Шта је Војводини донела осма офанзива и како данас живе колонисти?

М. ИВЕТИЋ/ Ђ. ВУКМИРОВИЋ

20. 01. 2014. у 21:45

Шта је Војводини донела осма офанзива и како данас живе колонисти?
У колонизацији после Другог светског рата, у 114 села и градова у Војводини је досељено око 250.000 људи, у огромној већини Срба. Колонистичка места лагано умиру

У КОЛОНИЗАЦИЈИ после Другог светског рата, у 114 села и градова у Војводини је досељено око 250.000 људи, у огромној већини Срба. Највише њих, више од 76.000, стигло је са територије Босне и Херцеговине. Истовремено, из Хрватске је колонизовано више од 40.000, из Црне Горе око 38.000, из централне Србије преко 15.000 душа...

Овим подацима, у капиталном делу „Аграрна реформа и колонизација у Југославији 1945-1948“ историчар Никола Л. Гаћеша илуструје став да је та колонизација била једно од највећих организованих пресељења становништва у историји Европе. Она је, ипак, била само увод у још масовније досељавање у Војводину које ће из корена променити њен етнички састав.

- Процењује се да је од 1948. до 1968, када су економске миграције преусмерене ка земљама западне Европе, у Војводину, махом из БиХ и централне Србије, стигло бар исто онолико људи колико и у колонизацији - потврђује проф. др Бранислав Ђурђев, стручњак за демографију са новосадског ПМФ.

Уз то, додаје он, у Војводини је остала и бар половина од више од 200.000 људи избеглих током ратова на тлу бивше Југославије деведесетих година, па је сасвим реална процена да колонисти, њихови потомци и они који су дошли касније чине бар трећину данашњих житеља покрајине. Она, да подсетимо, данас има нешто мање од два милиона становника, а две трећине чине Срби. После Другог светског рата било их је 1,6 милиона, а Срби су чинили тек једну трећину.

- Оваква промена националне структуре је изузетно значајан ефекат колонизације и потоњих миграција - каже Ђурђев.

ПОЛИТИЧКИ МОТИВИ ПЕНЗИОНИСАНИ универзитетски професор из Кикинде др Спасоје Граховац годинама се бави колонизацијом и уверен је да су у досељавању Срба у Војводину веома битни били и политички мотиви. - Онима коју се желели да у Хрватској и БиХ буде што мање Срба сигурно није било криво што они одлазе, напротив - каже Граховац. - Истовремено, најсигурније је било опустеле граничне појасеве према Румунији и Мађарској попунити Крајишницима у чију лојалност држава није имала разлога да сумња.

Најмасовнији колонистички талас је у Војводину стигао из БиХ. Бањалука, Кључ, Босанска Крупа, Котор Варош, Босанска Дубица, Нови, Грахово, Петровац, Сански Мост, Мркоњић Град, Гацко, Невесиње, Требиње... само су неки од тамошњих срезова из којих је 1945. и 1946. више од 12.200 породица дошло у Војводину. Највећи део смештен је у Банат, у педесетак насељених места у појасу дуж целе границе са Румунијом. Нови Козарци се налазе на северном ободу тог појаса, али се ту јасно прелама судбина готово свих колонистичких места, не само банатских.

- Прве године су биле тегобне, доста људи се и враћало. Навикле на планинске услове живота, колонисте је у равници косила туберкулоза, радило се тешко, глад је била велика... Било је то, међутим, и време великог ентузијазма, сваки наредни дан био је бар мало бољи од претходног и колонистичка села су, кроз деценије, буквално препорођена - вели Козарчанин Милосав Марић (75), родом из околине Котор Вароши.

Мада је у време колонизације имао свега шест година, он и данас јасно види слике сточних вагона у којима су колонисти стизали у Банат, бескрајно и обесхрабрујуће сиво небо које се, туробно, спајало са равницом и блатњава села каква до тада никада нису видели. Нјегов комшија Богдан Калабић (69) то не памти јер је, из родног Кључа, у Козарце донет са једва годину дана, али је цео живот посветио чувању традиције старог завичаја.

