Пигмент који је некада давно праисторијски човек користио да би осликао зидове пећина, помоћиће у заштити беспилотне летелице која ће бити послата у близини Сунца, саопштила је данас Европска свемирска агенција (ЕСА).

Соларни орбитер, сонда која ће бити лансирана 2017. са задатком да истражује Сунце, биће премазана црним калцијумом фосфатом како би се заштитила од врелине сунчевих зрака.

Како преноси АФП, премаз је направљен од угља насталог сагоревањем костију, помоћу којег је пре 30.000 година наш далеки предак насликао зидове пећине Шове, на југу Француске.

Соларни орбитер ће се приближити Сунцу на око 42 милиона километара, где температура достиже 520 степени Целзијуса.

Да би преживела у том пакленом окружењу, сонда ће бити заштићена вишеслојним оклопом од титанијума чија боја мора да остане непромењена током целог трајања мисије.

Свака, и најмања промена у термо-оптичким својствима оклопа - начин на који рефлектује и апсорбује соларну радијацију, могла би да "спржи" осетљиве инструменте сонде.

Угаљ од спаљених костију је одлично решење јер је његова тамно црна боја изузетно стабилна, сматрају научници ЕСА.

Током тестирања, боја је излагана сучевој и ултраљубичастој радијацији, а успешно је изведен и тест са лепљивом траком који се спроводи како би се видело да ли се приликом одлепљивања траке боја љушти.

Угаљ од костију, тзв. "животињски угаљ", користи се у свакодневном животу - од производње ђубрива, преко пурификације белог шећера до филтрирања тешких метала из воде.