Палата у којој је Тито био 66 пута

Јованка Симић

17. 02. 2014. у 08:30

Палата у којој је Тито био 66 пута
Репортери „Новости“ у некадашњој резиденцији Јосипа Броза у Карађорђеву. Комплексом од 436 хектара управља Министарство одбране. Милошевић и Тадић боравили у неколико наврата

УШУШКАНА у спокоју столетних стабала панонског храста, чемпреса, кедра и ариша, некадашња резиденција маршала Тита у Карађорђеву, надомак Бачке Паланке, на први поглед одаје утисак доброг домаћина кога је од силних припрема за дочек значајних гостију ухватио благи дремеж. Али, већ 34 године све је спремно као да ће званице сваког часа наићи.

Време је овде стало још оног 1. јануара 1980. године када су Броза, после новогодишњег дочека са најближим сарадницима, одавде одвезли на лечење у Љубљану.

- Идем, али брзо ћу се вратити! - довикнуо је већ онемоћалим гласом југословенски председник и из лимузине дуго махао бројним и забринутим партијским друговима резиденцијалним чуварима, куварима, конобарима, баштованима... Сви заједно слутили су да је то пут без повратка.

Од тада резиденција живи тихим, осамљеничким животом. Титови наследници, председници којима је оставио ову раскошну оазу, ретко навраћају. Не налазе времена, јер четворогодишњи мандат није исто што и доживотни. А ни радови на уклањању рушевина Брозове државе нису још приведени крају.

Памти се да се Милошевић овде са Туђманом 1991. договарао о тајној подели Босне и Херцеговине. На неформалном самиту, Тадић је пре три године угостио председника Турске, Абдулаха Гула и чланове председништва Босне и Херцеговине. Актуелни председник Србије Томислав Николић навратио је једном у кратку, протоколарну посету, претпрошле године на почетку свог председничког мандата.

Некадашње Титово омиљено прибежиште, шездесетих година прошлог века често је помињано у вестима светских агенција. Овде је председник СФРЈ угошћавао светске државнике - председника Совјетског Савеза Леонида Брежњева, британског фелдмаршала Бернарда Монтгомерија, лидера шпанских комуниста Сантјага Кариља, камбоџанског принца Нородома Сиханука...

Данас, резиденција носи назив Репрезентативни објекат „Карађорђево“. У надлежности је Министарства одбране, а сву потребну бригу о њему води Гарда Војске Србије. Управник је капетан Боривој Шикић, а репортерима „Новости“ тајне резиденцијалног комплекса показала је његов заменик Татјана Крстић. За 18 година, колико ради овде, видела је више новинара него председника и дипломата. За „седму силу“ из Србије, али и из бивших југо-република, резиденција је привлачна попут велике енигме. Само реткима се, уз посебно одобрење, отвори гвоздена масивна капија на улазу у ограђени комплекс.

ПЛОЧЕ НАРОДА И НАРОДНОСТИ У СВОЈОЈ војвођанској оази, Тито је инсистирао на аутентичности. На травнатој заравни доминира ветрењача, а поред ње је бачка кућа са чардаком. Чине је две просторије - једна је девојачка соба са народним ношњама и сандук са миразом. Поред је ловачка соба са изложеним трофејима и старим грамофоном. Крај њега наслагане „лонгплејке“ Микија Јевремовића, Вере Свободе, Габи и Арсена, старих изворних српских, македонских, босанских песама и кајкавских попевки.

- Тајни, заправо, и нема, али истина је да приступ у резиденцију немају туристи нити школске екскурзије - каже Татјана, и додаје да је највећа вредност комплекса раскошна природа и тишина „која се овде чује и душу умирује“.

Овај природни рај, тик уз Дунав, у прошлости је био мочвара. У време високог водостаја, вода се разливала нашироко овим крајем све док није стигла команда да се војска лати мукотрпног посла, мочвару исуши, а воду укроти.

Када је направљено прво од 16 језера, Тито је управнику резиденције Драги Маленици рекао:

- Ха, мајку ти божју, ово лијепо изгледа, копај даље!

Ископано“ је 16 језера. Упоредо су вредне војничке руке уз помоћ расположених мештана 1957. саградили „вилу за одмор“, двоспратно здање повезано лифтом. Краси га председнички главни и помоћни радни кабинет. У пространој сали за 150 гостију одржаване су и драматичне седнице, попут оне седамдесетих, поводом „хрватског пролећа“. Монументална просторија прекривена је дебелим жутим тепихом, а зидови и плафони обложени најквалитетнијим лакованим дрветом. Дугачки сто застрт је зеленом чојом, салу греју огромне каљеве пећи боје жада. У приземљу су салони за пријем гостију, две трпезарије, а на спрату 12 соба за преноћиште.