- То се из људи не брише лако, а и не треба. Погледајте само ову нашу децу која, мада су у равници рођена скоро пола века после колонизације, још говоре, и дишу, крајишки - вели Калабић, иначе председник КУД „Петар Кочић“, показујући на двоје седамнаестогодишњака, Николину Пузић и Бранка Ђенића, обучене у изворну ношњу старог краја.

- Ој ракијо од двадесет гради, шта од моје младости уради - одговара из млађаног Ђенића, уз босанску тамбурицу са три жице, шеретски ген Јовандеке Бабића из „Осме офанзиве“ Бранка Ћопића.

Радост чувања традиције чији део је недавно подизање православног Храма Светог пророка Илије је, међутим, само један део приче о судбини Козараца и других колонистичких места у Банату. Онај други, економски и демографски, много је невеселији. Пољопривредна газдинства на којима се заснивао њихов просперитет су приватизована и, наравно, упропашћена, а млади, у потрази за послом и парчетом хлеба хрле у градове...

- Само у последњих 30 година број становника Козараца је са 2.700 смањен на око 2.200, у школи је, из године у годину, све мање ђака - потврђује Калабић. - По томе, нажалост, нисмо изузетак. Стварност је једнако невесела и у Банатском Великом Селу, Накову, Руском Селу и другим колонистичким местима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (47)

Tomo

20.01.2014. 22:29

Pitanje je, šta je kolonizacija donela kolonistima? Jesu li tim bili zadovoljni? Da li ih je neko pitao da li žele preseljenje? A gde su Ličani kolonisti, koji su kolonizacijom, ekonomskom migracijom i Olujom svedeni na na nacionalnu manjinu u Hrvatskoj?

osmi

21.01.2014. 22:22

@Tomo - pa, ne razumijem, srbi jesu nacionalna manjina u hrvatskoj, pa nisu valjda konstitucionalni narod, to je kao da kazes da su albanci konstitucionalni narod u srbiji...

Dejan

20.01.2014. 22:30

Verovatno jedina dobra stvar koja je urađena nakon 1945. Još samo da nisu istovremeno i posejali klicu separatizma kroz status AP, to bi bio skroz dobar potez

Branko

20.01.2014. 22:37

Masovne selidbe naroda iz jednog u drugi kraj nikome ne donose dobro, pa to važi i za kolonizaciju Vojvodine posle IIsv.rata a posebno za nasilni progon građana Hrvatske u tzv.oluji.

Djole

20.01.2014. 22:52

Interesantno je kako vecina posmatra kolonizaciju - jos jedan akt protiv Srba koji su tim potezom nacinjeni manje bitnim u maticnim republikama. A niko da konstatuje da je time Vojvodina pretvorena u vecinski srpsku, sto nikada ne bi bila da nije bilo kolonizacije. Dalje, covek bi pomislio da su svi kolonisti ziveli u blagostanju, ali su eto prebaceni u neku nedodjiju gde se kamenje jede. Pa, nece biti bas tako...

abc

21.01.2014. 07:32

@Djole - Slažem se, promena etničke strukture Vojvodine je možda i jedina korisna stvar koju su komunisti uradili za Srbe. Katastrofa u BiH i Hrvatskoj bi ih svakako zadesila, tako da ovo i nije ispalo loše. Ne radi se tu samo o brojkama. Hercegovci i zapadna Srbija su uvek bili kičma srpstva, pa zahvaljujući njima među onolikim autonomašima ima ko da kaže da želi sa Srbijom. Vojvodina je dragoceno parče zemlje, a bez kolonista bi stvari tamo stajale mnogo gore po nas. Ostali se osipaju sa svakim popisom

Salajcan

20.01.2014. 23:17

Jedna od porodice koja je dosla kao kolonista u Vojvodinu je I Cankova porodica. Sad on zeli da odvoji Vojvodinu od Srbije.

zex

20.01.2014. 23:46

Zato je danas bosna vecinom muslimanska, kolonisti u vojvodini su trebali biti srbi mahom iz centralne Srbije.

