Зашто су све власти криле геноцид над Србима?

Борис Субашић

23. 11. 2013. у 21:21

Зашто су све власти криле геноцид над Србима?
И краљевска влада и комунисти заташкавали податке о злочинима усташа у Другом светском рату. Истину знали и савезници и српски министри у лондонској влади, али су је прећуткивали. Срби жртве највећег етничког чишћења

ХРВАТСКА појачава свој адвокатски тим који ће покушати да докаже да је Србија над њом извршила геноцид, упркос помирљивим порукама из Београда. Српски историчари кажу да ово није први пут да Загреб дуготрајним парничењем покушава да сакрије одговорност за најсистематичније етничко чишћење у 20. веку, у коме су Срби потпуно избрисани са територија на којима су вековима живели као аутохтоно становништво.

- Срби још нису свесни да су доживели геноцид, јер су скривали злочине над самима собом због Југославије. Морамо већ једном да деиделогизујемо историју и престанемо да представљамо ствари с позиције комунистичке југословенске идеологије, која је била победничка, али после Другог светског рата. Иначе ћемо поновити катастрофалну грешку која је учињена тада прикривањем злочина геноцида у НДХ да би се поново створила „братска заједница“ - упозорава академик проф. др Василије Крестић.

Он подсећа да је први извештај о геноциду над Србима у Независној Држави Хрватској сачинила Српска православна црква, прикупљајући изјаве од избеглица које су се од априла 1941. као река сливале у Србију. Прогнаници су сведочили о најужаснијим убиствима, прекрштавањима у католичанство под претњом смрћу, прогонима и пљачкама.

- Та сведочанства су не само растурана по разним архивима по наређењу комунистичке власти, већ су бацана у смеће. Ја сам за Архив САНУ купио гомилу тих потресних исповести од људи који прекопавају отпаде - открива Крестић.

КОНТРАМЕМОРАНДУМ - Има индиција да су долазак Др Секулића у Лондон спречавале британске обавештајне службе повезане с Ватиканом. Као и да су неки немачки официри о меморандуму јавили својим поверљивим људима који су били наклоњени Ватикану. Ове индиције иду у прилог тврдњи да су из Ватикана наручили контрамеморандум - сматра историчар др Михаило Станишић.

Синод СПЦ је језиве податке о страдању Срба у НДХ сажео у меморандум који је већ у јулу 1941. предао немачком војном команданту Србије. Упркос очајничким молбама да се српски цивили заштите, одзива није било, иако су немачки обавештајци потврђивали злочине.

- Усташе су приморале десетине хиљада Срба да пређу у католичку веру. Оним православцима који су се томе противили масовно је пререзано грло - ово треба схватити дословно - или им је сва имовина одузета и онда су без ичега протерани из земље - написао је др Еуген Герстенмајер 24. септембра 1941. у извештају немачком министру спољних послова Рибентропу.

Угледни београдски лекар др Милош Секулић је зато 28. септембра 1941, ризикујући живот, у југословенску амбасаду у Цариграду донео сведочанства злочина у НДХ. Меморандум СПЦ је телеграфски прослеђен у Лондон.

- У депешама из Цариграда грозоте погрома у Хрватској и Босни превазилазе све што се може замислити. Рачунају број жртава на 300.000. Симовић уместо ужасавања примећује: „Ко је бројао?“. Али и да је трипут мање, то је страхота. Крњевићу (хрватски министар, први заменик премијера) се у дискусији отела и одбрана хрватских војника - забележио је згрожени министар Милан Грол.

Хрватски министри једногласно су тврдили да су подаци о српским страдањима нетачни и злонамерни, а да буде још горе, придружује им се и део Срба у влади. На пример, др Бранко Чубриловић записује: „Што се више студирао извештај СПЦ о покољима Срба, увиђало се да у њему има поред тачности и извесне злонамерне тенденције“. Они траже да др Секулић дође у Лондон и лично сведочи о стању у земљи.

- Данас је познато да су српски министри који су били против меморандума били на вези са службама Велике Британије и СССР. Нјихова идеолошка убеђења била су јача и од здравог разума. Нису их мењали ни када су страдали чланови њихових породица - каже проф. др Вељко Ђурић Мишина.

Он наглашава да је истог тренутка кад је Меморандум СПЦ стигао у Лондон започела перфидна игра заташкавања и дискредитовања података о геноциду над Србима.

- У том шпијунском трилеру учествују и Британци, Совјети и Немци, у потпуно неочекиваним улогама. Постоје индиције да је часни официр Вермахта пуковник Фон Рајсвиц доставио представницима СПЦ фотографије усташких злочина, јер није желео да на Немачку падне љага за такве нечовечности. Истовремено, савезници, Британци и Совјети, саветују краљевској влади да се о злочинима над Србима ћути јер „Југославија мора да опстане по сваку цену“ - каже др Ђурић.

Историчари подсећају да је др Секулић од Цариграда до Лондона, због неуобичајене спорости британске бирократије, путовао скоро месец дана иако је имао статус савезничког дипломатског курира са важним документима.

ПАПА ПИЈЕ XИИ: ПАВЕЛИЋ ДОБРОНАМЕРАН Савезници су знали истину о геноциду над Србима, напомиње академик Драгољуб Живојиновић. - Америка је била неутрална све до децембра 1941. и преко својих конзуларних представништава и бизнисмена добијала је податке о злочинима у Хрватској. Рузвелт је вероватно под утиском тих извештаја једном приликом јавно рекао да Југославија не треба да се обнавља и да Србија треба поново да буде самостална. Међутим, касније је променио став. Британски отправник послова у Ватикану једном приликом упитао је папу Пија XИИ зашто не осуди злочине у НДХ, а овај је одбио оптужбе против Павелића речима да је он „добронамеран човек“ - каже академик Живојиновић.

Док је др Секулић чекао британске визе у Африци, хрватски политичари написали су памфлет као одговор на меморандум СПЦ.

- Рудолф Бићанић, министар у краљевској влади, припремио је контрамеморандум по налогу Ватикана, открио је касније хрватски министар Илија Јукић. Бићанић је послао своје тумачење српских података и Американцима. За зверства је окривљивао Немце, Италијане и усташе и правдао независну Хрватску као израз тежњи хрватског народа потлаченог под „батинашким“ српским режимом. Тврдио је да је меморандум СПЦ изнесен из Србије уз помоћ Немаца, који желе да изазову раздор у избегличкој влади. Ту тезу су прихватили и неки српски политичари, као министар Сава Косановић, који каже: „Овај меморандум је један од најуспелијих аката Гебелсове пропаганде“ - наводи Ђурић.

Захваљујући Архиву САНУ, „Новости“ су имале увид у извештај о путовању који је написао др Секулић.

- Стигао сам у Бристол 1. новембра ујутро. На моје велико изненађење нисам одведен председнику владе већ у неку зграду опкољену жицом и чувану од наоружаних војника. Одвели су ме код једног младог господина који је добро говорио српски. Он ми је изјавио да је Енглез и да је дуго живео у Загребу и радио у енглеском конзулату - забележио је др Секулић.

Београдски лекар узалудно је протестовао зато што га саслушавају и што му је одузета дипломатска пошта коју је носио.

- Пошто сам преноћио у тој згради, којом приликом ми нису дали ни најосновније ствари, онај исти „Загрепчанин“ позвао ме је и рекао да сама слободан и да могу да идем у Кингстон хаус где се налази председник Краљевске владе - пише др Секулић.

Српски министри у влади били су ужаснути Секулићавим сведочењем, али су ћутали јер је генерал Симовић претио да неће дозволити да му „великосрби“ растурају Југославију. Крајем новембра на конференцији за штампу Симовић пред више од 200 новинара забрањује др Секулићу да говори о садржају меморандума тврдећи да „то може да растури Југославију“.

- Ипак, захваљујући Михаилу Пупину и Јовану Дучићу, подаци о масовним убиствима, прогонима и насилном покатоличавању из Меморадума СПЦ угледали су светло дана у САД, у листу „Американски Србобран“. Међутим, одмах је уследио контранапад од стране бана Шубашића, хрватске емигрантске штампе, али и од српских левичарских листова. Нјима је координирао Стеван Дедијер, високи функционер Комунистичке партије Америке, брат Титовог биографа Владимира Дедијера - објашњава др Ђурић.

Он наводи да је оригинални меморандум наводно нестао 1944, кад су комунисти узели власт у Београду.

- Документација коју су правили Комесаријат за избеглице Томе Максимовића и Српска православна црква, где је најважнији посао обављао академик Радослав Грујић, после рата је распарчана у архиве Југославије, Србије, Удбе, Маршалата, а нешто је остало и у Синоду, али никада није публиковано. Грујић и Максимовић, најзаслужнији за спасавање избеглица и документовање злочина, проглашни су сараднициима непријатеља и одузета су им сва грађанска права - каже др Ђурић.

За разлику од њих, људи који су се борили против меморандума, Иван Шубашић, Рудолф Бићанић, Бранко Чубриловић, Саво Косановић, Душан Симовић у Брозовој Југославији остају узорни грађани који обављају значајне политичке и академске функције.

ПОП ДРАГАНИЋ ПРИЗНАО ЗЛОЧИНЕ

МАСОВНЕ злочине у НДХ, које су демантовали хрватски министри у краљевској влади у егзилу, потврдио је вископозиционирани католички свештеник др Крунослав Драгановић, организатор „пацовских канала“ којима је хиљаде усташких и нацистичких злочинаца побегло у јужну Америку.

