Чиле: Пећине откривају како су настали континенти

Тањуг

08. 03. 2014. у 00:17

Група чилеанских и француских научника открила је мрежу подземних пећина на једном забаченом оствру у Патагонији, која би могла да пружи драгоцене информације о начину формирања континената

САНТИАГО - Група чилеанских и француских научника открила је мрежу подземних пећина на једном забаченом оствру у Патагонији, која би могла да пружи драгоцене информације о начину формирања континената.

Систем од око 20 кречњачких пећина пронађен је ове недеље током научне експедиције на острву Диего де Алмагро, на крајњем југозападу Чилеа.

Истраживачи су морали да се спуштају ужадима и роне до пећина, од којих се поједине налазе на дубини од 50 метара. Пронашли су зидне цртеже као и фрагменте костију које су оставили припадници народа Кавескар (Kawesqar), што би могло да помогне у одређивању старости пећина.

"Могуће је направити моделе подручја где су се континенти раздвојили, а ово би могло да буде једно од тих места", казала је спелеолог Наталија Мората.

Како преноси агенција Ројтерс, ова експедиција је била последња у низу истраживачких мисија предвођених француским удружењем "Centre Terre".

У пећинама су пронађене врсте стена које се обично могу наћи само у топлијим пределима. То би могло да помогне истраживачима да схвате како су се континенти раздвојили.

Научници сматрају да се континенти померају услед тектонских активности и да је мапа света изгледала сасвим другачије пре неколико милиона година.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)