StevaNS

21.01.2014. 00:21

A paz ove sto cuvaju obicaje starog kraja a rodjeni ovde i zive ovde citav zivot. Pa nije ovo strana zemlja npr. Nemacka pa da cuvas obicaje starog kraja. Isti narod bre, tako mi svejedno dal cu ici u sirokim caksirama ili opancima...

Aljit

21.01.2014. 01:12

Vojvodini donela vredne i poštene ljude,a Srbima sa Kosmeta zabranili povratak.Kolonisti u Vojvodini naseljeni duž granice i čuvali je,a Tito naseljavao šiptare iz Albanije uz granicu i šire, i evo gde smo.

tomo

21.01.2014. 01:53

Znao je tito sta radi,vec tada je poceo etnicko ciscenje Srba iz Hrvatske,BiH i sa Kosova!Pogledajte samo gde su bile najvece bitke u onom ratu,Kozara,Sutjeska,Neretva,Drvar,Sremski front,skoro sve sami Srpski krajevi,masa naroda izginulo!A onda i novi ustav 71-72,gotovo konfederacijski,da spremao je on sve ovo sto se desilo 90ih polako i natenane!

Borislav

21.01.2014. 17:17

@tomo - Srbi su raseljavani iz BiH jer se na srpskim etnicki cistim prostorima gradjeni aerodrumi, kasarne, putevi i veci industrijski pogoni. Neznam zasto autor ne navede da se iz Raske u BiH naslilo veoma mnogo muslimana koji su uglavnom dosli da rade u novootvorenim industrijskim pogonima.Na primer.Opstina Dobrnja kod Banja Luke je 1956 imala 30.000 stanovnika da bi raseljavanjem 18.550 srba ta opstina bila ugasena a tu sagradise vojni poligon.Seobom tih 18.550 srba izvadjeno je srce Manjace.

Klaka

21.01.2014. 06:47

Kolonisti po pravilu bolje žive nego starasedeoci jer su uvek bili nekakva prišipetlja vlasti.

Krle

21.01.2014. 07:46

U clanku se manipulise statistikom.Naglasava se kako je doseljeno najvise Srba, a iz brojki je vidljivo da je naseljeno SRAZMERNO etnickoj strukturi bivse Jugoslavije.Dakle, korektno bi bilo zakljuciti i naglasiti srazmerno, a ne kako je u clanku - najvise Srba. Autori takodje presucuju cinjenicu da je najvise Srba i pobito u ratovima, pa je i to razlog sto ih je bilo trecina, a presucuju i da je nezavisna Hrvatska tokom rata naseljavala.Srbi od 90-tih su morali napustiti RH,nisu kolonizovani

osmi

21.01.2014. 20:59

@Krle - to nije tocno, moj ujak je srbin, koj je branio hrvatsku i svoju obitelj od cetnickih napada i dan, danas zivi u hrvatskoj...iz slavonije sam i imam puno prijatelja srba, zasto oni nisu protjerani?