- Кад сам дознао за многобројна и тешка дела у више места у земљи, највише против српског елемента, сматрао сам својом људском и кршћанском дужношћу изнети те ствари пред др Павелића као шефа државе и шефа усташа, те одлучно затражити да те страхоте престану... „Част хрватског народа је укаљана, невино проливена крв вапије за осветом. Јадни хрватски народ који ће сутра плаћати оно што се данс чини у његово име“ - забележио је Драгановић у дневнику из 1941. недавно откривеном у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (216)

radovan

23.11.2013. 22:13

mi smo uvek bili sebi najveci neprijatelji,kakvismo nije ni cudo sta nam se desava, da vodimo vise interesa o nacionalnim stvari, vise bi nas cenili u svetu,sutra da se to isto desi,kao za vreme dru sveckog rata, mi mi opet oprostili i isli u brastvo i jedinstvo, kad smo kratkog pamcenja , za razliku od nasih suseda...

Dejan

24.11.2013. 10:18

@radovan - Sve je to tačno, ali nije narod kriv. Posle II Sv. rata smo bili previse slabi da bi sami odlučivali o svojim vođama, pa su nam ih nametnuli drugi. Kad smo dovoljno ojačali da sami odlučujemo, oslabili su nas u svakom pogledu, da bi opet oni odlučivali. Današnje stanje države I svesti naroda je posledica naše slabosti, tj. tuđe odluke. Odgajani smo na lažima I živeli pod cenzurom.

Savić- Sanski Most

23.11.2013. 22:14

Moju familijo skoro cijelu pobile su komšije hrvati -ustaše. Moj pokojni did je sa 14g sakriven gledao kako mu ubijajo oca, ujake, stričeve, bratiče.. Uspjeo je pobječi u šumu pridružio se partizanima, kasnije postao borac, učestvovao je u bitci na Kozari, kad su kasnije oslobodilii njihov kraj i zatekli žene i djecu tih ustaša i kad su htjeli neki da se svete on je reko ove žene i djeca nisu ništa krivi i ne dam da jim fali dlaka na glavi, e tako veliki ljudi smo mi Srbi. Sanski Most

4c

24.11.2013. 07:29

@Savić- Sanski Most - Da,pa su nam glave dosla upravo ta djeca i njihovi potomci.Tvoj did nije bio velik covjek nego glup i lakovjeran.Nazalost ,svi smo takvi i nije cudo sta cemo uskoro nestati.Ljudsko bice je zlo kakvo ne postoji u ovom univerzumu a mi samo trebamo gledati kako nam rade neprijatelji i vratiti troduplo,u svakom drugom slucaju cemo nestati.Koliko god bila knjiga obmana i lazi,biblija ima i poucnih stvari,a jedna je "oko za oko,zub za zub" i to je to.

Pravda i Istina

23.11.2013. 22:15

Ako se zlocin do kraja ne istrazi, dokumentuje, i jasno ne oznace krivci, postoju opasnost da se ponovi

Dymitr Ogonowski

23.11.2013. 23:07

@Pravda i Istina - Nazalost ove zlocine su se ponavljali i u 90 godinama. Da bi se ne pojavljali nikad potrebna je nova neoslovenska ideologija ali u razliku od titovoj bez skrivanja istine. Jedinstvo Slovena potrebno je samo na istinie..

SRB-IN

23.11.2013. 22:18

U svakom ratu stradaju nevini dok nasi vrli intelektualci i javne licnosti pricaju o zaboravu...svim tim "postenjacinama" koji govore da proslot treba zaboraviti treba sloziti kaznu za saucesce u zlocinima.U skole sirom Srbije i Srpske uvesti obavezan odlazak u Donju Gradinu, koja je samo dio kompleksa Jasenovac, a nalazi se u Republici Srpskoj, tj u blizini Kozarske dubice i Gradiske.

zoks

24.11.2013. 13:07

@SRB-IN - SRB-IN@ Da su hrvatici platili zasluzenu cenu za Drugi svetski rat,bili bi danas manji od makovog zrna!Ali naravno glupi Srbi komunjare hoce bratstvo i jedinstvo!Preko noci su skinuli fasisticka obelezja i stavili komunisticka na svojim naravno crnim uniformama!Nije Ruzvelt bio glup kada je rekao"Samo budala moze da veruje da narodi u Jugoslaviji mogu ziveti zajedno,posle onolikih zlocina"!

brdjanin

24.11.2013. 14:54

@SRB-IN - jugoslovenska ideja je velika i ona je u dusi velikih naroda kao sto smo mi srbi.a ova ostala bagra je bila jadna i porazena pa su se nama prisljamcili da bi bili na strani pobednika u oba svetska rata,ali srbija se uspravlja .

Rade Klac

23.11.2013. 22:25

Gospode Boze, doklen smo stigli sa ovom nasom politikom klecenja I ispunjavanja svake zelje nasih protivnika. Dao bi Gospod nama nesto sto valja ali kome? Koji je politicar danas u Srbiji dostojan, vjeran svojoj pravoslavnoj veri? Jad i beda, ali eto..... danas se srbi na Kosmetu kritikuje sto ne izlaze na izbore strane a nase drzave a od PPV-a ni jedna rec o razbijanju dvojezicnih tabli u hrvatskoj. Platicemo ove gluposti jako skupo, ako vec neplacamo!

atlas2000

23.11.2013. 22:27

Genocid su sprovodili i srbi, točnije četnici na cijelom prostoru bivše države! U programu popa đujića i u program draže doslovce stoji "pobiti sve što nije srpsko"! Dakle, masovna smaknuća samo radi nacionalne pripadnosti. Genocid srba izvršen je upravo u mjestu srb, koje preminovano od strane četnika, zatim u Bosanskom Grahovu (ne zove se pasuljovo), Donji Lapac, Gračac, Udbina! Naravno, nakon rata bilo je zabranjeno staviti bilo kakav znak ili spomen na srpski genocid u Hrvatskoj!

Vožd

24.11.2013. 00:12

@atlas2000 - To te uče današnji neobrazovani sunarodnici. Ako shvatiš da ste i vi bili deo te kraljeve vojske "ćetnićke" ...nemoram dalje da nastavljam. Naravno ako ima pismenosti u vama ?

Ruben Lonuestro

25.11.2013. 12:09

@atlas2000 - atlas gdije si nasao te gluposti? izgledao si mi kao croata dosta posten ; ovo gore je splet gluposti u kojima se dâ prozreti jedna jedina logika: "ustaska logika afabulacije u cilju opravdanja sopstvene monstruoznosti" ; ako si zaista posten Hrvat jednostavna pozicija postenog coveka koji ni u idejama ni postupcima nema nista sa ustaskom monstruoznosti je i logicnija i postenija ; a o generalu Mihajlovicu jedan vas sunarodnik (Zvonimir Vuckovic) je napisao memoare ; kupi i citaj.

Jabre

25.11.2013. 12:45

@atlas2000 - Kod popa Đujića je bilo više od 300 Hrvata a ostalo su notorne laži koje si izmislio ti i tebi slični

bosangero

23.11.2013. 22:29

o boze dragi, a bog nam je jedan i u srba , hrvata a i bosnjaka...pa gdje kraj ovoj nasoj tragediji???jucer jos citam o vukovaru, danas o ustaskim zrtvama, sutra cemo sigurno citati nesto o srebrenici, pa sta smo mi to tako skrivili bogu pa nas tako kaznjava, pa uvjek kada dva dana skrenemo paznju na neke dnevne probleme uvjek nas neke ruzne price iz proslosti, davne ili bilznje, vrate na neke sumorne price i potrebom za pravdanje.......ja sam stvarno vise nego sit ovakvih tema....zalosno!!!

Milutin

24.11.2013. 09:07

@Ano - Ma sta rece? Znas li ti sta je to genocid? Koliko znam i bosanski sud odbija definiciju genicida u BiH, kako ga ti tumacis.

Vožd

24.11.2013. 00:09

@Josko - Što ti preci prodaše "veru za večeru". Ubiše ti đeda da bi postao monstrum !

catamaran7

24.11.2013. 06:51

@Josko - Zivela demokratija i put u evropu.......Da li bi srpski komentar ove vrste osvanuo u vecernjem listu?

Dymitr Ogonowski

23.11.2013. 22:59

Zao da svi Sloveni nisu jedne religije. Paradoksalno hriscanstvo razumeno nas je odvojilo i je doprineo strasne zlocine. To je zbog mesenja religije i politike. To sta na pocetku su bili prve razloge podeli kao od koga potice Sveti Duh itd. sada za skoro nikoga nije bitno i malo ko osim teologa o tome zna. Ali Ustase u svojim zlocinam ucinjenim mislim po sadistkim motivima se pozivali na katolicanstvo, mada nisu imali posebnog teoloskog znanja.

Sizif Neumorni

23.11.2013. 23:00

Zašto su prećutkivali? Pa zato što su svi to odobravali. I kralj i komunisti i i saveznici. Mi nemamo pravog vođu još od Dušana Silnog. Poslije njega su nam podvaljivane sve same jajare čija nas je politika svela sa bar 60 miliona koliko nas je do sad trebalo biti na jedva 9 miliona, sa 60% stanovništva iznad 60 godina starosti. Mi smo, gospodo, klinički mrtvi i samo Bog zna kakvo nam je čudo od reanimacije potrebno da bi se vratili u život.

catamaran7

24.11.2013. 06:49

@Sizif Neumorni - Na zalost cinjenice su takve.......Zato su mnogi okrenuli ledja i otisli tamo daleko......Zivot tece dalje.....

brdjanin

24.11.2013. 06:54

@Sizif Neumorni - pravi ti sizife decu.to nam je cudo koje ce nam pomoci,a onda ce i bozja pomoc doci.

Petar Petrovic

24.11.2013. 11:20

@Sizif Neumorni - "Zašto su prećutkivali? Pa zato što su svi to odobravali. I kralj i komunisti i...." - kralj je bio proZapadno orjentisan, te je verovao Englezima, najvećim krvolocima srpskim! Komunisti su šurovali sa ustašama, Tito je veštom manipulacijom, cenzurom i brutalnim terorom, neutralisao i porobio Srbe posle rata..

