Старословенски храм на српском Тибету!

Б. Субашић

02. 11. 2013. у 21:28

Откриће археолога Музеја Рас на једном од брда Пештерске висоравни. Темељи четири грађевине квадратног облика описане савршеним кружним зидовима јасно се виде на снимцима из сателита

ПОЖАР изазван ударом муње на безименом брду Пештерске висоравни, усред пустоши где ни овце не пасу, спалио је недавно гај жбуња клеке и открио темеље необичне грађевине, највероватније старословенског светилишта. Археолози Музеја Рас у Новом Пазару открили су овај јединствени локалитет крајем октобра истражујући тајанствене српске хумке из преднемањићког периода.

На основу прелиминарних ископавања током којих су нађени остаци типичне старословенске керамике, претпоставља се да је ово култно место многобожачке религије чије је врховно божанство био Световид. Налази указују да је још било активно у 9. и 10. веку, у преднемањићком периоду, када је велики део Срба већ био крштен. Археолози кажу да нема наговештаја кад је изграђено светилиште чији се обриси јасно виде на снимцима из сателита!

- Истражујући тајанствене хумке из преднемањићког периода дошли смо на терен који раније нисмо обилазили, далеко од планинских села. На једној коси видела сам део зидића и помислила да су се чобани играли. Кад смо пришли да проверимо чему се ради остали смо без речи. Испред нас се указао савршен кружни зид који је опасивао квадратну просторију. Кружница се прекидала на месту где су почињали темељни зидови широког ходника, прави као исцртани лењиром - описала нам је тренутак великог открића Драгица Премовић Алексић, директор „Музеја Рас“ у Новом Пазару.

Истраживачка екипа музеја, у саставу Светлана Чековић, Наджиб Кочан и Владан Видосављевић, одмах је кренула у истраживање околине и открила темеље још три истоветне грађевине, квадрате страница 10 метара уписане у кругове пречника 20 метара. Истраживачи су били потпуно збуњени открићем, јер овакав објекат нигде није забележен!

- Грађевине нисмо успели да снимимо са околних виших брда, јер се зидови стапају с околним кршевитим пејзажем. Ипак, највеће изненађење је уследило кад смо прегледали терен на сателитским мапама на интернету. На снимцима из свемира савршено се јасно виде контуре комплекса објеката: две квадратне грађевине уписане у кругове окренуте су западу, а две ка истоку - испричала нам је Драгица Премовић Алексић, показујући сателитски снимак.

Археолози у шали су назвали своје откриће „свемирци“ али у збиљи пред њима се испречила шума питања. Чему је служио овај комплекс? Каква је симболика квадрата у круговима? Куда су водили ходници из њих? Ко је и када изградио ово култно место у пустоши „српског Тибета“?

- Одлучили смо да ископамо две сонде и покушамо да дођемо до неких одговора. Утврдили смо да су зидови укопани у тле и сазидани од два реда камена, чије је лице лепо притесано са спољне и унутрашње стране објеката. Вођење рачуна о естетици показује да је грађевинама придаван велики значај. У сонди смо нашли остатке словенске керамике, из периода када историјски извори говоре да овај простор насељавају Срби - причала нам је Драгица Премовић Алексић, док смо се журно припремали за последњу кратку експедицију на Пештер.

Археолози су одлучили да искористе последње лепе дане и обиђу налазиште, јер ће кише ионако беспутну висораван за њих учинити потпуно непроходном. Мини експедицију организовали су „о свом руву и круву“, јер музеј који истражује и чува експонате са територије Старог Раса, са мноштвом споменика који су увршетни у баштину светске културе, упркос свакој логици нема никакво возило, а камоли теренско. Истраживачки тим успео је да дође до открића на Пештеру само захваљујући ентузијазму историчара Наджиба Кочана.

Висораван на 1.150 метара надморске висине окружен је бедемима седам гора: Голијом, Јавором, Златаром, Јадовником, Озреном, Гиљевом и Жилиндаром. Под јаким сунцем по целој Пештери блистале су мистериозне средњовековне камене хумке, остаци старословенских паганских култних места, које Музеј Рас истражује још од 1997. године. Управо истражујући ове необичне гомиле камена, пречника од четири до десет метара, истраживачи су дошли и до открића светилишта и до наговештаја коме је оно било посвећено. Пејзаж је подсећао на речи историчара религије, да су Словени, било пагани или хришћани, увек подизали култна места и гробља на узвишењима „ближе богу“. Археолози сматрају да те хумке иако не садрже остатке покојника могу да буду гробна места. Наиме, савременици старих Словена оставили су сведочанства да су они спаљивали покојнике, а пепео остављали у посуди на врху хумке или стубу поред ње. С друге стране, овакве гомиле камена су и код других народа, на пример код старих Грка, коришћене као олтари за приношење жртава боговима.

