Бирократски застој у формирању Андрићевог института у Андрићграду трајао је шест месеци, чекало се „зелено светло“ Владе Републике Србије, која је заједно са Владом Републике Српске требало да финансира рад елитне институције друштвених наука. Током посете каменом здању, све дилеме разрешио је вицепремијер Србије Александар Вучић, док је у друштву председника Српске Милорада Додика и Емира Кустурице пролазио Улицом Младе Босне: „Србија ће помагати пројекат од националног значаја, верујем да ће Андрићев институт постати једна од најзначајнијих духовних институција српског народа, а Гаврила Принципа више нећемо славити само у Вишеграду - већ и у Београду“.

- На Видовдан идуће године очекује нас обележавање стоте годишњице од почетка Првог светског рата. Наше јунаке и ослободиоце ћемо славити, нећемо их заборавити, нећемо дозволити ревизију историје. На Видовдан, Гаврила Принципа славићемо и у Београду. Великану ћемо подићи величанствен споменик у главном граду - рекао је Вучић после састанка са Додиком и Кустурицом у Андрићевом институту.

Испред здања посвећеног нашем једином добитнику Нобелове награде, Вучић је од Кустурице примио златник и кључеве престонице културе РС, а затим се осврнуо на рад Андрићевог института, модерног и међународно значајног...

ПРВА ПОСЕТА АНДРИЋГРАДУ ПРВА и дуго очекивана посета вицепремијера Србије Андрићграду протекла је у срдачној атмосфери. - Захвалан сам господину Кустурици и председнику Додику на свему што су за наш народ урадили подизањем Андрићграда. Србија и РС ће на овом месту поставити темеље многих ствари, важних за будућност нашег народа - рекао је Вучић.

- Бићемо у стању до са мало новца одбранимо наш национални дух. У интересу народа је да отклонимо све бирократске застоје, да Институт почне да ради. Без обзира да ли смо у Србији или РС, без обзира са које стране Дрине живимо, ми припадамо истом роду. Никога не угрожавамо, не угрожавамо ни БиХ, али нас ништа не може спречити да величамо највеће вредности српске културе и духовности - додао је Вучић. - Посебно радује што ће се у Андрићграду додељивати „Андрићева награда“, најпрестижнија у српском роду.

На важност јединственог признања осврнуо се и председник РС.

- Постигли смо договор да важну награду установимо, додељиваће се за животно дело, а финансираће је две владе - нагласио је Додик.

Кустурица је вицепремијера Вучића и председника Додика дочекао испред књижаре „Или - или“. Вучићу је поклонио примерак своје књиге „Сто јада“ у издању „Новости“. Уследио је обилазак каменог здања: тргова Николе Тесле и Петра Петровића Нјегоша, „триплекс“ биоскопа, јединог позоришта на потезу од Ужица до Сарајева, велелепне Градске куће, Цркве Светог кнеза Лазара и Светих српских великомученика - вишеградских Дечана...

- Сви застоји у формирању најважнијих институција Андрићграда сада су отклоњени, захваљујући ауторитету Александра Вучића који је постао наш велики пријатељ, и захваљујући коме једна велика идеја наставља да живи - нагласио је Кустурица.

Састанак творца Андрићграда са гостима, иза затворених врата, трајао је 45 минута, а затим је творац вишеградске ренесансе вицепремијера и председника повео на крстарење Дрином.