samo dobri ljudi .

зокс

26.03.2014. 11:35

@katarina - катарина, и ја сам верник,православац,и одобравам сваки национализам који не наноси штету другим националностима!Сваки нормалан човек је националиста,али не на штету других да изграђује свој национални идентитет!

kristalni

01.03.2019. 17:36

@katarina - dobio sam ponudu da radim u splitu kao konobar na brodu preko agencije. prvo pitanje je bilo dal znam da je posao u splitu i kakov je mkoj stav prema tome? ja licno neme nista protiv hrvata niti bilo kog naroda druge nacionalnosti ali koliko je bezbedno da odem tamo i da radim sednem negde da popijem kafu i slicno?

dalmatinac

26.03.2014. 08:59

Ko nije ziveo u toj sredini,nemoze ni da shvati kakvom su sistemskom pritisku,diskriminaciji i progonu izlozeni ti nerecni Srbi od strane vecinske zajednice(Hrvata).Apsurd je da u Srbiji te njihove progonitelje (hrvate)javnost percipira kao "dalmatince" divne, sarmantne, ljude velike duse,koji su dobri domacini,koji ce da ih rado ugoste na moru... sve pohvale za redakciju,novinara "novosti"sto na otvoren,iskren i hrabar nacin govori o ovom problemu.

зокс

26.03.2014. 10:06

Само се ви враћајте тамо,па ће сам ђаво да вам буде крив кад започну проблеми!Нема са њима заједничког живота!

magarac

21.10.2015. 03:10

@зокс - Znači ovako: Srbi u Dalmaciji jesu imali značajnu ulogu, ali nisu svi Dalmatinci Srbi. Hrvati su golema većina. Bili i ostali. Navedeni osnivači su Hrvati plus nešto Srba. Hram sv. Save je dobio teren u starom dijelu Splita u kojem Srbi nisu imali baš nikakve zasluge. Ali dobili su taj teren preko veze - protiv zakona- mimo zakona- bez natječaja. A zamišljen je da dominira i da se ruši stare zgrade okolo. Inače, četnici su se u Splitu postrojili još 1924. Tada su bili prijateljski dočekani-tada.

Popaj

29.10.2015. 23:19

@зокс - Ali ako ima i nešto Srba zar je loše to spomenuti?Drugo Hram Svetog Save u Splitu nema krov a potrebna je samo dozvola.Kada vam muslimani budu gradili džamije po Dalmaciji neće vas pitati za dozvolu,tada će vam biti žao što ste oterali braću u Hristu.Na kraju još 1912 ste pevali Bože Pravde u Splitu i Šibeniku radujući se Srpskoj slobodi od Turaka i nadajući se svojoj.Dvadesetog novembra 1918 dočekali ste Srbe kao oslobodioce koji su vam dali najveću Banovinu Hrvatsku u Jugoslaviji.

Večernje

27.03.2014. 22:22

Ne mogu vjerovati da iznosite ovake konstrukcije. Ovo je dno dna novinarstva, cak i od Novosti. Luka i Fabijan Kaliterna su Srbi ??? Zar je stvarno ovaj covjek, "poslanik Mišo" alias Jovičić ovo izjavio ??? Hajduk je ime srpskog porijekla, kazete. Nakon ovakvog pamfletarskog teksta nije ni cudno sta su Srbi u Splitu endemska biljka. Nazalost, od fukara ni normalni ne mogu doci do daha. Zdravi i veseli bili.

Pravda

05.10.2014. 20:02

@Večernje - "Nazalost, od fukara ni normalni ne mogu doci do daha. " Fukara to rece i ostade ziv!

SMOKI

15.09.2018. 08:11

@Večernje - Sta se ti VECERNJAK bunis? Hajde malo prosetaj po svojoj daljoj dedovini pa ces vidjet da si i ti poreklom SRBIN. Zasto vam se klub zove HAJDUK.? Znas li ko su bili HAJDUCI i odakle? Sto vam se klub ne zove STIPE ili TUDJMAN ili USTASE. Mozda bi mu najlepse bilo ime JASENOVAC,da vas podseca na vase junake.?

Neso

28.09.2018. 20:20

@Večernje - NEmas ti pojma,Idi u svoj glavni grad do 1918godine uzmi knjige iz biblioteke ,nauci marternji jezik za dvi nedelje i procitaj sta pise u toj knjizi ko je osnivac i kje je vere.A sada putuj Hrvatu.Sve ste unistili i porobili Talijani su nas spasili od vas zlotvora

dorcol

17.05.2018. 14:52

ovo srbe na vrbe je dobrodoslica nasoj dc reprezentaciju ,lep docek ,ne bi me iznenadilo da ova krpa stoji i dan danas .