Кинески суперпацов владао Земљом пре 160 милиона година

Тањуг

петак, 16. 08. 2013. у 22:50

Кинески суперпацов владао Земљом пре 160 милиона година
Фосил најстаријег познатог претка данашњег пацова - вештог створења који је могао да се пење, копа и једе било шта, пронађен је у Кини
ПЕКИНГ- Фосил најстаријег познатог претка данашњег пацова - вештог створења који је могао да се пење, копа и једе било шта, пронађен је у Кини, саопштили су научници.

Новооткривена врста "ругосодон еурасиатикус" имала је флексибилне чланке за пењање по дрвећу и оштре зубе који суј могли да жваћу како биљке тако и животиње, преноси АФП судију објављену у америчком листу "Сциенце".

Ове карактеристике омогућиле су древним пацовима да остану један од најдуговечнијих сисара у историји, наводи се у студији чији је аутор Чонг Ски Јуан из Кинеске академије геолошких наука.

Верује се да су се појавили пре 160 милиона година у време јуре и да су живели неких 100 милиона година када су их заменили модерни глодари. Нјихове способности довеле су до еволуције и "гранања" врсте на оне који могу да скачу, друге који могу да копају, треће који могу да се пењу на дрвеће и оне који живе на земљи, навео је коаутор Же Кси Луо.

Најновији фосил пронађен је у Таиоджишан формацији на истоку Кине и сличан је фосилу пронађеном у Португалији што значи да су били рођаци и широко распростањени по целом евроазијском континенту.

Верује се да је створење било тешко између 65 и 80 грама а да су адаптације зуба и чланак помогле овом глодару да постане један од најдуговечнијих.