Свети Сава окупио све Србе

Е. В. Н.

понедељак, 27. 01. 2014. у 20:09

Свети Сава окупио све Србе
Широм наше земље и расејања, основци и средњошколци прославили школску славу. У Мишчићима код Новог Пазара, где је рођен Растко Немањић, окупљање "код крста"

СЛАВСКИ колач ишао је у понедељак из руке у руку, од Милице, до Јелена, Стефана, Луке, Уроша, Ане... Као један казивали су "Оче наш" и певали Светосавску химну. Представом, певањем, свирањем и рецитовањем светковали су у понедељак ђаци ОШ "Вук Караджић" у Београду школску славу, Савиндан.

На питања оца Трајина из Цркве Светог Марка, углас су говорили о првом српском просветитељу. Нико од ових малишана није ни био рођен у времену када је Светог Саву било забрањено славити у школама.

Праву лекцију о традицији, државности, садашњости и будућности Србије казала је у свом писму светитељу тринаестогодишња Дарја Крунић, ученица седмог разреда ове школе:

- Кренуо си путем свог визионарског духа, да створиш свест колико је битно имати своје име, народ и државу. Српска племена између тадашњих светских сила, Византије и Угарске, остају српска. Постају Србија, данас европска држава, која нажалост чека на потврду за то. Молим те, објасни ми зашто је за државу стару пуних девет векова тако тешко стећи европско признање. Колико данас савремених балканских држава датира из тако давне прошлости? Деветовековна Србија била је и царевина, кнежевина, жупанија, деспотовина, па ето, данас република. Прошавши кроз све то, сачувала је своје име. Понекад остављена и искоришћена Србија се на твој дан сећа тебе, твог дела, свог имена... Ти, монах Сава, вођен љубављу према Богу и свом народу, освајаш врхунац дипломатије и на међународној сцени 13. века остварујеш српску државност. Поставши први српски архиепископ, крунишеш свог брата Стефана Првовенчаног који постаје, ни римски, нити византијски, већ српски краљ... Помози нам, поштовани и цењени, Свети Саво! Врати веру у оно сутра, обасјај нас Сунцем спасења и непролазном светлошћу светосавском.

АКАДЕМИЈЕ ЦЕНТРАЛНА светосавска академија у Републици Српској одржана је у Културном центру Бански двори. Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић претходно је уручио награде најбољим средњошколцима. Централна светосавска академија одржана је у Храму Хирстовог Васкрсења у Подгорици, а акедемије у част највећег српског свеца и просветитеља одржане су у већини црногорских градова. Митрополит Амфилохије казао је у Подгорици да су Свети Сава и његово дело нераскидиво уткани у историјско памћење нашег народа.

Ово је само одломак њеног награђеног рада. А осим у ОШ "Вук Караджић", Светосавска химна чула се у понедељак и у осталим школама и вртићима широм Србије.

У засеоку Мишчићи код Новог Пазара, где је рођен Растко Немањић - Свети Сава, у понедељак се, "код крста", где се сваке године традиционално обележава Савиндан, окупио велики број житеља Дежевске долине у којој је Савин отац Стефан Немања основао прву српску државу.

- Сваке године, на Савиндан, окупљамо се код крста којим смо обележили место где је била Савина родна кућа и сваке године нас је све више. У Дежеви, недалеко од Мишчића, градимо и храм посвећен Светом Сави. Надамо се да ће младе генерације из свих делова Србије и света у већем броју долазити у Дежеву и Стари Рас да се на извору уче својим коренима, својој вери и својој историји - истиче отац Радослав Јанковић, парох-дежевски.

У Новом Саду централну академију, у Градској кући, приредили су ученици Гимназије "Лаза Костић". По традицији, у Градској кући уручене су дипломе, плакете и по 50.000 динара најбољим студентима Универзитета у Нишу.

У Крушевцу је посебно свечано било у Градској управи, где је за 27 најбољих ученика и 13 студената са просеком 10 локална самоуправа обезбедила вредне награде. Градоначелник Братислав Гашић поручио је "светосавцима" да се по завршетку школовања врате у свој град. У Шапцу је изведена представа "Ја Човјек", настала поводом 200 година од рођења Петра Петровића Нјегоша.

Јединог српског ђака у Призрену, Милицу Ђорђевић, посетио је министар омладине и спорта Вања Удовичић. Он је са малобројним преосталим Србима у овом граду присуствовао литургији у Цркви Светог Ђорђа, а потом се са малом Милицом и владиком Теодосијем прошетао Призреном.

МИНИСТАР НАГРАДИО ПРОФЕСОРЕ И УЧЕНИКЕ

НАЈЗАСЛУЖНИЈИМ просветним институцијама, професорима и ђацима министар просвете Томислав Јовановић уручио је у понедељак традиционалне Светосавске награде за 2013. годину. На списку награђених су предшколске установе из Гроцке и Раковице и основних школа "Прота Матеја Ненадовић" из Бранковине и "Абдулах Крашница" из Прешева. Награде су добили и просветни радници - Лјубиша Томић из Белушића, Драган Радовановић из Сочанице, Мирјана Видовић из Сремчице, Снежана Матић из Шида, Предраг Спасојевић из Амајића, као и ученик осмог разреда из Јелашнице Предраг Светковић.

Признање је додељено и Пријепољској гимназији, Ваздухопловној академији, Средњој школи моде и лепоте из Ниша, директору Пољопривредне школе из Пожаревца Видоју Вукашиновићу, професору из Ниша Милошу Милосављевићу, професору Дамиру Рондићу из Пријепоља, као и ученицима Страхињи Павловићу из Београда, Марку Баковићу из Крагујевца, Радоици Драшкићу из Шапца и другима.