Krle

22.01.2014. 08:43

@Krle - nije proterano 20% po onom sistemu, trecinu proterati, trecinu pobiti a trecinu pohrvatiti

osvetnik

24.01.2014. 03:34

@Krle - Pa verovatno je promenio veru kakv je to kad je ratovao protiv svojih izrodi su najgori.Pa da nije bilo Srba u Hrvatskoj pa podelili bi vas ko Nemacku ne bi nista ostalo od vas znate samo bezati i napadati nejac i decu

Milan NS

04.02.2015. 09:43

@Krle - Bez obzira što je ovo sve virtualno prepucavanje koje nikom ne može da naškodi, tvoj komentar je hrabar i svaka čast. Treba pisati i širiti istinu, a omaložavati glupost i bezumlje koje vodi u mržnju i sukob. Kao što gore napisah, moj pradeda je (bio) Srbin i ratovao je za Austrougarsku kao što je njegov prijatelj Rumun ratovao za Srbiju jer su živeli u tim državama i kada to SVI shvatimo, onda ćemo biti i složniji i srećniji i jači kao narod i država.

Milan NS

04.02.2015. 09:56

@Krle - Osvetniče, ponovo u osnovnu školu na geografiju i istoriju! A onda bonton i da pročitaš Bibliju, zna se

Krle

21.01.2014. 07:53

Nekorektnost clanka je i to sto se kolonizacija izvlaci iz konteksta i zeli se stvoriti dojam kako su Srbi ti uljezi koji su doselili na ustrb, koga? Nemaca koji su otisli sa svojim zemljacima nakon osvajackog poraza? Hrvata koji su tu bili samo u malom broju? Madjara koji su masovno doselili 1953 kada su Rusi pravili red po Madjarskoj? Autorima za informaciju, da se ovih dana obnavlja manastir Benesevo. Nemanjicki iz 12 veka. Starosedilicaki. Jeli clanak pisan po Cankovoj porudzbini?

lala

21.01.2014. 22:55

@Krle - Krle i svi koji su ti dali plus, obavezno na popravni iz istorije (istorija je nastavni predmet u školi)

Krle

22.01.2014. 08:44

@Krle - kad ovako nesto napises, bilo bi pozeljno i objasnjenje. Ili si ti od onih koji su i bez objasnjenja uvek u pravu?

Milan NS

04.02.2015. 09:40

@Krle - Čanak nije istinski lokal patriota već politička figura koja se pojavljuje po potrebi da zamuti vodu. U Vojvodini su oduvek živeli prvo Mađari još od Atile, pa onda Srbi i ostali. Moj pradeda je ranjen u 1. svetskom ratu od strane srpske vojske jer se borio na strani Austrougarske. Zašto? Zato što je živeo u Novom Sadu koji je pripadao Austrougarskoj i borio se za svoju zemlju, dobrovoljno ili prisilno. Kada to osvešćeni i ostrašćeni Srbi shvate, onda ćemo prestati da se trvemo između sebe

Milan NS

04.02.2015. 09:46

@Krle - Napisati "Nemaca koji su otisli sa svojim zemljacima nakon osvajackog poraza" je totalno nepoznavanje i neprihvatanje istorije. Domaći Nemci ili "folksdojčeri" su počeli da se iseljavaju zbog najezde Rusa u kontra-ofanzivi na Berlin 1944. godine jer su Rusi, opravdano besni, bili osvetnički raspoloženi prema Nemcima jer su ih ovi satrli, pa su ubijali sve Nemce na koje nalete, bili oni vojnici ili civili.

Srki

21.01.2014. 08:42

Nije jasno zasto clanak moraju potpisati 2 novinara, ocigledno razlicitih nacionalnosti. Nismo vise u Jugoslaviji i ne moramo vise brinuti o tome da u svakom sokaku bude prisutan i Hrvat i Slovenac i Crnogorac i Bugar.....

Srki

21.01.2014. 08:46

Srbi 90-tih nisu dosli dobrovoljno, nisu kolonizovani. Oni su prognani, a to je mala razlika, poruka je za autore clanka.

osmi

21.01.2014. 22:16

@Srki - niko ih nikad ne bi protjerao da nisu stavili balvane na cestu i da nisu protjerali hrvate sa tih podrucja...vukovar, skabrnja, vocin itd. su bili prije oluje...zao mi je svih nevinih zrtava, bili srbi ili hrvati alu nemojmo se praviti ludi, srbija je prvo napala sloveniju, onda hrvatsku, pa bosnu...kosovo necu komentirati...