- Код свих Словена је био врло развијен култ ватре, који се временом преобразио у култ огњишта. Покојник је спаљиван јер се сматрало да се његова душа са димом подиже ка небу, вечном обитавалишту умрлих. Арапски историчар и путописац Масуди оставио је запис: „Управо поменути Срби спаљују се кад умре глава племена и спаљују и своје коње“. У хумкама на Пештери увек се налази коњска лобања или вилица, као и део жрвња. Историчари религије наводе коња и жрвањ као симбол Световида, врховног божанства Словена пре примања хришћанства - објашњавала је Драгица Премовић Алексић.

И на Пештери је постојао јак култ овог божанства обожаваног у целој Славији - земљи Словена која се у једном периоду средњег века протезала од Северног до Црног мора, сматрају научници. На то указује податак да је највећи број средњовековних хумки пронђен на брежуљцима чија су имена повезана с култом Световида и његовог митског коња. Брежуљак где је пронађено светилиште окружен је великим бројем хумки, а имена околних узвишења указују на култна места где су приношене жртве.

- Много ствари асоцирало нас је на средњовековне хронике у којима је описано светилиште у Аркони, које је имало унутрашњу квадратну просторију, окружену спољним зидом. У њему је стајао Световидов кип са четири главе, од којих су две гледале на исток а две на запад. На исти начин су оријентисани парови објеката у комплексу који смо открили. Неки руски научници тумаче четири главе Световида као представу четири јединствена божанства Перуна, Сварога, Ладе и Мокоша. Можда су просторије овог светилишта биле посвећене њима - причала је Драгица Премовић Алексић..

На врху суседног бржуљка указале су се камене хумке.

- Нашли смо се пред нечим великим, вероватно јединим остацима старословенског светилишта на свету. Надам се да ће држава наћи средства за истраживање пре него што дођу дивљи копачи и униште ово јединствено место, као што су учинили с многим средњовековним локалитетима - коментарисала је Драгица Премовић Алексић док се опраштала с мистериозним рушевинама на „српском Тибету“.


РИЗНИЦА ТОПОНИМА

СТАРИ Рас, а нарочито Пештерска висораван праве су ризнице топонима који су повезани са претхришћанским словенским култовима, кажу научници. На старе Словене подсећају врло чести називи брда Требиште, Требежићи, Требиће, Потреб, која означавају места где је приношена жртва „треба“, а на Добром Дубу, Дубову и сличним местима вероватно су се налазили свети гајеви храста, сматрају научници..

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (38)

Милан

02.11.2013. 23:18

A да ти Словени нису можда наши преци, тј. Срби? Зашто вас је толико страх да то изустите, археолози и новинари српски?

неко из масе

03.11.2013. 00:16

Стара светилишта израњају из земље, родни богови се полако буде... Слава Световиду!

Pera Srbin

03.11.2013. 01:45

Nije dzabe najsvetiji dan u Srba, dan Svetovidov tj. Vidovdan, kojeg su kasnije hriscanski misionari transformisali u posvetu svome Svetom Vitusu da bi lakse latinizirali i helenizirali slovenski u ovom slucaju srpski narod. Perun Gromovnik u Iliju, Veles u Nikolu, Lada u Petku, itd.

Dalibor

03.11.2013. 02:11

Drzava Srbija ovo mesto MORA da zastiti na sve moguce nacine. Ukoliko nije u stanju to da uradi, treba da nestanemo kao narod!

Zoran

03.11.2013. 04:33

Meni ovi pravoougaonici sa krugovima podsecaju na stare freske na kojima je predastavljen Sveti Sava. Imamo glavu, dole vrat i okolo oreol, krug. Jeste da su sveci tako uvek predstavljeni, ali konkretno me najvise podseca na Svetog Savu.