Mihailo Krunić

23.11.2013. 23:05

Večeras sam odgledao jedan dokumentarni fil na TV Palma plus u oviru emisije Pitanja i odgovori. Lošijeg dokumentarnog filma nisam do sada gledao. Filmska hronologija je išla sa brda na dole. Nema bitnog da shvatiš ko je ovde žrtva, a ko zložinac. Izgleda po autiru ovog filma da su svi zločinci, istovremeno i žrtve. Ako znamo da je najviše komunista bilo Srba, a autor ih je svrstao u isti koš kao i ustaše, i da su vršili iste zločine, onda su Srbi u velikom broju zločinci. Autor nije ćutao.

boki

24.11.2013. 08:34

@Mihailo Krunić - Pogledajte na youtube film Bog i hrvati,Hr je drzava sa najsramnijom istorijom u istoriji covecanstva!

Milutin

24.11.2013. 09:04

@Mihailo Krunić - Mozda nisi znao, Mihailo, da su i komunisti bacali u jame, klali i palili! Mnogo toga se nije smelo reci do danas a i danas istina se daje na, kafenu, kasicicu. Svi danasnji vlastodrsci su deca ili unuci od komunista partizana. Taj film koji si gledao, ja ga nisam video, kaze samo deo istine. Ustase su nenadmasni u zlocinu ali partizani malo zaostaju za Nemcima ali su mnogo napredniji od JVO, cetnika, i ostalih ucesnika tog krvavog rata. Bez obzira ko je cinio zlocine; Srbi su bili zrtve br.1.

Marko

23.11.2013. 23:17

Svi hrvati mrze Srbe i to javno kazu a mi Srbi ucimo da treba voleti Hrvate.Meni su ustase ubile deo familije i ja mrzim ustase a vidim da se velika vecina Hrvata izjasnjava kao ustase.Srbi dozovite se pameti Hrvati nas mrze i nikada nas nece voleti oni su nam neprijatelji i tako ce biti i u buducnosti

Realni

24.11.2013. 00:12

@Marko - Hrvat sam i nikad ne razmišljam na taj način da mrzim Srbe, tim prije jer su imam dobre prijatelje Srbe. Isto tako zaključiti olako da svi Hrvati mrze Srbe i d da svi Hrvati nazivaju sebe ustašama dokaz je nezrelosti onog tko piše komentare.

Ivan

24.11.2013. 08:12

@Marko - A ti poznas sve Hrvate pa znas da svi Hrvati mrze Srbe?Evo, ja ne mrzim, a i ne sjecam se da smo se ikada upoznali.Klonite se generaliziranja jer bi to onda znacilo da svi Srbi podrzavaju npr. genocid u Srebrenici. Nijedan normalan covjek nece podrzati nikakav zlocin ni Srbin ni Hrvat.Mi se ovdje mozemo prepirati da li je i koliko bilo zrtava, mozemo se prepirati i ko je kriv, ko je prvi poceo ali cemo svi osuditi zlocin.

zoks

24.11.2013. 12:57

@Marko - Ivan@ Ja podrzavam samo odbranu od zla,koje je bilo snaslo Srbe po Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj!A da ste vi Hrvati bili ugrozeni od Srba ne bi mogli slati divizije vojske na istocni front,nego bi ta vojska vas cuvala od Srba!Nikada hrvatska drzava nije bila ugrozena od nas Srba!

brdjanin

24.11.2013. 15:29

@Marko - nemamo sta da se prepiremo,sad smo mi na potezu.e samo kad ce na red doci ustase to vi necete birati.sacuvaj nas boze kuge i hrvata.

Ivan

24.11.2013. 16:13

@Marko - zoks Zar ti mislis da je zlo snaslo samo Srbe? I u II sv. ratu i sada stradali su svi Iako ne zelim relativizirati niciju krivnju mislim da ce Srbin pucati na Hrvata samo onda ako vjeruje da je s druge strane zločinac i koljac a isto tako i Hrvat na Srbina. Upravo u to nas pokusavaju uvjeriti ovakvi novinski tekstovi. Zato treba na vrijeme prestati govoriti Svi Srbi ili Svi Hrvati jer mi svi drugacije mislimo ali nas oni koji ce na kraju iz toga izvuci neku korist uvjeravaju da smo svi isti.

Dusan

23.11.2013. 23:25

Zato sto nisu bile srpske nego su sluzile drugima, a ovi danas su u tome sampioni.

Nek se ,ba, zna!

23.11.2013. 23:26

Da li sada ovo piste samo zato sto ste se konacno "osvetili " za ono sto su vama cinili i time dokazali da mozete biti isti i da na kraju zasluzujete i drzvu u okviru Bossne i Hercegovine.Ako je ikada i dobijete a siguran sam da necete nikad biti mirni u njoj bit ce dokaz da je nastala na genocidu bas kao sto i sada postoji manji entitet nastao na genocidu.

brdjanin

24.11.2013. 06:51

@Nek se ,ba, zna! - bice srbija opet jaka,pa cete kao i mnogo puta u istoriji trcati za njom .nadam se da srbi vise nisu budale da vole one koji ih mrze.svetska istorija ne moze da se zamisli bez srba pobednika i pravednika,a ostala bagra na ovim prostorima je nebitna i tek cete to da osetite .srbija nikad ne moze da bude mala,zato sto smo mi veliki narod.

mz

24.11.2013. 08:37

@Nek se ,ba, zna! - Ako bi bilo oko za oko zub za zub ,nebi vas bilo dovoljno za to koliko ste vi toga "naradili" nad Srbima kroz istoriju a naročito zadnjih 100 godina i to ba nek se zna.

Istorija

24.11.2013. 08:37

@Nek se ,ba, zna! - Muslimani u bivsoj Bosni i Hercegovinio kao i Srbiji su nastali na genocidu koji je trajao 500 Godina i ti Ba pricas o genocidu a Srbin si poreklom. Sram da te bude jer ti se potomci prevrcu u pravoslavnim grobovima.

Ajde

24.11.2013. 09:29

@Nek se ,ba, zna! - Muslimanske ustaše klali su po hrvatskoj, a hrvatske ustaše klali su po bosni. Ma da vi iz većeg entiteta ste miroljubivi a iz Sarajeva je nestalo 150 hiljada Srba kao i iz ostalih delova federacije.

LALA

24.11.2013. 10:27

@Nek se ,ba, zna! - Nema osvete, bivši brate, a sada komšija. Ja svoju decu neću učiti da se svete, ali moraju da pamte. Da im ne padne na pamet sutra-prekosutra da se sa bivšom braćom ponovo brate. Ako nam je sudbina dodelila da živimo jedni pored drugih - u redu, ali bratstva - nikad više.

catamaran7

24.11.2013. 06:42

@Nek se ,ba, zna! - Koliko mojih komentara nije objavljeno????!!!!Ali u ime demokratije balija moze da kaze sta hoce i to se bez problema objavi?????NEeverovatno......

Đani

24.11.2013. 08:57

@Nek se ,ba, zna! - ovo je laž srpska kao i oduviek,pa arhiva NDH je u beogradu ,neka vide pravo stanje,pa da ih je Ante pobio toliko bili ih bilo već 1945 i 1946 onoliko u SRH Ma dajte dečje bajke su drugo odelenje

Dragan

23.11.2013. 23:36

Tabla u Donjoj Gradini jasno kazuje 500 000 Srba i postavljena je prije (sic!) raspada Jugoslavije; "komunistička" istoriografija je citirala izvještaj Fon Horstenaua iz avgusta '42 u kome on govori da su ustaše ubile "na balkanski način" između 300 i 400 000 Srba. Meni to ne izgleda kao neko skrivanje... Da je bilo kojekakvih manipulacija podacima i KP i rojalista svima je jasno.

Pacenik

24.11.2013. 05:43

@Dragan - Isto mesto i istu pomenutu tablu u Donjoj Gradini, Tito nikad nije posetio. Za Slobu nisam siguran, mislim da ni on nije. Ta dvojica su daleko najobozavaniji likovi nase istorije. Narod pod Kozarom se kune i danas u Tita. Isti taj narod koji je pometen sa lica zemlje u Jasenovcu i Gradini. Ljudi koji zive dalje od Banjaluke, u Istocnoj Bosni, Srbiji, CG, pojma nemaju o cemu se u Gradini radi, i to i dan danas posle novijih ratova. Takav smo ti mi narod.

Yella

23.11.2013. 23:38

Ko je za to kriv?Sami Srbi.Da se vodila evidencija i pomovisala , kao sto rade Jevreji , uvidelo bi se da od svih nacija Srbi su najvise stradali.Stalno se spominju neke astronomske brojke za Jevreje a gde su ostale nacije?Moj stric je od 17 godina odveden u Ausvic i tamo je docekao kraj rata.Propio se da zaboravi strahote koje su radili Nemci.Imam dvd Jasenovac i ne mogu da shvatim da ljudi pa i katolicko popovi su ubijali decu.Hej decu.Kakav monsrtum moze da uziva u tome.Dokle cemo se ulagivat

Petar Petrovic

24.11.2013. 11:14

@Yella - Srbi krivi (?), a od 1945. Srbi pod diktatorskom čizmom Hrvatskih Komunista i njihovog vođe, Ustaškog partnera i simpatizera - Tita. Goli otok se puni Srbima, pod kojekakvim izgovorima, Srbija se nasilno komunizuje lažnim izborima, i kreće višedecenijsko maltretiranje i manipulacija Srba uz pomoć Srba (najviše crnogorskih) novonastalih komunista...Dođe mu kao ovo što imamo sada, izdajnnici DrugoSrbi (evropeJci) koji su finansirani sa Zapada, + cenzura okupacionih medija..

zoks

24.11.2013. 12:55

@Yella - PP@Ne pita se ova odozgo"Yella",zasto komunisti nisu dozvolili visestranacki sistem i izbore posle rata odmah ,kad su toliko bili sigurni da su oni,komunjare,jedino i pravo resenje i da ih narod zeli i hoce,za Srbe?Odgovor svi znamo!Ne treba tu mnogo pameti!

srki_

23.11.2013. 23:44

Ljudi, opametimo se. Nema sa njima mira! Srbija mora da vodi računa o sopstvenim interesima. Srbija mora da vodi krajnje račundžijsku politiku. Nikada nam nisu bili prijatelji, kamo li braća. To su zablude! Njima upravlja Vatikan. Uzmimo se u pamet! Ne idite tamo, ne primajte ništa od njih. Kada su oni u pitanju, maksimalno zatvoriti tržište, do krajnjih granica im otežati poslovanje u Srbiji. Kako oni nama, tako mi njima... Oko za oko, zub za zub. Moraju shvatiti da su u Srbiji nepoželjni!

katolik

24.11.2013. 08:44

@srki_ - Odabrao sam nick da znate ko sam. Danas je održana misa u spomen mog zeta koji je bio srbin.Jedna od molitvi je glasilo da se ujedinimo u ljubavi bez obzira o veri.Verujete ili ne katolička crkva je bila puna srba ovde u Melburnu.U čast čoveka koji je bio čovek.Vi mešate ustaše sa katolicima. Samo mi nemojte objasniti da su brazilci, argentinci ili filipinci ustaše.A to se odnosi i na katolike hrvate.Zar su svi srbi četnici, sledbenici Draže, koji se borio na strani Nemačke protiv braća rusa?

ne laži!

