Обрисали српске трагове, Принципов мост - Латинска ћуприја

В. Црњански Спасојевић

03. 03. 2014. у 21:30

Наши репортери у Сарајеву, где ниједна улица више не носи име Младобосанаца. У граду се диже споменик Фердинанду, а у Источном Сарајеву Принципу. Пржуљ: Млада Босна није постојала као организација. Др Владо Мехмедбашић: Отац преживео Беч, али не и усташе

У САРАЈЕВУ данас мало шта подсећа на атентат на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда, 28. јуна 1914. Више нема ниједне улице која носи име видовданских јунака - ни Улице Младе Босне, ни Принципове, а некадашња Рудолфова, у којој је убијен Фердинанд, сада је Улица зелених беретки. Мост с Гавриловим именом још током деведесетих прекрштен је у Мост Франца Фердинанда, а данас је Латинска ћуприја.

Улица Данила Николића (главног организатора атентата), на Башчаршији, у чијој је кући пред атентат одсео Принцип, а у комшилуку је био подстанар Иво Андрић, данас се зове Опркањ. Баш као пре Првог светског рата и за време НДХ.

Ни Улица Мухамеда Мехмедбашића, једног од најзначајнијих младобосанаца, који је са Аписом осуђен у Солунском процесу јер је наводно покушао да убије краља Александра, више не носи његово име. Налази се на Илиџи, а на десетак минута одатле још живи Мухамедов 80-годишњи син Владо. Чувени лекар који је за време босанског рата омогућио да на свет дође 3.500 српских беба.

- Мој отац је преживео Сарајевски атентат јер је побегао у Црну Гору, али није преживео усташе, 1943. Данима су га тукли и тако клонулог избацили на улицу. Пријатељ га је донео кући. Имао сам девет година. Мајка и сестра су биле у болници, на Кошеву, а старији брат Зоран у затвору као скојевац - сећа се др Владо.

Говори полако, с муком, тешко болестан, али живих очију. Тих последњих пет-шест дана син је бринуо о оцу. Преко дана је ложио ватру у једној школи где су били смештени Немци. Заузврат је добијао храну. Доносио је и кући, али отац није могао да једе. Лежао је, сав модар, отечен, руиниран од батинања. Умро је детету на рукама.

КОВЧЕГ С ЛЕПЕЗОМ СМРТ Фердинандове супруге Софије била је колатерална штета, а не намера атентатора - сматра Пржуљ. - Бечки двор је никад није прихватио, па је на сахрани њен ковчег био мањи од Фердинандовог и на нижем постољу. Док је престолонаследников био прекривен ордењем, на њеном је била само црна лепеза, знак да је била дворска дама.

- Никада нама, деци, ништа није испричао о Сарајевском атентату. Знам само да је 1909. с мостарском гимназијом отишао у Београд и тамо упознао Владу Гаћиновића (идеолога Младе Босне). По њему и носим име. Био је велики поборник југословенске идеје, чији је ослонац била Србија, и нас је васпитавао у том духу.

Мехмедбашић је пре Сарајевског атентата сачекао цара Фрању Јосифа приликом посете Сарајеву, у Беговој џамији, са ножем премазаним отровом, спреман да га убије, али није успео. После убиства Фердинанда и Софије, краљ Никола га је неко време држао у затвору, у Никшићу. У Солунском процесу је осуђен на смрт. Краљ му је казну преиначио на 15 година робије, да би га већ 1925. ослободио. Пошто у родном Стоцу, где му је отац био хоџа, није могао да нађе посао, уз помоћ пријатеља долази 1937. у Сарајево. После очеве смрти сву земљу поделио је српским кметовима.

- Није волео краља Александра јер је убио Аписа и њега осудио, али није на њега пуцао. Заувек ми је у сећању остала његова силуета како се, у прслуку и оделу, враћа с посла, док се ја са децом играм испред куће. И како ме милује по коси. Памтићу и како испребијан умире крај мене. Кад је преминуо, нису дали да га покопамо на муслиманском гробљу, па смо га сахранили ноћу, а 1953. добија од државе споменик - каже његов син.

Споменик видовданским херојима и даље стоји на Кошевском гробљу, али га је тешко уочити, безмало завученог испод моста. Направљен је по идеји Александра Дерока, од старохришћанских споменика са гробља које се налазило на месту Скупштине БиХ. Поред овог споменика, Принцип ће добити још један - у Источном, српском, Сарајеву.

Истовремено, у срцу Сарајева планирано је да аустроугарски престолонаследник поново добије свој споменик на платоу поред Латинске ћуприје. На Кеју, на левој обали Миљацке, преко пута Музеја Сарајева и места где је Принцип повукао ороз, већ је стајала Фердинандова фигура у природној величини, коју је срушила српска војска. Тад је кеј и добио име по војводи Степи. Данас се зове Обала Кулина бана.