О спаваћој Титовој соби испредане су многе приче, али без правог разлога. У петнаестак квадрата доминирају велики брачни кревет, два ноћна ормарића, гардеробер... Све аутентично, из Брозовог доба, осим два пара папуча, по један с обе стране кревета. За сваког новог председника и прву даму купује се нови пар.

ЛЕГЕНДА О САЛВЕТИ СТАЗЕ за шетњу у оквиру комплекса дуге су неколико километара, а само једна има име - „стаза здравља“. Смислио га је Тито једног сунчаног јутра седамдесетих година, током шетње у близини „виле за одмор“. Пожалио се пратњи како ту нема хладовине. Већ наредних дана на обе стране стазе никао је шпалир борова. Тачно је да су том стазом шетали Милошевић и Туђман, али нису, како се тврдило, мапу подељене Босне исцртали на салвети. Поготово не на папирнатој. - У нашим трпезаријама никада није било салвета од папира, него од дамаста - уз осмех каже конобар Марко Совиљ.

У педантном протоколу резиденције забележено је да је Тито овде боравио 66 пута. Од палате у Карађорђеву дража му је, кажу, била само она на Брионима. А волео је раскош и умео је у њој да ужива. Зидове свих одаја и данас украшавају уметничке слике највећих југословенских мајстора кичице.

Салонске гарнитуре пресвучене су најфинијом кожом или меблом, те и данас одолевају времену. Шанк изненађења, набављен негде у иностранству седамдесетих година, и сада се непогрешиво покреће на дугме. У радном кабинету, за столом од куване буковине, потписивао је Тито многе важне документе, одлучивао о туђим судбинама, кројио глобалну политику. У оближњем ловишту често је ловио јелена лопатара, муфлона или дивље патке.

Јутра је најрадије проводио у кући на води. На великој тераси, надвијеној над највеће језеро, пио је прву јутарњу кафу, и пратио јата пловки и лабудова. Одатле му је поглед пуцао на безмало свих 436 хектара резиденцијалног комплекса (275 хектара је под шумом), заштићеног белом сигурносном оградом.

За разлику од већине Титових резиденција у бившим републикама, „Карађорђево“ није препуштено немилосрдном зубу времена.

СИЛОМ ПРИЛИКА - “ТИТОВАЧА“

ВИНАРИЈА је једини део комплекса који је изгубио сјај. Подземне воде оштетиле су подрумске зидове, а велика винска бурад празна су и сетно подсећају на време када је овде стизало најквалитетније вино из земље и иностранства. Од 2.000 боца ексклузивног вина сачувано је тек неколико. Пех се догодио током једног од последњих боравака овде, када се Тито пожалио да је у винарији прохладно. Неко је предузимљиво загрејао подрум, па и флаше с вином. Пиће је брже-боље пресуто у казан, скувана је ракија и одмах је добила име - „титовача“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

2fast

17.02.2014. 09:10

Uz "bajku" o Karadjordjevu upakujete stvari za koje svi znaju da postoje. Da, crtali su nas Francek i vas Milosevic podjelu BiH na salveti. A podijelise na kraju Srbiju. Salveta postoji i slike postoje. Trazite. A u svim restoranim sluze se uz platnene i papirnate salvete. Sem, mozda, kod Srba. Ali vama to i nije jaca strana. To svi znamo.

serbind

17.02.2014. 13:07

@2fast - Ovaj Francekov se narokao Titovace, udarila ga u glavu i to onako Muski...Pa sto bre citas Srpske novine ako ne volis Srbe? Ili nemas pametnija posla u zivotu, Uzivaj u Lijepoj Vasoj, i pusti nas da se patimo bez salveta ali bez tvog prisustva

Jovanka

17.02.2014. 14:37

@2fast - Svadjalice, tebi nije lako. Mrznja je bolest duhovna. Ovo i jesu novine za Srbe, sta ti trazis tu? Ko te zvao? Leci se.

Srb

17.02.2014. 17:05

@2fast - Zato i citas Srpske novine, jer u Titovo vreme, pa i dan danas, imas kompleks od Srba i Srbije.. Tako ce i biti doveka!

cupi

17.02.2014. 17:22

@2fast - Pa da su je lepo podelili mir bi odavno vladao ovim prostorima i nebi bilo potrebe da se izmisljaju nove nacije i jezici. Ovako, sve prcija do prcije. Smirili bi se vi odavno i bilo bi vam mnogo lepse. Ovako vas niko ne postuje od komsija jer svi znamo ko ste i sta ste.

jadertino

17.02.2014. 18:19

@2fast - Ama nije to napisao Hrvat. Da je pisao Htvat, bilo bi napisano hrvatskim jezikom.