24.11.2013. 11:48

@srki_ - ..a što onda nijedan papa nije kleknuo u Jasenovcu kao što je predhodni papa kleknuo pred zid plača u Jerusalimu. i šta je to katolička crkva dobro uradila za srbe osim što ih je prekrštavala i na kraju ubedila da su sad oni hrvati. mogu oni da održe i milijardu misa ali ako ne priznaju genocid ništa im to ne znači. Te ustaše su upravo potaknute katoličkom crkvom kao što i danas katolička crkva u hrvatskoj huška hrvate na mržnju prema srbima. Nije to nikakav hrvatski nacionalizam.

zoks

24.11.2013. 12:52

@srki_ - katolik@ Svaki pravi casni Srbin je Cetnik bio i ostao! Sada kada je Hrvatska etnicki ociscena kasno se pozivati na ljubav i ujedinjenje!I ne zaboravljaj da su Cetnici kraljvska vojska preko koje ste se izbavili iz ropstva Austro-Ugara i dobili drzavu! O Cica Drazi pooojma nemas! Od De Gola je dobio medalju kao prvi antifasista u Evropi!Od americkih pilota orden za zasluge i spasavanje istih!"Cica Draza umro nije dok je Srba i Srbije "!U Argentini su ustase i Hitler proveli ostatak zivota!Pozz

zoks

24.11.2013. 13:03

@srki_ - katolicka crkva,Vatikan,je zavrsio i pokazao "ljubav"prema pravoslavnim Srbima kroz "Pacovske kanale"!Ukucaj i procitaj!Mada verujem da to vec znas!Pozdrav!

Đani

24.11.2013. 13:16

@srki_ - ne laži,a što bi tebi takvoj glavi jedan Papa klekao,neš ti glave od tebe

ma bre

24.11.2013. 15:45

@srki_ - Meni ? O čemu ti pričaš ? Ne meni nego hiljadama pobijenih srba nevino stradalih. šta svim tim papama koji dođu na tron vredi da šire ljubav po svetu kad pravdaju zločine učinjene od njihovih vernika. Nego šta nego će da klekne ako iole poštuje hrišćanske vrednosti. Pravdanje zločina i prećutkivanje je saučesništvo u zločinu. Da vidimo koliko je taj papa Franja milosrdan pa nek se seti da obiđe ta mesta dečijih logora stvorenih od ustaške NDH i svih ostalih.

ШОНЕ

23.11.2013. 23:57

У Србији владари никада нису самостално доносили одлуке,већ је политички курс наметан искључиво споља.Ах да ,комунисти су увек били комунисти,а никада Срби,јер је њима био дражи комуниста у Словенији,хрватској него брат или комшија Србин.

sinisa

24.11.2013. 09:53

@ШОНЕ - imam 50 godina.potpuni sam antikomunista bio i ostao, medjutim moram reci da sam u skoji sedamdesetih godina ucio o genocidu ustasa nad srbima i da je u jasenlovcu ubijeno 700000 srba,jevreja,cigana i rodoljubivih hravata. ucili smo i o drugim logorima u NDH,a bila je u prodaji knjiga Jasenovac u kojoj su detaljno opisivani zlocini i imenovali zlocinci.

Realni

24.11.2013. 00:08

@boris - Ne zaboravite u tom slučaju opisati zvijerstva u Bleiburgu, Jazovki i dr mjestima.

Dzoni

24.11.2013. 00:24

@boris - U udzbenike, dakako. Ali zelim da u njih udje i Dijana Budisavljevic, da se razluci zlocinac i banda od celog naroda. Srce mi je ljuto, htelo bi da optuzi sve Hrvate za ovo, ali glava ne da. Ustase su to cinile u ime Hrvatske i to treba da zna svako Srpce cim u zreli zivot kroci. Ali i da zna da nije svaki Hrvat ustasa, svaki Nemac nacista i svaki musliman terorista. Jer, isto tako, necu da vsaki Amer, Hrvat ili SVaba misli da su svi Srbi pravili jade (manje od NDH svakako) devedesetih.

sMile

24.11.2013. 10:13

@boris - Neka uce deca, kakav su Srbi narod bili, neka uce da su ih svi sankcionirali, izolovali, bombardovali, osudjivali, bez saveznika, bez prijatelja, bez nade,,Iole pametno dete ce da upita zasto je to bas Srbima bilo,,?? e zbog slavnih srpskih politicara, koji su bili mudri, pametni, i sposobni,,??? ;-))

zoks

24.11.2013. 12:47

@boris - sMile@ Ljiga!Tipican komentar pripadnika kukavickog i snishodljivog nazovi naroda!Nece Srbin da sluzi tvojim mentorima i to tebe svrbi!Srbin za razliku od vas ustasa zna sta je sloboda i ne pita koliko kosta?Vama je drzava dodeljena,niste vi gazili preko svojih mrtvih da dodjete do nje,zato i morate da sluzite vasim drzavotvorcima!

Dusan

24.11.2013. 00:41

Hrvati su u Drugom Svetskom ratu pocinili najstrasnije zlocine, toliko uzasavajuce, da su ih se i Nemci stideli! I nikada zbog toga nisu bili kaznjeni kao narod! Vatikan je sve zataskavao!

MILAN KG

24.11.2013. 01:25

Tako nam i treba jos ce Hrvatska dobiti spor na sudu ima da im platimo odstetu za "genocid" umesto da mi njih tuzimo za genocid u ndh hvala bogu pa ste se vi iz novosti setili da napisete nesto sve pohvale. huratska se i danas samo deklarativno odrice ustastva po njima ispada da su ustase ubile oko 30 hiljada ljudi ne bih me cudilo da kazu da su se ti nesrecni ljudi sami ubili u jasenovcu.

informativno

24.11.2013. 05:34

Tito je potkupio Dedinjem, stanovima i privilegijama sve Srbe koji su mogli da se odupru zataskavanju jedinog pravog genocida na Balkanu (u XX veku). I danas se kampanjski, povrsno i tek kao reakcija na provokacije osvrcemo na ovo sramno cutanje. Tako nove generacije slusaju propagandu o onome sta se desilo u Vukovaru i Srabrenici a pojma nemaju da je formulacija UN o genocidu (posle II sv. rata) nastala na osnovu onoga sto se desilo Jevrejima, Srbima i Romima: planirana rasna exterminacija!

Bozidar Cosovic Javorski

24.11.2013. 06:33

Nemogu da verujem koliko smo glup naraod. Pa ni njaveci srpski neprijatelji nam nisu uradili ono sto smo mi uradili sami sebi. Skrivali smo ustaske zlocine nad nama.? Dans skrivamo komunisticke zlocine opet nad nama? Vostani Serbije......

partizanovac Skoplje

24.11.2013. 06:33

Ovaj tekst ponavljati uvek kad se "Hrvati sete" Vukovara...........

Srki

24.11.2013. 06:46

Po zeljama i nalogu Britanije, svakako je trebalo sacuvati Jugoslaviju, kako se ne bi raspala a njeni delovi otisli pod utecaj Rusije ili Italije ili Austrije.Za Britance bi to bio problem, jer je njima odgovaralo da tu Rusija nema utecaja, a odgovara im i mala Austrija i mala Italija, kako bi oni bili Velika Britanija. Naravno,Britanski politicari su to jasno dali na znanje vladi u izbeglistvu, pa je otuda i njeno ponasanje takovo bilo.Na kraju su je izigrali.Tako prolazi svaka poturica

MIDEL

24.11.2013. 08:07

MIDEL . Hrvacka je dala milione eura da bi oslobodila svoje generale iz Haga I da bi sa tim potezom zataskala zlocinacki poduhvat... A koliko su miliona eura I dolara dali za medjunarodno priznanje.Dok su nasi politicki lopovi umjesto da isto to urade ---novac su fino sakrili na Kipar,Svajcarsku I Englesku I to na private racune .Ako se sada ne rasiri kesa I neizaberu najbolji advokati ---platicemo ustasama I debelu ratnu stetu.. promislite malo dali sam u pravu?

mizzuno

24.11.2013. 08:13

vlasti u srbijise sete stradanja srba jednom u 10 godina. neki iz vlasti su za vreme " oluje" bili toliko drski da su sebi dozvolili da kazu da su srbi sami otisli iz krajine jer nisu hteli da je vojno brane. pa gospodo dokle vise.........????????????????????????????? pogledajte i dan danas sta hrvatska radi u vukovaru i kako se ponasa prema srbima. i dan danas prave genocid nad srbima u vukovaru a vi opet samo cutite.... samo su vam bitne vase fotelje, vasa vlast.