Некада Принципов мост, данас прекрштен у Латинску ћуприју

Док показује стуб поред ког је стајао Недељко Чабриновић и одатле бацио бомбу којом је требало да ликвидира Фердинанда, Жељко Пржуљ, аутор романа о атентату и Великом рату, објашњава да не постоји ниједан траг који би указивао на то да је Млада Босна формално постојала као организација:

- Атентатори се међусобно нису знали, повезивао их је само Данило Илић. Мехмедбашић и Принцип се никад нису срели, а Гаврило и Цветко Поповић упознали су се на суђењу. Нема доказа да је организација имала структуру, председника или хијерархију. Име Младе Босне први пут се чује на суђењу, када Тодор Илић даје чувену изјаву о оправданости атентата, и каже да ће млада Босна и даље живети. Убеђен сам да је мислио на младост Босне која је против Аустроугарске, а не на конкретну организацију.

У Босни је тад постојао покрет омладине изразито југословенски настројен, састављен од представника сва три народа, који је био против Беча. Насупрот њему, постојао је и други - поборника бечког двора. Млади који су симпатисали први веровали су да су атентати легитиман начин борбе за националну слободу, што је тада било популарно широм Европе. - Аустријским властима је одговарала идеја о организацији Млада Босна да се обрачуна са јужнословенским покретом. После атентата су руиниране српске радње, Срби су хапшени и вешани. Југословенским краљевским властима је касније одговарало да покажу да је борба против Беча била организована, а идеју су подржали и комунисти јер је већина људи везаних за југословенски покрет и Аписа завршила у КП - закључује Пржуљ.


КАПЕЛА ЗА ВРЕМЕ РАТА СЛУЖИЛА КАО КЛОЗЕТ

НА Кошевско гробље су из европских тамница пребачени Гаврило Принцип (скончао у Терезину), Данило Илић (обешен у Сарајеву), Мијалко Мишко Јовановић (обешен), Јаков Миловић (превео атентаторе преко Дрине, скончао у аустријском затвору), Богдан Жерајић (убио се у неуспелом атентату на управитеља Босне), Трифко Грабеж (умро у Терезину), Неђо и Митар Керовић (отац и син који су довели атентаторе од Дрине до Тузле, умрли у Аустрији), Недељко Чабриновић (убијен у Терезину), Вељко Чубриловић (обешен у Сарајеву) и Марко Перин (умро током истраге после атентата). Једини који није ту пребачен, Лазар Ђукић, умро је у бечкој лудници после стравичне тортуре у Терезину, и не зна му се гроб. Он је осуђен иако је у време убиства био у Теслићу, а не у Сарајеву. Видовданска капела током босанског рата претворена је у пољски ве-це, а о њој и гробљу данас брине Покопно друштво Римокатоличке цркве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (22)

Gavrilo

03.03.2014. 22:42

5 godina Sam studirao u Sarajevu i nedavno kad Sam bio nisam mogao da se nacudim. Slika muslimanstva je takva da sve ono najgore i najprljavije može da se vidi. Biti Srbin u Sarajevu je isto kao biti jevrej u Palestini. Nije tako bilo mislim ni za vreme turaka. Etnicki čisto Sarajevo sa velikom dominacijom sandzaklija i velikom mrznjom prema Srbima ali i hrvatima ne verujem da može i da zamisli neku zajednicku državu sa Srbima mada je to u politici stalno prisutno u pričama o jedinstvenoj BiH.

Zorzo

03.03.2014. 23:07

@Gavrilo - Zato Dodik kaze: Kad se vratim iz Sarajeva, ukucani me pitaju, sta ima novo u Teheranu?

Dzo

04.03.2014. 01:06

@Gavrilo - A u Banjaluci je bratsvo i jedinstvo. Daj budi realan, nigdje vise nije kao sto je bilo

Nenad CH

04.03.2014. 07:54

@Gavrilo - Neznam cemu ovoliko minusa coveku kada je sto posto u pravu. Sarajevo nije ni blizu onog iz Jugoslavije.

alex

04.03.2014. 12:32

@Gavrilo - U Banjaluci je sigurno manje mrznje nego u sarajevu u to budi siguran. Pokusaji izjednacavanja gradova su ti providni,i ova maska laznog bratstva i jedinstva ti nece proci...

alex

04.03.2014. 12:34

@Gavrilo - Nenade ove minuse stavljaju gosti iz avaza i klix.ba i naravno pazarska im braca...

Bezposlen

03.03.2014. 22:50

Dižu spomenik ferdinandu, a odriču se principa, vraćaju sarajevskim ulicama imena koju su nosila za vreme ndh...Sve to dovoljno govori šta je danas sarajevo i ko njime vlada.

Bijeljina

03.03.2014. 23:02

u Sarajevu gotovo da gdje god zabijes asov pronacices kosti nekog ubijenog Srbina...nazalost to nikog ne intresuje, narocito ne Zapadno cedo Haski tribunal i Sud BiH koji i dalje sudi Srbima...cesto izmisljene optuznice, popute Generala Djukica...covjek osudjen na 25 godina bez ijednog dokaza...a sve po izmisljenom zakonu BiH, koji je uveden, posle rata...i drugim Srbima je sudjeno rettroaktivno, sto se moglo samo vidjeti za vrijeme aparthejda u Juznoafrickoj republici...

