Малдену споменик у Београду

М. Л.

30. 05. 2013. у 20:53

Ћерка и унука славног оскаровца у четвртак биле гости Канцеларије за дијаспору и Србе у региону. Карла: Да је отац жив био би поносан на Србију, јер се увек поносио што је Србин

ПОСЛЕ Канског фестивала, ћерка и унука славног глумца Карла Малдена, Карла и Ками Малден, филмски сценариста и монтажерка, допутовале су у Београд као гости холивудског продуцента Ден Тане. Одушевљене пажњом коју су доживеле, одлучиле су да остану нешто дуже у Србији. У четвртак им је у Канцеларији за дијаспору и Србе у региону, као потомцима славног глумца и првог оскаровца српског порекла, приређен пријем на ком су им др Славка Драшковић, директор и њен заменик Александар Влајковић, пожелели добродошлицу.

- Ово је дивна прилика да угостимо потомке најугледнијих Срба у расејању, који су наши најбољи амбасадори у свету. Карл Малден је својом филмском уметношћу дао допринос развоју Америке, али је увек истицао да је и прави Србин - истакла је др Драшковић.

Карл Малден је рођен 1912. године као Младен Секуловић у рударском граду Гери, у породици Србина из Бихаћа и Чехиње.

- Младен Секуловић је као глумац и патриота задужио српски народ. Постигао је огроман успех у Холивуду. Снимио је стотину филмова, а био је председник Америчке филмске академије. Педесетих година прошлог века освојио је Оскара за улогу у филму „Трамвај звани жеља“. Подучавао је нашу децу српству и православљу. Предавао је глуму на факултетима. Нјегов најбољи ђак је глумац Мајкл Даглас. Поносни смо на Карла Малдена и желимо да једна београдска улица носи његово уметничко име, а један трг да добије његов споменик - предложио је Александар Влајковић, заменик директора.

НАУЧИО МЕ РАДУ - МОЈ отац је имао највећи професионални утицај. Иако је био глумац, а не писац, научио ме је да са страшћу радим оно што радим, да никад не дам мање од сто одсто себе. Имао је невероватну етику рада, какву није имао нико кога знам. Надам се да је мало од тога прешло на мене - поносно говори Карла Малден.

Ћерка и унука славног глумца, Карла и Ками Малден биле су изненађене овом пажњом:

- Тата је много радио до последнњих дана свог живота. Као деца нисмо имали прилику да уз њега учимо српски, али смо се увек радовали када би једном годишње приређивао Српски дан. У нашем дворишту, играли смо коло и певали српске песме - испричала је ћерка Карла Малден, која је са оцем крајем прошлог века написала његову аутобиографију.

Упамтила је као дете да су у њиховом дому свирали српски тамбураши, који су после смрти музиком на гробљу у Лос Анђелесу испратили Младена Секуловића на онај свет.

Нјихова деца Карла и Мила Малден живе у Холивуду и баве се филмом. Старија ћерка славног оскаровца Карла одрасла је у Лос Анђелесу. Дипломирала је енглески и постала писац. Радила је у филмској индустрији и продукцији. Са супругом Лоренсом Старкменом написала је 12 сценарија. Објавила је филм и књиге „Трунка и шарм“, очеве мемоаре „Кад почињем?“ и „Очаран живот“, сећање на борбу за живот њеног супруга, који је преминуо од рака. Карла Малден живи у Брентвуду у Калифорнији где тренутно завршава свој књигу за децу, коју илуструје њена ћерка, Ками Малден Старкман, иначе фимски монтажер.

- Да је мој отац жив био би поносан на Србију, јер се увек поносио што је Србин. Како никада није као професионалац радио за награде, већ за уметност, верујем да не би дозволио да му подижемо споменик. Толико је био скроман и фин човек - рекла је Карла Малден.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Dule Los Angeles

31.05.2013. 06:41

Ne preterujte.Karl Malden jeste bio vrhunski svetski glumac i uvek se deklarisao kao Srbin.Poznato je da bio cest gost u kafani kod Den Tane,gde su se okupljali i drugi velikani iz sveta filma.I to je sve.Ovaj kiceraj i lici na "Ministarstvo za dijasporu"i ljude koji su se tamo sami ugurali,a koje je naivni Predsednik Nikolic promovisao kao strucnjake.Ovo je njihova promocija u kojoj strada veliki covek-Karl Malden.Ovako lice svi njihovi poslovni poduhvati.Tuznio da tuznije biti ne moze.

građanin

31.05.2013. 06:50

Да не претерују чланкописац мало?..... Толико се поносио да му ћерке имају несрпска имена?.... Ма,дај....

srbija

31.05.2013. 07:26

Zaduzio Srbiju a odrekao se srpskog imena i prezimena,mi Srbi smo bas cudan narod!