sreto

17.02.2014. 10:57

I dok je DRUG TITO iz "raskosnih" rezidencija PROPOVEDAO KOMUNIZAM i socijalizam, u to vreme je MAO TSE TUNG primao, i isao u drzavne posete OBUCEN U RADNICKU "BLUZU", IZGRADJIVAO SICIJALISTICKU KINU, koja je danas svetska (vojna i ekonomska) sila, dok se Jugoslavija "utopila" u raskosnostima (kraljevskog zivota) drugova iz partijskog vrha !!!

ranko75

18.02.2014. 07:19

@sreto - Da li ce se zemlja razvijati u ovom i onom pravcu nikako ne zavisi od toga kako je bio obucen predsednik. Predsednik treba da bude obucen pristojno i da se dobro oseca u toj odeci, to jest da mu se svidja, oba predsednika su to imala. A to sto smo mi posle Tita svoju drzavu rasturili, a kinezi svoju nisu je stvar nas a ne Tita. On nas je ceo zivot ucio da je cuvamo,ali smo mi losi ucenici.Mi bi ne samo Kinu,nego SAD i Japan zajedno upropastili,samo kada bi nam neko dozvolio.

sreto

17.02.2014. 11:41

I dok je DRUG TITO iz "raskosnih" rezidencija PROPOVEDAO KOMUNIZAM i socijalizam, u to vreme je MAO TSE TUNG primao, i isao u drzavne posete OBUCEN U RADNICKU "BLUZU", IZGRADJIVAO SICIJALISTICKU KINU, koja je danas svetska (vojna i ekonomska) sila, dok se Jugoslavija "utopila" u raskosnostima (kraljevskog zivota) drugova iz partijskog vrha !!!

MIMI

17.02.2014. 21:57

@sreto - Da TITO je ziveo u raskosnim vilama koje je ostavio drzavi a ovi novi titici grade licne raskosne vile i sta mislis Sreto kome ce ostaviti. Uzgred nismo ti mi vredni kao kinezi. Koliko samo radnih dana praznujemo?

Pomalo

17.02.2014. 12:37

Potrazite na youtube dokumentarne filmove o lazima i zlocinima Tita i njegovog "humanitarno-radnickog" sistema.Osim toga SVI poznati predsednici su bili (i dalje su) u raznim masonskim lozama a spika Tileta o samoupravljanju i ostale populisticne bajke propala je kao i Yuga,kula od karata.

Бранко Стеванович

18.02.2014. 07:13

@Pomalo - Pitajte mog brata lazova i tra la la, tra la la...

Tomo

17.02.2014. 17:13

Bilo je pored lepo i uređeno mesto koje sada propada. A sve je počelo još za vreme Austrougarske kao pogodno mesto za uzgoj konja i ždrebadi.

cupi

17.02.2014. 17:20

Umesto fotografija, vi nam tekstom objasnjavate sta i kako izgleda. Kao da smo u petnaestom veku?!? Pa ako ste vec bili tamo.....

Zoran1

19.02.2014. 08:36

@cupi - Fotografije nisu dozvoljene da mase nebi videli raskos u kojoj su "drugovi" uzivali a dedinjski klan nastavlja da uziva.

Rozmary

17.02.2014. 18:18

Naš nekadašnji doživotni predsednik Joška Broz je imao veća ovlašćenja neko mnogi kraljevi i carevi. Etiopski car Selasi bio je patuljak u odnosu na Tita. Mnoge ljudske sudbine bile su u njegovim rukama . Partija je bila onako kako Broz kaže. Nikeziću je rekao da će biti smenjen, Nikezić mu je odgovorio da ga je narod izabran i da će ga narod smenjivati. Bio je smenjen u roku dva dana. Pitanje postoji : u koliko vila nikada Tito nije došao? a SAGRAĐENE ZA NJEGA

Zoran1

19.02.2014. 04:05

@Rozmary - @Rozmary, absolutno si u pravu ali zna se Tito je bio veliki "Drug" i sve zlo koje je ucinio njemu narod slepo prasta. Znaci ipak narod je zasluzio Tita i sve sto je sa njim doslo. Titovi ljubitelji jos nisu prolupali koliko im je stete naneo i sumnjam da ce ikada. Ipak bilo bi lepo kada bi nam danasnji dedinjski "drugovi" rekli ko je aista Tito bio i iz kojega dela sveta je dosao. Tek onda bi narod poceo malo da shvata koliko su prevareni.

Ruben Lonuestro

18.02.2014. 12:43

iz limuzine dugo mahao brojnim i zabrinutim partijskim drugovima rezidencijalnim čuvarima, kuvarima, konobarima, baštovanima... i ostalim podrepnim muhama ; a milosnice ste zaboravili kao da one ne vaze