Dolorfius

04.11.2013. 12:18

@Zoran - Meni liči na čokanjče kad se stavi u čašu s ledom da se ohladi radža :-D

boba

03.11.2013. 08:29

hitler je bio u prevu kada je pisao svoje memoare dasu srbi il narodi sa ovih prostora jedni od najstarijih naroda sto se tice vere i kultura,samo malo se iznosi u javnost i zaboravlja takva razmisljanja takvih i slicnih ljudi jer su zlocinci bili u tom vremenu

moravac

03.11.2013. 10:36

Zašto stari Sloveni? Nazovimo stvari svojim pravim imenom bez straha i bojazni - reč je o Srbima.

Ivan

03.11.2013. 13:49

Jako interesantno i bitno otkrice. Valjalo bi izvrsiti zastitu ovog lokaliteta i izdati literaturu koja ce na naucnim osnovama, opisati lokalitet, period iz kojeg potice i narod kojem je pripadao. Kako se ne bi desilo za nekoliko godina da ga prikazu kao pocetak neke tamo nazovi bosnjacke kulture na tim prostorima. Posle toga mogu da lazu samo sami sebe! Moram jos da pohvalim Novosti zato sto jedino oni pisu o arheologiji u Srbiji i to u zadnje vreme sve ucestalije. Samo nastavite tako!

Marko

03.11.2013. 16:17

Gde se tačno nalaze ostaci ovog hrama? Nigde sene pominje tačna lokacije. Zašto se to krije?

Vid vidi

03.11.2013. 19:16

@Marko - Ne znaš baš srpski, što se vidi po pismenosti, ali baš te interesuje gde je lokalitet radoznali "Marko"? Ti bi malo da kopaš? Ili da uništavaš?

Mile Enciklopedija

03.11.2013. 18:00

Kakvi "stari sloveni" jedino su to mogli biti Iliri, pradedovi Albanaca i Bogumili pradedovi Bosnjana.Sjerbska i Horvatskja plemena tad su se jos nalazila u fazi tz.kamenog doba.

Vid vidi

03.11.2013. 19:29

@Mile Enciklopedija - Nemci su terminom Iliri nazivali Srbe . Ko ne veruje neka čita izveštaje nemačkih agenata i putopisaca iz 18. veka , kao što je Fridrih vilhelm fon Taube. On piše da se Iliri koji pripadaju grčkoj crkvi (pravoslavnoj) "ne zovu danas iliri nego Raci (Raizen oder Raazen, Rascien - Rašani)". Nekakve Bosnjane ne pominje. Termin Bošnjak smišljen je tek posle anksije Bosne s ciljem da se stvori nova nacija. Ali nije uspelo. Istorija se ponavlja

Predrag

04.11.2013. 10:03

@Mile Enciklopedija - Srbi su potomci Ilira i Tračana! I to je najstarija kultura na ovim prostorima. Nemci su prilikom pohoda na Jerusalim u vreme Krstaških ratova videli od nas na dvoru kako se koriste kašika i viljuška itd, jer su živeli tako kao da su zaostali i jeli rukama .

Dolorfius

04.11.2013. 12:15

@Mile Enciklopedija - Naravno. Sem toga, pronađite nemačko - ilirski rečnik, ima ih koliko hoćeš. A te ilirske reči koje ćete tamo videti su zapravo srpske. Ne jedna, dve, već sve reči u rečniku. Takvi rečnici se danas zovu nemačko - srpski. Da pojasnim, za one koji ne znaju: Nemci su Srbe zvali Ilirima. Kraj priče.

Трибал

04.11.2013. 14:00

@Mile Enciklopedija - Kakvi te bosnaci spopeli u to vreme? Bogumili su bili hriscanska sekta, ovde je rec o nasim bogovima pravim. Od bogumila su mnogi presli u islam, cisto usput da kazem. Prvi recnik nemacko srbskog je nosio naziv : nemacko - iriski! Dakle kakvi te arbanasi spopali, to je laz becko berlinskog kongresa iz 19veka! Cista papazjanija i budalastine da se danas cak i nemacka akademija nauka ogradjuje od toga! Samo SANU cut!. Ovde je rec o Srbima,onima sto se "doselise"iz Vince! I o nasim Bogovima.SLAVA!

ali koka

04.11.2013. 22:21

@Mile Enciklopedija - Bravo za komentar.Još kad bi mi rekli kako su pomoću štapa i kanapa odredili starost iskopina.Nesmeju da kažu da je pre 7 veka pa ko iz 9 ili 10.SANU poput filma ime ruže upinje se da sakrije iz neznam kojih razloga istinu da Srbi ovde postoje vekovima.Još za maler onaj Kljosov i njegova genetika.

