ПРИЈЕДОР - Зову га "Челични". Кажу, ништа му нико не може. Он је Срето Нинић из приједорског села Горња Драготиња, који је преживео, нешто што би мало ко могао. Овај вредни домаћин никада неће заборавити догађај о којем се дуго причало.

Када је Срето отишао да коси комшијин воћњак, како би зарадио коју марку, није ни слутио да ће за свега неколико минута погледати смрти у очи. Косио је он и косио травњак, када га је, изненада, из напуштене кошнице напао рој стршљенова. Каже, све се десило за секунду. Није имао где да бежи.

- Ја сам само у том тренутку успео да зауставим косилицу, али су ме стршљенови већ напали. Почео сам да бежим, да се бацам и преврћем по трави, али они су већ били око мене. Ја бежим, падам, али како више притиснем, они све више уједају. Избројао сам касније, 36 стршљенова ме је уболо. Никоме није јасно како сам преживео - прича Срето.

Овај времешни мештанин села Горња Драготиња хитно је пребачен у болницу. Нико није веровао да ће преживети. Ипак, десило се чудо. Лекари тврде - реч је о медицинском феномену.

Према речима лекара, Бранкице Галић, неки људи имају већу склоност ка имунолошким реакцијама, а њихов одбрамбени систем је јачи, док други то немају. Овај случај може се назвати медицинским феноменом, истиче докторка.

ВРЕДАН СРЕТО, на срећу, ни данас нема последица, вредно ради, вози трактор, цепа дрва, сеје њиву, школује кћерку студента и игра се са својом пријатељем, верним псом.

Срето је у болници провео неколико дана. Нјегова супруга каже да га је једва препознала због отока.

- Он је и иначе веома крупан човек, али када се вратио из болнице, једва сам га познала. Био је сав натечен, као Тарзан. На срећу, све се добро завршило - прича Сретина супруга Назифа.

Феномен је утолико већи, јер лекари кажу да од шест стршљенових убода коњ подлеже, а да је девет убода исто као ујед змије шарке.

ЈАКА КРВ

ПЕНЗИОНЕР Срето, иначе је дугогодишњи добровољни давалац крви. До сада је више од 30 пута даровао драгоцену течност.

- Лекар ми је рекао да ме је спасла моја јака крв. После мене, десило се да је човека изболо неколико стршљенова, али да он није преживео. Лекар ми је рекао, да му је било мало моје крви и тај би човек опстао - каже Срето.