Krle

22.01.2014. 08:40

@Srki - Srbija je prvo napala Sloveniju? A da nisu prvo Slovenci napali kasarne JNA? Balvani nisu bili postavljeni bez razloga. Kalasnjikovi su u Hrvatsku usli jos 1990 a s njima su bile naoruzane hrvatskeparavojne formacije. Srbi su poceli nestajati u Vukovaru, Osijeku, Sisku....

Sasa

28.01.2014. 01:49

@Srki - O cemu ti pises covece Boziji alooo ??? Kako Srbija moze napasti svoje parce zemlje Kosovo i Metohiju sta ti je ,jel si ti jeo bunike pa poludeo ili sta ?

Milan NS

04.02.2015. 09:32

@Srki - Bravo za komentar! Slovenija je prvo proglasila nezavisnost. Da ne pišem da je, zajedno s BiH, htle konfederaciju, gde Milošević i Tuđman su otvoreno bili protiv i zagovarali ratno razrešenje političkih čarki. Niko nije napao kasarne; vojsci JNA je naloženo da se iseli iz bivših jugoslovenskih republika, TO tih republika nisu dozvoljavale da se iz tih kasarni odvuče teško naoružanje i tu je došlo do sukoba - na barikadama TO prvo Slovenije, onda HR i BiH. Ako ovo ne znate ili jednostavno...

Milan NS

04.02.2015. 09:49

@Srki - Tvoje poznavanje istorije se zasniva na ekskluzivnim TV emisijama TV Beograd. Pitanje za tebe: ako je TV objavio "tajni film JNA" gde za stolom sede Špegelj i onaj drugi i pijani lupetaju o uvozu kalašnjikova, zašto ih ista ta JNA nije odmah uhapsila i procesuirala? Da li ti je jasno da je to bila inicijala kapisla za sve "nacionalno probuđene" da počnu da kopaju po srpskoj istoriji, Nemanjićima, Kosovskom boju i da počnu da se naoružavaju, a neki i da se organizuju u dobrovoljačke redove?

Milan NS

04.02.2015. 09:54

@Srki - Istina je da je Srbja u 1. i 2. balkanskom ratu satrla albansko stanovništvo na Kosovu i to zbog generala Stepanovića i Bojovića, pa nije ni čudo 100 godišnja netrpeljivost Srba i Albanaca.Srbija nije napala Kosovo i Metohiju, ali je srpska vojska i policija satirala Albance na Kosovu do NATO intervencije. Onda je Skupština Kosova proglasila nezavisnot i ostalo znate

Јабре

16.12.2015. 14:00

@Srki - Tolko je Srbija satirala Albance da ih ima 10 puta više u jednom veku a Srba 3 puta manje, što ne pričap malo kako su Srbi živeli pod Albancima ili i dan danas kako žive na Kosmetu i Albaniji ? Kako žive Bošnjaci, Makedonci, Grci, Goranci pod Albancima ? Srbija im je hranila 10 dece po familiji tako ih je satirala ...

Milos

24.01.2019. 02:28

@Srki - Ne razumes sustinu stvari. Rat je nastao xato sto su Srbi bili konstitutivni narod i u BiH i u Hrvatskoj. Ako se one odvajaju od Jugoslavije onda su i Srbi imali pravo da da se odvoje od njih i spoje ili ne spoje sa Srbijom. Hrvati nisu hteli, uveli su ustaske simbole, pozdrave, govore, pretnje pesme, Srbi su svi otpusteni sa posla, spremao se genocid kao 1941. Otpor srpskog slobodoljubivog naroda mogao je biti jedino odbrana a jedina legitimna jugoslovenska vojska bila je JNA

