Из темеља опет граде фрушкогорску светињу

Ђ. ВУКМИРОВИЋ

петак, 20. 09. 2013. у 21:29

Из темеља опет граде фрушкогорску светињу
Акција „Новости“ - Помозимо усправљању манастира Бешеново, већ дала резултате. У нове темеље манастира наливено 40 кубних метара бетона. Обнова ће коштати 700.000 евра

У БЕШЕНОВУ, на јужним падинама Фрушке горе, у петак није био обичан дан: истоимени манастир који је, још средином 13. века, установио краљ Драгутин Немањић, а који је, потпуно, срушен у Другом светском рату и непосредно после њега, добио је нове темеље. Тако је почело поновно успињање ове светиње ка небу.

- Мада је реч о само једном, малом кораку у обнови, ово је за нас који смо се подухватили тог посла, велики дан - није, чекајући да стигну камиони са бетоном, крио ни радост ни нестрпљење игуман манастира Арсеније Матић.

У међувремену, камиони су један за другим почели да пристижу и то је био знак да се лопата прихвате и радници предузећа "СДС градња" и његов власник Синиша Унијат, али и игуман Аресније и изузетно живахни отац Душко Марјановић, парох сремског села Шашинци. У Бешеново је, вели, дошао да помогне свом школском другу из Богословије игуману Арсенију.

- Уз Божију и помоћ добрих људи којих је све више, завршиће Арсеније овај велики подухват. Хвала и нашим "Новостима" што га у томе овако подржавају - говорио је, ведро, отац Душко.

БРОЈ РАЧУНА НОВЧАНИ прилози за помоћ обнови манастира Бешеново могу да се уплате на рачун број 340-11007646-60 отворен код Ерсте банке. За оне који обнову желе да помогну у грађевинском и другим неопходним материјалима, контакт-телефони игумана Арсенија Матића су 063/366-213 и 064/803-23-27.

Манастир Бешеново су, како је наш лист већ писао, 1941. похарале и оскрнавиле Павелићеве усташе, Немци су га, у гранатирању 1944. практично сравнили са земљом, а у првим поратним годинама разверени Срби развукли и оно мало што је остало. Огољени темељи који су зарасли у коров, у међувремену су откопани, а изливање нових поверено је Унијату и његовим људима.

- У укупно пет "миксера" данас ће стићи 40 кубних метара бетона, што је довољно да манастир коначно добије нови, чврст ослонац - прецизира Унијат, док до самих темеља наводи један од њих. - Све ћемо, наравно, урадити данас. Време је, Богу хвала, прелепо, мада нас ни претходни кишни и хладни дани нису омели да припремимо терен и у земљу поставимо арматурну мрежу.

Све што је до сада урађено на обнови Бешенова је, надовезује се игуман Арсеније, плод помоћи добрих људи.

- Ово што је уграђено у темеље, само је део од 4,1 тоне арматуре коју нам је даривало предузеће "Металфер" из Сремске Митровице - објашњава он. - Остатак је за прву плочу чије изливање следи одмах по завршетку темеља.

Недалеко од нових темеља манастирске цркве налазе се огромне гомиле са укупно 500 кубних метара шљунка и 300 кубних метара песка, које је за обнову манастира, без надокнаде, послала лука "Легет" из Сремске Митровице. Прикључак за воду је, такође бесплатно, обезбедио сремскомитровачки водовод, помоћ је већ стигла од православних верника из Беча и Линца, па из манастира Острог, Преображење у Овчарско-кабларској клисури, из фрушкогорских Крушедола и Јаска...

Све то је, међутим, довољно само за прве кораке у комплетној обнови која би, по проценама, требало да кошта око 700.000 евра. За то ће требати још много српске солидарности, доброте, несебичности...

НИЈЕ КАСНО ЗА ИСКУПЛјЕНјЕ

ДЕО цигле која је 1945. разграбљена са рушевина манастира, завршио је у зидовима магацина земљорадничке задруге у оближњем селу Шуљам. Задруга је, у међувремену, пропала, па мештанин Шуљама Игњат Јуришић покушава да организује да се она врати у Бешеново.

- Тако бисмо, верујем, обрадовали грешне душе наших предака - вели, скрушено, Игњат који је у петак, у поводу изливања нових темеља, оцу Арсенију на дар донео балон са десет литара фрушкогорског вина. - Било је што је било и никада није касно вратити се на прави пут, признати грехе и за њих се искупити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Miro Markovic

20.09.2013. 22:10

Kad su okupatorski Turci razrusili prelepu zaduzbinu cara Dusana kod Prizrena da bi podigli svoju najplesu dzamiju u Prizrenu, pravoslavni Srbi su bili zalosni i ljuti. Znali su da im to krvni neprijatelj radi. Ali kad Srbi, koji su presli u komuniste i pogazili svoju veru, rasturali ostatke porusenog Benesveskog manastira da bi gradili svoje svinjce, to je bilo jos bolnije od onoga sto su nekada Turci radili. Ali Bog sve vidi, i njegova volja je jaca. Obnova Besenova dolazi. Hvala Bogu!

bata

20.09.2013. 23:57

Da malo prikočimo gradnju svetinja ,a da gradimo prosvetiteljske i zdravstvene objekte .Mislim da je dekutantno da su crkve i neke ustamnove u velikom luksuzu građene ,a dam nam porodilišta vrtići škole ambulante bolnice izgledaju bedno i žalosno treba Bog i tu malo da pomogne .