mizzuno

24.11.2013. 08:15

dozvolili ste da se prica samo o srpskom genocidu nad muslimanima u srebrenici, a sta je sa muslimanskim genocidom nad srbima u bratuncu????????????? to vas nije briga. sta je srpskim zrtvama u vukovaru pre oslobadjanja vukovara??????????? jel se neko setio od vas da ih spomene?????????????

zoks

24.11.2013. 12:34

@mizzuno - mizzuno@ Kako ce ovi na vlasti da kazu bilo sta kad ne smeju od amerikanosa ni slova prozboriti,jer su ih ti isti amerikanosi i postavili na vlast?Nikako,naravno!

mizzuno

24.11.2013. 08:20

zasto srbi u vukovaru nesmeju da obeleze "dan oslobadjanja vukovara" i spas srpskog naroda od ustaskog noza u vukovaru. samo su vam bitne vase stranke, vasi dzepovi, vasa vlast, vase g...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

U cemu je razlika danas

24.11.2013. 08:23

Oni proterali trista hiljada Srba,oteli im ili popalili imovinu,mnoge pobili(o cemu niko ne prica)a mi ih molimo da povucemo tuzbe,molimo ih da se uslikamo sa njima.Ako o Jasenovcu nisu pisali oni,zasto ne pisu ovi.Ko im brani?O sadasnjem izlivu fasizma u Hrvatskoj,Vlada mora da bude umerena,kako izjavi jedan ministar,zbog srba u Hrvatskoj

mile

24.11.2013. 08:48

koliko je ovo ljaga na hrvatima, isto toliko je I na srbijancima koji od 41-45 nisu napravili ama bas nista da pomognu braci preko drine. A tako bogami I 91-95.

Kole

24.11.2013. 12:08

@mile - Nije tacno!1941 JBO pod komandom Jezdimira Dangica je ocitila od ustasa istocnu Bosnu i taj deo je bio ociscen sve dok nisu parizanske jedinice pod komandom Slavise Vajner Cice pomogle ustasama da povrate teritoriju i pa dokusure Srbe koji nisu se povukli sa svojom vojskom.

Đani

24.11.2013. 08:51

Počeli ste opet neopako javnost pumpati,samo se pred tužbu naoružajte ovakvim "argumentima".

zoks

24.11.2013. 12:31

@Đani - Djani@ A ti bivsi Srbine si pocesto na nasim novinama!Neka,neka,razumem ja kad geni vuku!

zoks

24.11.2013. 13:46

@Đani - Djani@ Ja bio kod mojeg "psiha",pa me poslao kuci,jer kaze ima tezih slucajeva,pa moram paznju posvetiti i onome Djaniju!

Đani

24.11.2013. 17:22

@Đani - zoks,težak si slučaj,mama te sigurno puno voli takvog ,puno će ti u nasledstvo ostaviti

samuraj

24.11.2013. 09:10

I tako vreme je da mi sa hrvatima resimo tom vec jednom.Oni nas da tuze za genocid...Znate bili su pre par godina neki nasi studenti u turskoj i pitali njihove studente o genocidu nad Jermenima a oni kazu da o tome nista ne znaju.Pa dali stvarno nista ne znaju ili se prave ludi?!E tako vam je i sa hrvatima-nece oni nikad biti ljudi......

Misa

24.11.2013. 09:14

Sami smo krivi za to. Mi nemamo drugih prijatelja osim nas samih. Kakvi Rusi, kakvi Englezi i Francuzi. Moramo se drzati zajedno i boriti se za sebe. Od drugih ne mozemo ocekivati nikakvu pomoc jer oni gledaju samo svoje interese.

Milutin

24.11.2013. 09:16

Imao sam prilike da razgovaram sa dvoje ljudi; jedan iz Beograda a drugi iz Zagreba, ni jedan nije cuo za Jasenovac! To je bilo za vreme Broza a oboje su akademski obrazovani. Nije me zacudilo sto zagrebcanin nije cuo za pesmu B. Copica "Na petrovackoj cesti" iako je studirao jugoslovensku knjizevnost. Ta pesma nije ni izdavana u Hrvatskoj. Beogradjanin nije cuo ni za kakve logere za Srbe a prosao najvise, moguce, skolovanje. Kada je procitao jedan document samo se uhvatio za glavu od cuda.

kažnjavanje

24.11.2013. 09:22

Apsolutno sam za kažnjavanje ubica i koljača iz Vukovara koji se skrivaju po srbiji četničkog vojvode iz Batočine.

Ујко

24.11.2013. 11:49

@kažnjavanje - И ја сам апсолутно за кажњавање лудака и психопата који овде лупетају глупости, па их нпр. ти и даље остављаш...

zora

24.11.2013. 09:31

I vi hocete da povucete tuzbu protiv Hrvata? Pa necete se valda ponasati kao Srbi iz tog doba.Vise nam netrebaju skrivanja zbog nekog opstanka zemlje. Mi drzavu imamo. Neshvatljivo je da nakon ovakvih dogadjaja i dokaza o njima,oni i dalje tretiraju Srbe kao genocidne. Oni se smatraju nad rasom, gori od Hitlera.

Dragan Sweden

24.11.2013. 09:44

Prezirem Srbe koji odlaze u hravatsku na more. Moja noga tamo nece nikada krociti. Oni su nama uvek nanosili zla u drugom svetskom ratu kao i poslednjem ratu.Njih samo treba posmatrati kao zlikovce i neprijatelje. Cast izuzecima ima i njih dobrih ljudi ali su u velikoj manjini.

Ујко

24.11.2013. 12:12

@Dragan Sweden - @ "Dragan Sweden": За разлику од вас, ја такве "Србе" уопште не презирем. Само им од срца желим да се оданде никада не врате.

dule

24.11.2013. 09:49

Nekad bilo,bice,i ostade lepa ljudska opomena naseg dokazanog prijatelja i velikog borca Archibalda Rajsa:braco Srbi cuvajte se sami sebe.Istinito i bolno do srzi.Drugi nemoze da nas mrzi koliko mi sami sebe.

Миодраг

24.11.2013. 09:49

Обавезно све у вези са дешаввањима из тог времена ставити у уџбенике за основно и средње образовање. Надам се да ће то помоћи да неке ствари гледамо из другог угла...

sveto k

24.11.2013. 09:51

Da li je danas drugacije? Probajte pred ovima na vlasti i njhovom policijom prozvati agresore?

Ујко

24.11.2013. 12:10

@sveto k - @ "sveto k": Па и они су једни од њих, и зато је потпуно нормално што се понашају управо тако како се понашају. По систему - "Ђура ће ти опростити што те је тукао...".

zoks

24.11.2013. 12:29

@sveto k - sveto k@ Bilo bi dobro da bratstvo-jedinstvenicki Srbi predvodjeni sa ostacima komunjara poste grod "druga"Tita i ostave cvece na njemu!Ja vam braco govorim da je komunizam zlo!Ni jedna vojna sila na svetu nije napravila toliko stete pravoslavlju kao komunizam!

milena

24.11.2013. 09:53

Nazalost,Srbi su uvek sebi bili najveci neprijatelji,od Nemanjica pa na ovamo.Zasto neznam.Sa druge strane prvo su nas Turci prepolovili (u islam),zatim Hanzburska monarhija u katolike,zatim ustase takodje u katolike.I nikada nam se Hrvati nisu izvinili za sva zlodela koja su nam ucinili.Samo iz razloga jer ih je Vatikan zdusno podrzao u tome.A Hrvati su 90% pokatoliceni pravoslavci,e to ih boli najvise i zato nemaju svoj rodoslov.A mi Srbi umesto da se slozimo,jedni drugime mrzimo.

sveto k

24.11.2013. 09:58

PS - Podstio bi kliku na vlasti u Srbiji da ratni zlocini po medunarodnom pravu ne zastarevaju? Ko im je dao pravo ili naredio da daju izjave o povlacenju tuzbe??? Da li oni ovim potezom postaju saucesnici i potencijalno optuzeni sutra??????

Miloš

24.11.2013. 10:01

Šta se dogadja kad Srbima podmeću genocid? Kad taje podatke o pravom genocidu nad Srbima u Hrvatskoj 1941, pa onda u manjoj meri i 1991.!? A onda danas prljaju Srbe naj primitivnijim lažima? Dogadja se to da u Srbiji vlast - ćuti! To je problem svih problema. Nije problem pas u nečijem u dvorištu kad prolazite ulicom. Problem je njegov divljačni vlasnik kad ne zna da zatvori kapiju, odnosno oni (iz sveta) koji Hrvate hrabre na mržnju, i još jednom: vlast u Srbiji koja na sve ćuti!

r.s.

24.11.2013. 10:01

@ - Republika Srpska nije nastala na genocidu jer da jeste onda bi u federaciji bilo malo vise srba a ovo mogu potvrditi i ljudi koji zive u okolini Bratunca (kravice i sl)

ilija

24.11.2013. 10:06

Probudite se bre jednom za uvjek! Komunisti su bili ti koji su sprecili da se dozna zlocin nad Srbima jer su oni saradjivali sa ustasama na progonu Srba. Pored komunista bila je katolicka crkva koja je branila svoje katolike-ratne zlocince, Pavelica, Artukovica i druge ratne zlocince. Kad se rat zavrsio komunisti su pohvatali Srbe i osudili ih kao ratne zlocine, Nedica, Ljotica, Mihailovica ali koliko je Hrvata bilo osudjeno za genocid nad Srbima, ni jedan. Sto se sada o tom ne govori???

Likvidacije

24.11.2013. 11:45

@ilija - Sudilo se samo Artukoviću u Zagrebu.Pavelić se nikada nije isporučio niti je uspio atentat na njega.Vršile su se likvidacije netom iza rata od 200 000 do 300 000 Hrvata što civila što ustaša.

Laki

24.11.2013. 12:30

@ilija - Artukovic je isporucen jedino da bi se sahranio u hrvatskoj , tajming izrucenja je dobro bio uskladjen. A te brojke o hrvatskim zrtvama koje navodis su potpuno besmislene. jer da su tacne vi jednostavno ne biste imali ni stanovnistva u hrvatskoj a ni emigracije. U Bleiburgu su pobijeni i ustase i cetnici pa tako hrvati usput I cetnicima odrze pomen.

