АНЕСА Кајтезовић постала је, захваљујући ширењу дезонформације, градоначелница Ватерлоа, града у америчкој држави Ајова захваљујући медијима из БиХ и Хрватске. Ова лепа и млада 26.- годишња Крајишкиња, рођена у Великој Кладуши, у ствари је посланица Демократске странке у Представничком дому државе Ајова од 2010. године, када су одржани избори за парламент ове америчке државе.

Као гром из ведра неба објављено је да је Анеса недавно на локалним изборима за место градоначелника Ватерлоа победила америчког маринца, 64. годишњег мајора Джона Рофа, представника Републиканске странке. Она је, наводно, искусног противкандидата победила убедљиво освојивши чак 59 посто гласова бирача.

Одмах је „ископан“ њен лични и породични „ЦВ”. Анеса је са сестрама, мајком Хаджером и оцем Хазимом напустила Кладушу 1994. у време сукоба присталица Фикрета Абдића и припадника Петог корпуса под руководством Атифа Дудаковића. Прве три избегличке године породица Кајтезовић се селила по европским колективним камповима да би се 1997. иселили у САД.

Родитељи су, у међувремену, радили тешке физичке послове да би прехранили петочлану породицу. Анеса је прво учила енглески, а након средње школе, уписала се на Универзитет у Ајови где је стекла звање специјалисте за јавну и пословну администрацију.

Анеса се 2010. као представник Демократаске странке кандидовала на изборима за државни Парламент Ајове и тада је убедљиво победила републиканца и актуелног градоначелника Рофа. Неки медији, а претежно портали у БиХ, тек сада су актуелизовали ову причу наводећи да је Анеса постала градоначелник Ватерлоа и да су њену победу сународници славили неколико дана.

- Одмах сам претпоставила зашто је дошло до ове забуне у БиХ медијима. Джон Роф је десет година био градоначелник Ватерлоа, па су људи помислили да сам се и ја кандидовала за градоначелницу. У ствари, Роф је био мој противкандидат у трци за место у Представничком дому Ајове испред дистрикта број 21 - рекла је Анеса за један портал из Сарајева.

Прошле године Анеса је потврдила победу у трци за Представнички дом Ајове, али овај пут је надмашила републиканску кандидаткињу Лип Такет још убедљивије. Освојила је 5.006, а Лип – 2.643 гласа.

Пред младом Анесом је несумњиво успешна политичка каријера, а да ли ће постати градоначелник Ватерлоа - остаје за нека будућа времена и нове изборе.