Dejan

21.01.2014. 09:00

Smešno ali istinito je to da je u Vojvodini većinsko stanovništvo Srpsko a u grbu pokrajine Vojvodine nema četiri ocila(četiri s) koji je bio u sklopu grba u Srpskoj Vojvodini iz 1848 god pa čak je bio u nekom drugačijem fazonu i u komunističkom grbu od, strašno...

nikola

21.01.2014. 09:48

Kolonizacija jos traje. Srbi iz Bosne masovno uzimaju drzavljanstvo Srbije i prijavljuju se na eritoriji Vojvodine

Ruben Lonuestro

21.01.2014. 11:33

Šta je Vojvodini donela osma ofanziva? Uglavnom primitivizam, bahatost, miris "cevapa" i ostale turske civilizacijske vrednosti.

murta-k

21.01.2014. 16:51

@Ruben Lonuestro - RE-RL Kao prvo stigli su vredni domacini koji su odreda gradili nove kuce od tvrdog materijala,doneli su bogatstvo obicaja i porodicne tradicije zatekli su uglavnom dobre ljude ali navikle na kuce od naboja s klupom na ulici?Razumes li

Miki

22.12.2015. 11:47

@Ruben Lonuestro - Kakva iskljucivost i fasizam ovih vojvodjanera. Mi imamo pravo na nasu vojvodjanersku istoriju jer je nasa a ostali nemaju, ostali su primitivni Turci. Vojvodjaneri dobro ste izucili zanat od svojih ideoloskih ucitelja fasista mada ta vasa mrznja prema svemu sto nije iz vaseg kraja prevazilazi i Hitlerovu mrznju prema Jevrejima. Da je danas ziv i Hitler bi bio zapanjen vasom mrznom, vasim fasizmom prema svemu sto nije iz Vojvodine.

Krle

21.01.2014. 11:48

Citat -u Vojvodini je doseljeno oko 250.000 ljudi, u ogromnoj većini Srba. Najviše njih, više od 76.000, stiglo je sa teritorije Bosne i Hercegovine. Istovremeno, iz Hrvatske je kolonizovano više od 40.000, iz Crne Gore oko 38.000, iz centralne Srbije preko 15.000 duša...Dakle, najvise je doslo Crnogoraca u relativnim brojkama. Zasto autori ne gledaju relativno nego apsolutno? Clanak je pisan u krajnje losoj nameri. Koliko je kolonizovano Albanaca na Kosovo? Hoce li Ivetic nesto o tome?

Krle

21.01.2014. 11:57

U Vojvodinu je kolonizovano 4-5 naroda, U Slavoniju samo Hrvati, posto je ostalo dosta praznih srpskih kuca. U vreme komunista.

Borislav

21.01.2014. 17:27

Zalosno je nespomenuti politicku pozadinu takozvane kolonalizacije.Posle pokolja nad srbima Hercegovine, Dalmacije, Banije, Korduna, Like, Slavonije, Potkozarja i ostalih delova Bos. Krajine dolazi do prisilne seobe srba sa tih podrucja a sve da se stvori Ustav iz 1974 koji pravi nove granice.U istom periodu se preseljavaju gradjani islamske veroispovesti iz Raske u delove BiH a albanci iz Albanije se naseljavaju u KiM.Srbima zabranjen povratak na KiM a 200.000 albanaca posle rata osta na KiM.

Bosko

21.01.2014. 18:35

@Borislav - Sudbina srpskog naroda je bila zapečaćena još 1943 godine kad su antisrpski komunisti podelili Srbe da budu manjine u buduće države (republike). Sve posle toga je intermeco. "Kolonizacija" Srba iz hrvatske je samo nastaval politke Vatikana i Pavelića koju je Tito sproveo na štetu Srba. Jedini Srbi nemaju pravo da žive u istoj državi je "demokatski" proces povratna nacizma na Balkan, jer je Nemačka svom svojim saradnicima iz rata obezbedila isti status kao za vreme Hitlera.