Podaci

24.11.2013. 13:08

@ilija - Postoje različiti podaci.Pronađeno je preko 900 masovnih grobnica i one se još uvijek istražuju.Po pitanju isporučenja ili neisporučenja pitajte velike sile koje su ih štitile.Poznato je da je i MOSAD neuspješno izvršio atentat na Pavelića.Iako Pavelić nije imao Španjolsko državljanstvo ona ga je štitila.

Чика Профа

25.11.2013. 13:12

@ilija - @ Srbi i Hravti: Према презименима која огромна већина данашњих `Hravtа` носи, они су све - Срби, Немци, Чеси, Маџари... Само не оно за шта се представљају и што су током деценија умислили да јесу.

maja

24.11.2013. 10:15

Pa to je ta Britansko-komunisticka ujdurma.odmah formirati pravni tim dokazni materijal 1941-45.pa u Hag,Strazbur i UN.ratni zlocin nikad me zastareva Dosta sa praznim komentarima.Na posao,toliko dugijemo zrtvama,obezglavljemim,silovanim,na raznju pecenim i sakacenim

Mire

24.11.2013. 10:15

Nisu hrvatske vlasti krile genocid koliko je to radila srpska vlast.Osamdesetih godina su uoci Srpske N.Godine srpski policajci zatvarali kafane da slucajno neko ne krene s proslavom.U vojsci su se Slovenci izjasnjavali kao Slovenci,Hrvati kao Hrvati.Samo su Srbi sebe smatrali Jugoslovenima.Tako nas je srpska a ne hrvatska vlast vaspitavala.A onda nas je srpska vlast odvukla u drugu krajnost a ne hrvatska.Od price o nebeskom narodu,rata protiv NATO-a ...

Ујко

24.11.2013. 11:47

@Pop Đujić - Чудно те ниси научио ни српски језик а остављаш овде коментаре (а што је још црње, објављују ти их...).

Deutch

24.11.2013. 12:20

@Pop Đujić - Možemo i na Njemačkom ako poznajete njemački jezik.Pišem i govorim četiri svjetska jezika.

Ујко

24.11.2013. 12:41

@Pop Đujić - @ "Deutch" - 1. Ово је српски а не "njemački" сајт; 2. То што знаш "njemacki" (за хрвате је одувек и било више него пожељно + похвално да знају језик својих власника и господара, зар не?) и још ко зна колико "svjetskih" језика не чини те ни најмање квалификованим за расправу о теми о којој је овде реч.

kvalifikacija

24.11.2013. 13:54

@Pop Đujić - Imate kvalifikaciju Žerjavića,Kočovića,Golsteina,Miletića,Dediera.pročitajte njihivu kvalifikaciju.

Četnik i četnikovanje

24.11.2013. 10:55

Nešto čiča bio nejak u NDH zajedno sa vojvodima popom Đujićem,Manom Rokvićem i ostalim.

Ујко

24.11.2013. 11:52

@Četnik i četnikovanje - Па нормално. Тамо су убедљиво најјачи били и највећу подршку најширих хрватских маса имали искључиво Хитлер, Павелић, папа и слични људождери.

zoks

24.11.2013. 13:01

@Četnik i četnikovanje - Pamet@ A sta "dvije"?Rezervacije pod zapadnjackim repom,je li?Imate vi to odavno!Samo uzivajte!

Zoketa

24.11.2013. 13:41

@Četnik i četnikovanje - @ RasPamet: Dobićete vi i mnogo više od te "dvije" (t.j. od duplo), kad - tad... Budi potpuno siguran u to, ništa se ne sekiraj... Hehehe...

saša

24.11.2013. 10:59

Molio bih vas da više istražite i pišete zašto tim ljudima vlada nikad nije dostavila oružije ili zašto se nisu sami organizovali pa da se časno odbrane umesto da ih sakate te životinje .Unapred zahvalan ,verni čitalac . PS: savet , opcija dopadanja na članak nema funkciju

andrej

24.11.2013. 11:05

Zločina je bilo ali ne u toj mjeri koju prikazuje srpska propaganda. Pa da je stvarno bilo tako sistematski uništavano srpsko stanovništvo kako je moguće da u samo jednoj generaciji ih bude cca 500.000 u Hrvatskoj (1990.)?

Kole

24.11.2013. 12:01

@andrej - Normalno da po vama ih nije bilo i da je sve propaganda...Sami su Srbi skakali u jame,klali se u Jasenovcu i tako dalje....Gde bi ste vi europejci to radili..

Јастребарско

24.11.2013. 12:23

@andrej - Јастребарско-једини концентрациони логор за српску дјецу у свијету који су хрвати-усташе направили с циљем убијања невине српчади! Монструозно! Једини!!! Да се никад не заборави!!! Сјећање на Јасреебарско понављати Србима као мантру!! Јастребарско би сваком иоле часном крвату било довољно да се постиди што је припадник тог народа. А и да га нагна да почне откривати истину о себи.

banjaluka

24.11.2013. 12:25

@andrej - A ti si ocito pod uticajem ustaske propagande....citaj njihove portale i razguli odavde....

fx

24.11.2013. 13:43

@andrej - Zaboravio si Metajnu na Pagu - logor za majke i novorođenčad! Bravo, hrvati, junaci... surove ubice dece i nejači!

СаваГроф

24.11.2013. 11:23

Увод у геноцид тј у злочине над Србима, били су закони који су забрањивали Слободу Православља, језика И Ћириличног Писма. Мислим да је помаоло лицемјерно користити Латиницу а осуђивати злочине над Србима!

Vladimir

24.11.2013. 12:29

@СаваГроф - Uvod u zlocine nad Srbima je dozvola velikih sila i Vatikana.Zabrana cirilice je proistekla iz mrznje prema Srbima a ne obrnuto.A ja da izbegavam latinicu bi bio isti kao oni sto u Vukovaru skidaju table sa cirilicom,znam odlicno i latinicu i cirilicu kao i englesku abecedu i rusku cirilicu i ponosan sam na to.Kad budem spao na to da moram da unistim nesto sto pise na latinici vraticu se u srednji vek.Ja ne mrzim ali sam spreman da se branim.

Zli Michko

24.11.2013. 11:23

Lepi podaci i analiza...samo dr. Djuric bi trebalo da zna da je Mihailo Pupin umro 1935, tako da nije mogao da ucestvuje u obelodanjivanju ustaskih zlocina. Cisto zbog kredibiliteta teksta.

Ујко

24.11.2013. 12:06

@Boj - @ "Moj": Ех, да ми је твоја "памет", убоги тролчићу у покушају... Макар само на пар дана... Па да се најзад мало одморим к`о човек.

Pamet

24.11.2013. 12:26

@Boj - Skupa je pamet nemate eura za platiti.Uostalom svako živi prodavajući nešto.

Ујко

24.11.2013. 12:45

@Boj - @ "Raspamet": Мењај добављача под хитно. Иако изгледа да имаш "eura za platiti" (?!?), очигледно ти уваљује тотални крш од робе. Мада, и он живи "prodavajući" ти нешто, па макар то било и најобичније ђубре...

атлас2100

24.11.2013. 12:03

За хрвате, шиптаре и новокомпоноване знамо да их није срамота, није проблем да ударе "допада ми се". Треба нас да буде срамота- јури се тираж у региону, цензура на све стране, дозвољавамо да се на сајту вређа српски народ и култура а и испод оваквих вести чак имамо опцију "допада ми се"..

zoks

24.11.2013. 12:37

@атлас2100 - atlas2100@ Da nije ovoga urednika Novosti,Ratka Dmitrovica,ne bi se ni ovoliko culo ni videlo!Budi zahvalan!Pozdrav!

недсрђан

24.11.2013. 12:07

Кад читам овакве текстове оћу да пукнем од муке . Спровести петицију против повлачења тужбе за геноцид против лепе њихове да је преименујемо у геноцидна творевина хрватска!

Milan USA

24.11.2013. 12:30

@недсрђан - Slazem se sa vama. Ali radi verodostojnosti, to zatraziti i za pokrajinu u BiH koja se zove "republik" Srpska.

4c

24.11.2013. 12:17

Pogledajte djecaka na slici i taj pogled.......................nek nas je sramota sta zaboravismo i oprostismo zvjerima koje su ga krvnicki ,srbosjecima iskasapile,njega i tu djevojcicu.................i nek nas nema.Laku noc vam zelim.............

Milan

24.11.2013. 12:27

Srbi su krivi jer uvek predosete osvajačke aspiracije velikih sila.Takvi kakvi jesu:kočoperni, znojni prljavi balkanci nemogu da zadrže srce ratnika u svojim grudima. I šta se desi?Prvi pljunu u lice velikoj Nemani!

zoks

24.11.2013. 12:59

@Milan - Milan@ To moze samo narod koji zna ceniti slobodu koja je od Gospoda Boga data coveku!Ko ne zna da ceni slobodu taj je i ne zasluzuje!

zoks

24.11.2013. 12:36

Bas me "cudi"sto Nemacka ne tuzi Jevreje za genocid!Jer to je danas u modi,da krvnik tuzi zrtvu,verovatno zato sto su ih malo pobili i jer su se prilikom smaknuca suprotstavljali,pa je dzelata i znoj bio probio!

srbenda

24.11.2013. 12:39

Mi smo najvece ovce!!!!sve smo zaboravili i oprostili a Istorija se ponavlja i ponavlja!!!