Ajde

05.11.2013. 08:38

@Mile Enciklopedija - Albanci su došli sa Karpata u 11 veku i nemaju nikakve veze sa ilirima. Bogumili nisu narod nego verska sekta kojih je pre svega bilo u Srbiji pa su proterani u bosnu. To što su se "bošnjani" odrekli porekla to je njihov problem. Bosna je oduvek bila samo geografska odrednica prvo kao reka bosna, a kasnije kao oblast.

Zoran

03.11.2013. 19:00

@ - Starosrpski hram ce dokazati da su Srbi starosedeoci a seobe Slovena nije ni bilo :)

ledeno siv kralj

03.11.2013. 19:03

pa ovo ne mora nikoga da cudi jer Stari Srbi su bili rasprostranjeni od Jadranskog mora do danasnje Poljske ,Nemacke ,Juzne Engleske ,doSibira . Njihova religija i carstvo je bilo veliko ali se nije oduprlo spoljnim uticajima i komadanjima i razbilo se na manje nacione prema mestu stanovanja i svi su uzimali nova imena za svoj novonastali narod . Poljaci ,Slovaci,Cesi ,rusi ,Belorusi , Bugari uzeli su za sebe nova imena a samo su Srbi ostavili staro ime .Velike seobe nema mi smo starosedeoci

pešterac

10.11.2013. 10:21

@ledeno siv kralj - stanovnik Troje , a Troja , znaci Ognjiste , Troje , znaci ognjista Trua , Troll , znaci ognjiste (manjina) Troja je bila Dardanska , a ne kako srbi pokusaju lazirati i samo na ilirskom ima znacaj i Jadransko more , samo slaveni tako nazivaju , jer to je Adriatiksko more , znaci ilirsko , i na stranim jezicima se naziva Adriatic Sea dok Jonsko more , deti Jon znaci na prevodu "Nase More"

pešterac

04.11.2013. 22:28

lokalitet se nalazi u blizini brda CRNI VRH nedaleko od mjesta KIJEVCI ovaj lokalitet stari slaveni nikad nisu krocili ovo su KELTSKI simboli tacno je da ima srba koji imaju ilirsko porijeklo srbi se moraju podvojit u vezi porijekla jedni koji imaju slavensko i drugi koji su ilirskog porijekla isto tako i bosnjaci koji kazu da su ilirskog porijekla tek tad bi se napravila realna i prav slika na terenu mozda u neko skorije vrijeme uz pomoc DNK bude to moguce

неко из масе

06.11.2013. 10:08

@pešterac - Potrazi nesto o ruskom geneticaru Kljosovu i bice ti dosta toga jasnije. Poreklo svih danasnjih tzv. slovenskih naroda je odavde sa Balkana i ide 10.000-12.000 godina unazad. Mi smo starosedeoci, svi ostali su dosli mnogo kasnije.

dejan

05.11.2013. 13:39

Srbi nijesu nikada bili najstasriji narod na ovim prostorima toje zabluda i jedna velika laz.Da li iko zna kako je nastala rec srbin.Narod koji je doselijo od Karpata u danasnju Sumadiju pored reke Morave,bili su sugavi i gubavi, kuda kod bi isli samo su se cesali.a ko bi ih pitao zasto se cesu oni bi govorili SRBI. I po toj reci nazvali su taj narod SRBI................

Djordje

06.11.2013. 10:40

@dejan - E moja Dejane, ja vecu glupost u životu čuo nisam! Pročitaj Konstantina Porfirogenita pa ćeš naučiti nešto, a ne tu da lupaš kao maksim po diviziji!

Slobodan Gordic

06.11.2013. 20:01

Znam mnoga mesta na kojima sam bio u okolini Nove Varosi ,ima dosta gradjevina od kamena.Sto verovatno nije niko do sada otkrio,jer je bas netaknuta priroda.

обрад

20.02.2014. 21:52

Како се зове место на пештеру где је пронађено ово