Maca

04.03.2014. 02:00

Velikom doktoru i jos vecem COVJEKU, koga je postovalo i obozavalo svo prijeratno Sarajevo, tople pozdrave i najiskrenije zelje za oporavak saljem iz daleke Kanade. Sigurna sam da ovo zele i hiljade drugih Sarajlija I Ilidzanaca, rasutih po cijelom svijetu, koji su poznavali ovog izuzetnog covjeka ili koji su ugledali svijet na njegovim vrijednim i humanim rukama. Svako dobro, DOKTORE!

Vanja Mehmedbasic

05.03.2014. 02:04

@ Maca - Najljepse hvala na lijepim zeljama. Imam jednu zamjerku u vezi ove reportaze. Vladimir Mehmedbasic nije porodio broj...srpskih beba, nego je u ratu porodio .....beba. Vladimir Mehmedbasic je covjek koji je po nacionalnosti doktor i Sarajlija Ilidzanac. Najljepse hvala Maca na lijepim zeljama

грађанин

04.03.2014. 06:24

Свако слави оно чиме се поноси:Неко своје хероје а неко своје газде...

Dovla

04.03.2014. 08:06

pa susjedi imate li svoje novine ili citate samo Srpske ? Imate li vi svoj jezik? Lupate minuse ovdje ,na dnevni avaz pa tamo lupajte minuse

JASENOVAC

04.03.2014. 08:25

Jasno mi je da vi muslimani nevolite ove komentare ali to je sirova istina koja boli i sasvim je normalno da va se to nesvida odnosno da ne preporucujete, ali to je i cilj jer znaci da ste svesni svega.

Zbogom Juzni Tok

04.03.2014. 10:35

@JASENOVAC - I ne samo muslimani. Nitko pametan ne voli teroriste. Zasto ne slavite i Bin Ladena?

MatijaZagreb

04.03.2014. 12:29

@JASENOVAC - Da si ljubomoran vidi se u tvom imenu. Samo da Srbima crkne krava pa ce tebi biti bolje. Nece biti a vec ti Srbi toliko nedostaju da si vise na Srpskim sajtovima nego na muslimanskim. Juzni tok dolazi nezaustavljivo a to je garant Republike Srpske. Vi se u Sarajevu grijte ugljem iz Zenice i davite se monoksidom. Zaboravljas da je u mladoj Bosni bilo i muslimana a ne samo Srba.

alex

04.03.2014. 12:30

@JASENOVAC - Pa i zelene beretke i tzv patriotska liga su teroristi i paravojne formacije pa nose ulice sarajeva njihova imena...

Zbogom Juzni Tok

05.03.2014. 09:46

@JASENOVAC - Moj tzv. "Matija", sve si promasio, a da li ce biti Juznog Toka to ces vidjeti. Inace pitanje: gdje cete iz vase pokrajine sa plinovodom? U Hrvatsku sigurno necete?

Lazo

04.03.2014. 08:48

Sara je vo,kako smo se nekad mi u BiH zezali.Sarajevo je od 1999.postala mahala Novog Pazara.Tzv.prave Sarajlije su ili pobegli ili ubijeni.Nista ne veze Sarajevo od pre 1990. i sad.Politika,ljudi,sam taj duh je drukciji.Sarajevo Nadrealista koji je zajedno sa momcima sa Breke i njihovim "š'a je,š'a gledaš" imao multinacionalnu vrednost je nestao-zauvek.Licno sam citao 2000.tablicu Principa na kojoj je pisalo "...srpski terorista Gavrilo Princip..." a njegove stope demontirane/unistene.

Ante GRANIC

09.01.2018. 11:00

@Lazo - Ja sam star covjek , imat cu ove 2.018 . godine - 84 godine . Sarajevo je moj grad , tu sam zavrsio srednju skolu i fakultet . Rado se vracam na staze svojih uspomena i za mene se Sarajevo izmijenilo onoliko koliko se izmijenio i svaki grad u dugom vremenu . Kad izbije rat , kao posljednji rat u Sarajevu i oko Sarajeva , svako cuva svoju glavu...i u Sarajevo je bjezalo i Bosnjacko stanovnistvo iz sela i planina ! U ono vrijeme smo bili svi ljudi , Sarajlije - nije bilo ni srbovanja , ni hrvatov

Spuridon S.

04.03.2014. 13:01

Bosnjaci od 92 su selektivno za multikulturalnost..To znaci samo u slucaju kad to njima odgovara.."Nedostatak istorije" upraznjavaju falcifikovanjem iste i zamenom teza..,i uvek po pravilu nedostatak argumenata ispoljavaju mrznjom,i zluradoscu..zalosno i jadno..