SMOKI

24.11.2013. 12:56

Ko i u ime cega sada hoce da povuce tuzbu protiv Hrvata? Sve dok se ne rascisti istina nema mira i napretka za Srbiju. Istina ovoga puta ne sme imati alternativu. Ulazak u EU nije dobar potez za Srbiju to znaju i vrapci na grani. Zasto se uporno trci pod noz ustaskom lobiju koji caruje Evropom.???? Zasto se na nasoj TV stalno guraju Hrvatski muzicari i umetnici a nasi zapostavljaju? U ime koga i cega? To je direktan napad na suverenitet i tradiciju jednog naroda. Nema saradnje sa hrvatima.

arkadije

24.11.2013. 13:14

Jedini u okruzenju dajemo drzavljanstvo,za sicu. Uz dva svedoka na jugu sve papire dobijaju albanci. A za penzije koje presudom u Strazburu ,Srbija ce santati jos 100godina. Drugim recima mekana nam politika.

genocid

24.11.2013. 13:22

pa jedini kojima se dkazao genocid na ovim prostorima i šire su Srbi, to je činjenica a pored ustaša su četnici iste stvari radili drugima a Srbija ih izjednači sa antifašistima, pa stidite se

Antikomunista

24.11.2013. 13:44

@genocid - To ničim utemeljeno izjednačavanje Pavelić=Nedić, ustaše=četnici lansirali su upravo hrvatski ministri jugoslovenske vlade u Londonu a pre svih Krnjević, Bićanić i Šubašić, skrivajući genocid nad Srbima. Istu tezu gurali su komunisti i izrodi kao što su Kosanović, Čubrilović, Banjanin. Zato ih je Broz i nagradio. Sramota je da danas Srbi koriste hrvatsko-komunističku propagandu protiv samih sebe

Ruben

24.11.2013. 14:01

@genocid - crvenoustaska istoriografija je stvorila tu sliku i sasvim je logicno da je se novokoöponovani ujkani drze kao pijan plota ; ali dovoljno je baciti pogled na tekstove istoricara sa drugih prostora pa da se shvati o kakvoj besramnoj lazi se radi ; dovoljno je recimo citati dnevnik Göbelsa (prevodi su objavljeni u svim demoratskim drustvima) u kome on nijednom ne spominje Mihailovica kao saveznika nego kao sefa srpskih snaga otpora ; zatim dnevnik W. Churchil-a ; ista konstatacija ; stid?

zoks

24.11.2013. 14:53

@genocid - Antikomunista@ Posto su Hrvati bili sa fasistima,oko cega nema sumnje,onda se za njihov ulazak, i postedu,u novu Jugostradiju,srpsku,moralo prikaciti i drugim narodima,samo Srbima naravno,da su bili isto saradnici fasista i za to su im Cica Draza i Cetnici bili dobrodosli!Postavlja se logicno pitanje,zasto komunjare nisu dozvolile visestranacke izbore,prve izbore,posle rata?Odgovor znamo,ne treba tu neka velika pamet!A naravno da mi Srbi tu snosimo najvecu krivicu,za uvodjenje komunizma,zla!

Jabre

25.11.2013. 12:39

@genocid - Kaži gde je jedan koncentracioni logor i koji su držali četnici i Čiča Draža ili neko drugi od vojvoda ? Gde je jedno mesto gde su Četnici pobili na desetine hiljada civila ? Vi nacisti ste bolesani i mislite da su svi operisani od mozga da uzmu vaše saveznici=nacisti. Četnici nisu radili ništa što nisu i partizani a i mnogo manje ljudi su pobili. Jednu trećinu ubijenih iz Srbije su ubili partizani a u Bosni 200 000 ljudi.

dadadada

24.11.2013. 13:30

Herman Nojbaher Hitlerov opunomocenik za jugoistocnu Evropu "Hrvatski ratni pohod unistenja pravoslavnog srpstva spada u najsvirepije zlocine cele svetske istorije"

Das ist Walter !

24.11.2013. 13:42

Ovo smo vec citali 90-tih,lazi i mistifikacije od strane SANU-a i SPC.Zaista jeftina propaganda pred sudjenje.Bez uvrede,ti vasi popovi su uglavnom srednjoskolci i jedan od predmeta koji izucavaju je mitologija.Osim Toga pravo lice ste pokazali u zadnjem ratu.Zlocina je bilo i sa nase strane ali zar ste i vi tada bili nevini?Zaborav je kolektivna bolest!

Nova

24.11.2013. 21:10

@Das ist Walter ! - Molim da se ovakvi komentari u kojima se negira genocid nad srpskim narodom ne pustaju jer vredjaju zdravu pamet. U svetu je negiranje genocida krivicno delo I za to se ide u zatvor.

Milan

24.11.2013. 14:05

O kakvom zataškavanju ustaških zločina vi pišete?! Pa još sedamdesetih, u osnovnoj i srednjoj školi učilo se i pisalo u udžbenicima istorije o tome. U okviru ekskurzija se obilazio Jasenovac. Šta onda želite ovakvim tekstovima kakvim su inače počele devedeste! Prošlo je još mnogo -uzaludnih- ratova od tada,kako smo prošli znamo..Na greškama jednom valja početi učiti!

DERIM

24.11.2013. 14:14

@Ajde , sto ne kazes da je tih 150 000 Srba "nestalo" iz Sarajeva zahvaljujuci "vasoj" srpskoj politici vodjenoj iz SANU/a , Milosevicevom "voljom" i dogovaranjem i Karadzicevim , Mladicevim i ostalim genocidasima na terenu.

ma bre

24.11.2013. 15:35

@DERIM - To što ti tumačiš je odmazda. Ne možeš da pravdaš nečijom politikom isterivanje 150000 Srba iz Sarajeva a posle da pričaš kako je Sarajevo multietnički grad. Svi znamo da politika alije izetbegovića nije multietnička bosna nego muslimanska bosna u kojoj bi Srbi i Hrvati koji bi preživeli imali status ko u otomanskom carstvu. U tom slučaju bi mogao i ja da pravdam srpske zločine politikom alijine islamske deklaracije. Mudžahedini i multietničnost ne mogu biti zajedno.

Stefan Perovic

24.11.2013. 15:41

@DERIM - Derim 24. novembar 2013. 14:Alija je kriv za rat u Bosni i to je i sam priznao,kad je rekao da ce zrtvovati mir za njegovu islamsku Bosnu.Sve mirovne sporazume Alija je odbio....i sada si nama doshao da plaches....svashta!

Kimu

24.11.2013. 16:23

@DERIM - Teško vreme dolazi, šta je bilo, nije ništa za ono što će biti. Nažalost, računi se nisu sveli i uvek neko nekom dođe...Ti misliš tako, ja drugačije. Ubice su svetitelji, heroji, žrtve su krive što nisu pobegle, promenile veru...Nema tu dovoljno prostora za normalnost.

Sale

24.11.2013. 14:30

Evo da kazem zasto se cuti... Zato sto srpske vlasti iz Bg vec nebrojeno mnogo godina koriste prekodrinske Srbe iskljucivo za politicku trgovinu, ne smatrajuci taj narod svojim i tu zemlju svojom! Dokle god je tako, ne treba da se cudimo. Problem prvo treba resiti u Beogradu pa cemo za ostalo lako

Sadman Sway

24.11.2013. 15:12

@Sale - Nemaju je što ni smatrati svojom zemljom a što se tiče Srba u Hrvatskoj neka imaju isti standard i prava kao i Hrvati a to je momentalno na nivou nule. Nije mi jasno zašto ove novine imaju kroničnu potrebu svaki dan Hrvatski narod nazivati ustašama i potpirivati mržnju u ovoj bjedi. Ponovit ću opet , ljudi kopaju po kontejnerima , pučke kuhinje su prenatrpane... ljudima se gadi i priče o domovinskom ratu a kamoli utakmica između četnika i ustaša.

Saša73

24.11.2013. 14:31

Ovo je zlonameran i neobjektivan tekst. Svi su krivi, svi su krili, za sve je kriv neko dtugi....Dajte ljudi da se manemo više ove propagande koja nam je devedesetih zagorčala život. Mali smo mi narod da vodimo bitke sami protiv svih i sami protiv sebe.

Žrtva devedestih

24.11.2013. 16:46

@Saša73 - Ovo je zlonameran i neobjektivan komentar, tipičan primer komunističke škole sakrivanja činjenica: "Dajete da se manemo..." E pa Srbi više neće da se manu svoje istorije i svoje sudbine, naročito ne po savetu i direktivi ustaških "krtica" . Devedsete su bile propast jer su nas vodili srpski komunisti prerušeni u patriote ili demokrate. Kao i danas u velikom broju slučajeva. Zato je genocid nad Srbima još tajna!

sreto

24.11.2013. 14:59

Sta na to sve kaze Srpski "Biser"ko? Ah da, onaje "spremna za dom"ovinu, i da svedoci protiv Srpskog naroda !!!

kondor

24.11.2013. 15:20

Kada sve procitas i kada dobro razmislis o svim dogadjanjima u proslosti izmadju Srba , Hrvata i drugih naroda koji su ziveli na ovim prostorima pre drugog svetskog rata , pre devedesetih . Citajuci razne izvestaje o zlocinima nad Srbima i ostalim , ispada da su Srbi sami sebi zlocinci i da su najodgovorniji za te masovne zlocine nad sopstvenim narodom . Kriti zlocine nad drugim narodom je zlocin , a genocid je kriti zlocine nad sopstvenim narodom . To u svetu mogu samo Srbi , zato nestajemo.

kondor

24.11.2013. 15:28

@kondor , sve dok Srbi ne shvate da sami sebe unistavaju , samo radi nekih privilegija od drugih naroda , Srbi ce sve vise i vise nestajati . Gubice svoje teritorije i sve ce ih biti manje . Krenuli su crveni Srbi sa unistavanjem svoga naroda i to je trajalo jako mnogo godina (Goli otok samo Srbi i Crnogorci robijasi) . Nista bolje ne radi ni tz. demokratska vlast , opljackala Srbiju , rasturila drzavu , ekonomski i moralno i krenulo rasparcavanje Srbije . Samo da bi neko u Srbiji bio bogat .