ЂАЦИ У КОСТИМИМА ЂАЦИ аранђеловачке ОШ "Свети Сава" школску славу обележавају светосавском свитом. Више од 450 ђака у живописним средњовековним костимима прошло је улицама. У кочијама на челу колоне седели су Свети Сава, Стефан Немања и његова супруга Ана. Част да понесу њихове улоге имали су ученици - Никола Стевановић, Александар Ђукић и Анђела Стевић.

СТАНИСЛАВА ПАК СТАНКОВИЋ: СРБИЈА ВАС НЕЋЕ ОСТАВИТИ

- Не треба очајавати. Не треба, такође, затварати очи пред истином. Нажалост, за нас није било дужег временског периода без ратова. Али када знате шта хоћете и када сте јединствени, нема те препреке која ће спречити да се боримо да наша деца буду поносна што потичу од једног поштеног и херојског народа - рекла је изасланица председника Србије Станислава Пак Станковић на свечаној Светосавској академији у Бијелом Пољу.

Она је је пренела честитке председника Томислава Николића поводом Савиндана и његов позив на јединство српског народа ван матице.

- Срби у Црној Гори, уједињени око истог циља, треба упорно да се залажу за уставноправно дефинисање положаја као конститутивне националне заједнице, за уставно дефинисање српског језика и ћириличног писма као службеног и за културну и просветну аутономију - истакла је Станислава Пак Станковић. - Србија вас никада неће оставити и заборавити. Србија вам је на располагању. Србија је ваша мајка и матица. Заједно ћемо вратити углед српском имену.

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ

Светосавска академија "Теби и нама на част" одржана је у Народном позоришту у Београду, а министар просвете, науке и технолошког развоја Томислав Јовановић поручио је да много тога не зависи од нас самих, али да одговорност за будућност Србије носимо сви заједно - држава, друштво и сваки појединац.

Светосавској академији, на којој су учествовали талентовани ученици и студенти са читаве територије Србије, присуствовали су председник Србије Томислав Николић са супругом Драгицом, партијарх српски Иринеј и владике СПЦ, министар грађевинарства Велимир Илић, начелник Генералштаба генерал Лјубиша Диковић, принц Александар Карађорђевић са супругом Катарином, представници дипломатског кора, верских заједница и политичког и културног живота.

Јовановић је, у обраћању присутнима, истакао да је наша обавеза и интерес улагање у образовање и науку.

"С разлогом се од просвете и науке највише очекује, јер само образована Србија може ићи напред и бити равноправни део породице европских и светских народа и држава", рекао је Јовановић.

Он је рекао да образовање и наука нису потрошња, већ инвестиција и најсигурнији ослонац просперитета Србије.

Јовановић је истакао да је Свети Сава највећи просветитељ нашег народа и додао да, кад идемо за Светим Савом, нема бољег путоказа и орјентира да смо на правом путу.

"Просвета препознаје бисере, а од њих прави нове, без права 'да их у коров заметне'. Зато стимулишемо најбоље, а чинимо од просечних боље", рекао је Јовановић.

Министар просвете је истакао да је Свети Сава истински идеал сваког од нас, деце и омладине.

Према његовим речима, Свети Сава нас учи да не будемо слаби, да је изгубљено само оно чега се сами одрекнемо, опомиње нас да се не смемо одрећи Косова, да не заборавимо да ране које не зарастају заувек боле и да се за наше планине ми питамо.

"Несреће се не могу избећи, али се могу ублажити и опомињу нас да престанемо да урушавамо већ да постанемо сложни јер слогом расту и мале ствари а неслогом се и највеће руше", навео је Јовановић.

Он је навео да нас Свети Сава учи и да разговарамо и преговарамо и у томе остварујемо своје боље животе.

"Свети Сава се никада није смејао, а увек је био насмејан", рекао је Јовановић, додајући да нас тај просветитељ учи да се последња нада гаси кад престанемо да покушавамо и да се велика дела остварују само ако се мисли испуњавају како треба.

У програму су учествовали ученица ОШ. "Бора Станковић" Јелена Бојић, која је рецитовала своју песму "Свети Сава", здружени академски хорови - Факултети уметности Универзитета у Приштини, Косовска Митровица-Звечан и Факултет музичких уметности у Београду, који су отпевали химну "Боже правде" и "Востани Сербие", хор ОШ. "Раде Додић" из Милутовца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Mis_Pigi

27.01.2014. 21:45

добре ђаке треба увек наградити, својевремено смо добијали књиге

R.Kostic

28.01.2014. 00:59

Gledala sam proslavu Sv. Save na televiziji i odusevila sam se. Cestitam ministru prosvete gospodinu Jovanovicu, kao i svima koji su organizovali i ucestvovali. Bilo je divno, prelepo, ulepsali su nam vece, meni i mojoj porodici.Da li ce biti na Youtub-u, htela bih da posaljem svojim prijateljima koji nisu gledali.

dejan

28.01.2014. 09:24

Sveti Sava okupio sve Srbeiz ovog naslova se podrazumeva da su svi srbi pravoslavne veroispovesti. mislim da nam je nacionalna politika jako losa jer se ponasamo kao religiozna grupa a ne kao narod. ne vidim zasto ne bi bilo srba budista, sintoista, katolika ili islamske veroispovesti. pa zar to nije ono cemu tezimo. ja bi i zeleo da se Adem Ljajic bas oseca tako i da igra za nasu reprezentaciju. Sa ovakvim iskljucivim ponasanjem mislim da necemo daleko dogurati. to nam i istorija pokazuje