Виминацијум: Пронађен жртвеник посвећен нимфама

Тањуг

19. 07. 2013. у 19:50

Виминацијум: Пронађен жртвеник посвећен нимфама
На предњој страни споменика кји су открили археолози налази се натпис у коме се истиче да је жртвеник подигао војник Клаудије "узвишеним нимфама"

ВИМИНАЦИЈУМ - Археолози у Виминацијуму открили су, приликом најновијих истраживања амфитеатра, камени споменик са натписом - жртвеник из другог века, који је пронађен на простору између амфитеатра и северног градског бедема.

Како је Тањугу рекао директор Археолошког парка Виминацијум др Миомир Кораћ, жртвеник је димензија 60 са 40 са 30 центиметара. На предњој страни споменика налази се натпис у коме се истиче да је жртвеник подигао војник Клаудије "узвишеним нимфама".

Натписи посвећени нимфама су веома ретки, а на територији римске провинције Горње Мезије потврђен је само још један, пронађен крајем 19. века.

Такозвани "нимфеј" је у античкој Грчкој и Риму био споменик посвећен нимфама. Светилишта посвећена нимфама првобитно су биле пећине са извором, а у касној антици добијају богате архитектонске облике - прочеља са стубовима, фонтане, посебне нише.

Осим утилитарне функције снабдевања водом, постоје мишљења да је у једном делу нимфеј увек био посвећен богињи Дијани, а део је могао да се користи и као купалиште. Извор се често користио и за потребе амфитеатра.

Како се нимфе углавном везују за воду, оне брзо постају заштитнице термалних извора и бања. Након опоравка у бањама, излечени Римљани радо су подизали споменике захвалности односно жртвенике нимфама које су их излечиле.

Уз жртвеник у Виминацијуму, пронађен је и већи број фигурина од печене земље које представљају жене, највероватније нимфе, као и велики број уљаних светиљки које су паљене и заједно са фигуринама приношене као дарови нимфама.

У неспоредној близини жртвеника откривени су остаци зидова преко којих је изграђен амфитеатар у својој финалној фази. Ти зидови, каже Кораћ, отварају могућност постојања светилишта на овом месту.

Присуство жртвеника посвећеног нимфама у Виминацијуму отвара низ занимљивих питања како о легионару, који је највероватније успешно лечен у некој бањи, тако и о поштовању нимфи на простору некадашње римске провинције Горње Мезије, рекао је Кораћ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације