БИЛО ми је осам дана када су ме, крајем октобра 1932, ево баш овде крстили, а једва девет година када су 1941. године дошле усташе и када су манастирска звона утихнула. Е нека сам их опет чуо, душа ми овако радосно никада није заиграла, а суза радосница које се не стидим кренула из ока.

Бешеновчанин Влада Живковић има 81 годину и у четвртак је, под за касни новембар нестварно топлим зрацима фрушкогорског сунца, сигурно био најсрећнији човек у Бешенову: са новог звоника, подигнутог надомак такође нових темеља истоименог манастира су се, о манастирској слави Светим архангелима Михаилу и Гаврилу, после равно 72 године мукле тишине, поново огласила стара звона.

- До рата их је било четири, а ово велико, тешко око 400 килограма сачувано је у Даљу, у седишту Епархије осечкопољске и барањске и летњој резиденцији наших патријарха, а ово друго, упола лакше, у цркви у селу Бешеново - наставља старина, на темељима нове манастирске цркве. - Шта је било са преостала два, не зна се, али ја сада знам да ће ме ова која сам, радостан, дететом слушао, кад Бог тако одлучи и испратити.

Нови звоник је подигнут у оквиру комплетне обнове овог манастира, јединог на Фрушкој гори до темеља порушеног у Другом светском рату и непосредно после њега, у коју су се медијском подршком укључиле и „Новости“. Захваљујући томе, глас о поновном усправљању Бешенова које је, у другој половини 13. века установио краљ Драгутин (отуда свети архангели, заштитници лозе Немањића, и јесу манастирска слава), стигла је и до Ариља, па је сав материјал за звоник обезбедио Раде Јовановић из те вароши. Укупно 79 година колико је избројао, јесте га онемогућало да у четвртак буде у Бешенову и чује његова звона, али не и да се, искрено, радује.

- Нисам ту, али душом их чујем и овде, у мом Ариљу - рекао нам је, узбуђен, кад смо га, са нових темеља манастира наравно, позвали телефоном и пренели да је звоник усправљен и чврст и да звона поново одјекују. - Нека је срећно и Богом благословено, ту су деда Раде и породица Јовановић да помажу и убудуће.

Грешно би било не поменути да је породица Јовановић, не тако давно, фрушкогорском манастиру Врдник у којем су, више од два века, почивале мошти светог кнеза Лазара, даривала нову ковану ограду и улазну капију и да је била ктитор обнове и мноштва других наших цркава. Конструкција новог звоника, као и сама звона, подигнути су захваљујући дизалицама које су, без надокнаде наравно, из Новог Сада односно Руме, послала предузећа „Градитељ“ и „Срем пут“.

- Свима хвала до неба, јер нема ни мањег хора ни лепше музике од звона црквених, посебно када се огласе онда када су многи поверовали да се то никада неће десити - рекао нам је, и сам понесен величанственошћу тренутка, непосредно после славске литургије игуман Бешенова Арсеније Матић. - Даће Бог да на пролеће на овим темељима почне и зидање манастирске цркве и да, баш у њој, на данашњи дан 2014. служимо литургију у славу Светих архангела Михаила и Гаврила.

ХВАЛА НА СВАКОМ ДАРУ

ЗА зидање нове манастирске цркве биће потребно око 120.000 комада цигле, а захваљујући акцији „Новости“ већ се јавила група људи из Каћа која ће сама обезбедити један шлепер тог материјала.

- На наше рачуне стиже и помоћ из васколиког Српства. Није нам важно колики су износи које људи уплаћују, дају колико могу, али то чине из чиста срца. А ми се старамо да сваки динар буде утрошен на прави начин - каже игуман Арсеније.

БРОЈЕВИ РАЧУНА

ДИНАРСКИ прилози за обнову Бешенова могу да се уплате на рачун број 340-11007646-60, отворен код Ерсте банке. Рачуни и инструкција за девизне уплате су Цорресподент банк фор ЕУР, УСД, ЈПY, АУД, ДКК, ЦАД инцоминг паyментс: Гибаатгерсте Гропуп банк АГ иен, Аустриа, Цоде, Аццоунт оф тхе бенефициарy итх: Сњифт цоде: ГИБАРС22; Бенефициарy: ИБАН: РС 35340000001101007936, Наме: Српски православни манастир Бешеново, Аддресс: Жике Бегановића ББ, Бешеново, Сербиа. За помоћ у грађевинском и другом материјалу, контакт телефони игумана Арсенија Матића су 063/366-213 и 064/803-23-27.