КАКО би „натерала“ љубитеље писане речи да прочитају њену прву књигу, млада Крушевљанка Ана Бербаков (28) дошла је на оригиналну идеју! Прошле недеље је у локалном недељнику објавила оглас да изнајмљује роман-првенац на читање и за мање од седам дана једва успева да свим заинтересованим читаоцима испоручи тражени примерак.

Да ствар буде занимљивија, књигу „Операција Ерос“ у издању „Адмирал бокс“ изнајмљује за један динар! Необична ауторка каже за „Новости“ да је и сама изненађена интересовањем, а да се на овакав потез одлучила како би пре свега проверила расположење читалаца према новој књизи која тренутно не може да се купи у Крушевцу.

- Млади ретко добијају шансу да објаве прву књигу, а ја сам решила да ту шансу искористим - прича за „Новости“ Ана Бербаков. - Оглас је био начин да видим колико данас људи читају и колико су заинтересовани да прочитају књигу неафирмисаног аутора. А да одредим цену „рентирања“ књиге од један динар инспирисали су ме мобилни оператери који нуде такве пакете услуга.

НАШЛИ ЈЕ У ОГЛАСИМА ОГЛАС са текстом о изнајмљивању књиге, уз ауторкину напомену да је „цела операција безболна уколико се књига врати у једном комаду“, објављен је тик уз оглас за продају производне линије штрикаћих машина за плетење женских чарапа и оглас за изнајмљивање гарсоњере, али је и поред тога пронашао пут до читалаца.

Криминалистички роман у коме главна јунакиња Софија Ковач, студенткиња криминалистике, са београдским инспекторима креће у потрагу за изненада несталим бившим момком Јованом и тако доживљава бројне авантуре у Грчкој, изнајмљује се путем Аниног мејла. Ауторки су се јавили најразличитији читаоци из родног града: учитељице, студенти, пензионери. Књигу испоручује лично.

- Јавила ми се једна бака када је видела оглас, а мејл је послао њен унук - открива нам Ана. - Бака обожава Роберта Алдемана и сличне писце. Уместо са динаром, частила ме је са ратлуком! Да радњу приче „смести“ на грчка острва Ани је помогао њен боравак у Грчкој током 2008. и 2009. године. Две сезоне радила је у Лептокарији и на Криту у продавницама сувенира, продавала сладоледе, радила као менаджер и помоћник конобара.

- Дипломирала сам 2007. године на Факултету за индустријски менаджмент, али сам најкраће радила у струци - напомиње књижевница, која је активна у Књижевном друштву „Ћирило и Методије“ и организацији „Дарујмо реч“. - Од малих ногу пишем песме, приче, а у слободно време сликам аквареле и фотографишем. Ипак, открила сам да ми највише леже романи по узору на Артура Конана Дојла, Агату Кристи, Јана Флеминга. Права промоција и дистрибуција књиге која се премијерно појавила на Сајму књига у Београду почиње после новогодишњих празника. До тада, дело изнајмљујем!