Stefan Perovic

24.11.2013. 15:39

Sram vas bilo Srbi!!!...Balkanski Holokaust vas ne interesuje,nista vas ne interesuje,samo mislite kako cete se najesti...

Croata

24.11.2013. 15:45

Zasto vi Srbi u Srbiji ne pisete cirilicu, a trazite da se kod nas u Nasoj lijepoj koristi cirilica

Србин у Скандинавији

24.11.2013. 17:42

@Croata - ...откуд ти такво мишљење конвертиту? Ево, видиш да гријешиш. Ајде сад по лијекове.

zoks

24.11.2013. 17:46

@Croata - Ti ne bi bio "croata"kad se sa lazima ne bi sluzio!U Srbiji je dozvoljena i cirilica i latinica,pa pisi kako ti volja!A kod vas?Pa to i slepi vide!To je jedna od bezbroj razlika koja nas cini da nismo vi !

Jabre

25.11.2013. 03:33

@Croata - A što ti govoriš Srpski jezik što ne koristiš svoj "croatski" ? Hoćeš dokaz da govoriš Srpski ? Zašto imate isti broj turcizama u rečniku kao Srbi koji su bili zavisno od regiona od 350-450 godina pod turskom okupacijom ? A vi ste bili pod mađarsko-nemačkom 1000 godina, gde su vam mađararske i nemačke reči ?

Croata

24.11.2013. 15:47

SPC I Sanu su svojim lazima I doveli do ratova I velikog broja zrtava na svim stranama. SPC I Sanu su jedini odgovorni za nestanak bivse drzave a I za stanje kakvo je danas I u Hrvatskoj I u Srbiji I u BiHda ne nabrajam

Ruben Lonuestro

26.11.2013. 15:53

@Croata - ja vohl kamarad ; a Ante Pavelic i Franjo Tudjman su veliki borci za demokraciju i bratstvo jedinstvo.

nesa

26.11.2013. 18:07

@Croata - Na Youtube postoji snimak izjave zamenika direktora CIA-e iz vremena Dzordza Busa starijeg,gde tvrdi da nemacka obavestajna sluzba od 1967. aktivno,preko hrvata,radi na razbijanju Jugoslavije,i da su najodgovorniji za podstrekivanje sukoba.

ercov

24.11.2013. 16:06

Zarad ozivljavanja bratske Aleksandrove Jugoslavije a potom i Titove bratske Jugoslavije svima Srbima je zabranjena istina i cena svog stradanja za tu vestacku tvorevinu pod imenom Jugoslavija. Rezultat je poznat,srpska politika dodvravanja sa drugim narodima iz regiona je svima dala sve a sebi oduzela sve.Danas i u samoj Srbiji se nastavlja ta ista pogubna politika davanja i dodvoravanja a koja vodi ka istom rezultatu koji je i doveo Jugoslaviju do totalnog unistenja.

Arsenije

24.11.2013. 16:16

Pa takvi su nam susedi a i naši sa njima. Po hrvatskom popisu stanovništva Srba je danas u Hrvatskoj manje za 400.000 nego pre 20 godina. Po zvaničnim podacima Hrvatske koje često u javnost iznosi Josipović, 70.000 Srba se borilo u hrvatskim vojnim i paravojnim jedinicama protiv Srba. Ostalo je nešto preko 100.000 Srba u Hrvatskoj i Hrvati im danonoćno puni histerije zagorčavaju život. Ne mogu očima videti ni Srbe koji su bili na strani Hrvata u tzv. domovinskom ratu. Šta više reći?

Que

24.11.2013. 19:47

@Arsenije - Ko je rekao da je 70.000 Srba ratovali za ustaski rezim 1991? Ko? Kaze Josipovic, ne smem da kazem sta je, nece mi objaviti komentar! On pokusava da prikaze Srbe kao element koji je branio svoju drzavu hrvatsku, a da ustaska drzava je proterala 300.000 Srba iz ``svog majcinskog zagrljaja`` 1995. Sta lupa taj covek? Srbi su bili protiv Hrvatske, jer nisu zaboravili sta je bilo samo 50 godina ranije. Ali hrvati obraza nemaju, ni stida, ni razuma.

Ja

24.11.2013. 16:28

Samo se po ko zna koji put iznerviram i beskrajno rastuzim kad vidim ovakve slike. Samo najveci monstrumi-sotone mogu da decu maltretiraju,teraju u logore.....Bednici vode svoje ratove sirom planete-a neduzni ispastaju,tada-sada-uvek.Nezavisno od rase,nacije...covek ponekad postane najvece zlo.

Seljak

24.11.2013. 17:11

Hurvati su oduvek klali u ime RKC. Poklali su ceo Magdeburg tokom 30godisnjeg rata, sekli silovali palili zene i decu i rastrgli bebe. Nemacki hronisti su primetili da su placenici veoma voleli ubijati decu i zene. U vise luteranskih crkva su ljudi nedelo zabelezili s freskama Bog cuvaj nas rata, kuge i Hrvata! To preuzeo jedan pisac.

Milan USA

24.11.2013. 22:01

@Seljak - Srbin sam, a takvu crkvu ne vidjeh na Zapadu. Gde se nalaze da ih obidjem? Navedite i ime pisca.S druge strane znamo svi sta misle o nama. Srbi su okaljani za veki vekova zbog zlocina 90-tih.

Mirok

25.11.2013. 00:22

@Seljak - Nisi ti vidio Srbina! Sram te bilo da ovakav tekst i tih razmjera genocid poredis sa bilo cime. A jel Srbi nisu masovno stradali u Bosni i mnogo vise nego svi drugi zajedno 90-tih?

Jabre

25.11.2013. 12:33

@Seljak - haha ti nisi Srbin jadniku, a ako hoćeš da odeš u posetu takvim istorijskim nasleđima odi do Badhersfelda u Nemačkoj i poseti okolna mesta. Meni su vodiči tamo rekli i bez da sam ih pitao kako su Hrvati zapalili ceo grad. I u brošurama piše ...

nesa

26.11.2013. 18:02

@Seljak - Magdeburg,1636. godine,u ratu protiv protestanata.Nakon pobede austrijske vojske njen deo koji su cinili hrvati dva dana razarao grad i zverski se izivljavao nad civilima.Isti scenario 1848.,kada je austrijska vojska ugusila pobunu u severnoj Italiji,hteli da se odcepe od Austrije,oko 30000 hrvata masakriralo civile,nakon dobijenog sukoba.Dakle,to im je karakterna crta,jer nisu samo protiv srba cinili zverstva.

Boki

03.03.2014. 20:33

@Seljak - Zlocina je Bilo sa svih strana....jedina Razlika je sto mi nismo prvi poceli..

Milan USA

24.11.2013. 20:25

Krili su iz istih razloga zbog kojih su bosanski Srbi krili masovne grobnice u Srebrenici, Foci, Prijedoru, Omarskoj.....

Ruben Lonuestro

25.11.2013. 11:50

@Milan USA - imas li ti nekakav drugi nacin da provodis vreme osim ostavljanja provokativnih gluposti na portalu VN spodobo siptarska?

Ha! Ha ! Ha!

26.11.2013. 15:46

@Milan USA - @ Ruben Lonuestro: Naravno da nema, pošto se radi o tipičnom primeru trola (doduše samo u pokušaju, i ne baš previše inteligentnog + pismenog). Problem nije u takvim uzaludnim i usamljenim nesrećnicima, već u još gorima od njih koji im te bljuvotine ovde neprestano objavljuju.

dunga

03.03.2014. 20:47

@Milan USA - ruben! a šta ti istina smeta? a ti ha ha ha, mozda mozeš viditi koliko je čovjek pismen ili ne, ali inteligenciju pokušavaš shvatiti iz komentara a tako i mi svi ostali tako da ti mogu napisati da su tvoji komentari na razini osnovnoškolca koji prolazi preko veze ili ponavlja razrede

Мајор Јездимир С. Дангић

25.11.2013. 11:20

СВЕТЛАНА ВЕЛМАР ЈАНКОВИЋ: „Наш народ мало познаје своју историју и, следствено томе, још мање уме да је цени. Изговорићу реченицу од које се и плашим и стидим, и зато нисам хтела раније да је кажем - Бојим се да од свих народа на Балкану, српски народ најнепотпуније познаје своју повест и неретко показује да ту повест нити уме да вреднује како треба, нити уме да је поштује како заслужује“. > Народ који не (жели нити умије да) познаје и не цијени своју историју осуђен је да је понавља.

rade

25.11.2013. 16:11

Nad Srbima su ucinjeni najveci zlocini i genocid na Balkanu.Za Jasenovac gde je pobijeno 300.000 Srba,Jevreja i Roma zna ceo svet,ali ima jos 24 mesta u kojima su Srbi ubijani,a bio je jedan logor samo sa decom i uglavnom su sva ubijena.U Jadovnu je za 3 meseca ubijeno 45.000 Srba. A isterivanje Srba,progoni,pokrstavanja nikad nisu prestajali i tu je i poznata Oluja.Strasno je da za to niko nije odgovarao i zato sto nisu kaznjeni ponasaju se kao da se nije nista dogodilo.

Duca

02.12.2013. 00:36

" Ipak, zahvaljujući Mihailu Pupinu i Jovanu Dučiću, podaci o masovnim ubistvima, progonima i nasilnom pokatoličavanju... objašnjava dr Đurić." Pa Pupin je umro pre rata (1935te), kako je mogao da preda neke podatke. Ovo diskredituje ovog dr Đurića.

HitmanSRB

05.03.2014. 08:36

Posle ovoga još samo fali da vidim kako Nemci tuže Jevreje za počinjeni genocid nad Jevrejima.

02.05.2018. 03:36

Ово је жалостимо сваки пут кад читам о Јасеновцу све мање жртава.Ту је убијено од 756000-857000Срба Јевреја и Цигана.А у целом рату убијено је 1360000 Срба и 150 хиљада друге народности.Срамота још увек се стидите рећи истину због кога.Да неби увредио неког ко то жели зло.