Сложено порекло древних Маја

уторак, 07. 05. 2013. у 08:26

Сложено порекло древних Маја
Научна истраживања после ископавања у Сеибалу бацају ново светло на развој древне средњоамеричке цивилизације. Нјихов развој је много сложенији него што казују водеће теорије

СТУДИЈА која ће бити објављена у часопису „Сајенс“ могла би довести у питање истинитост две водеће теорије о настанку древне цивилизације Маја.

Ново истраживање доноси теорију о доста сложенијим коренима ове цивилизације. Једна од постојећих теорија каже да су се Маје развиле самостално у джунглама данашње Гватемале и јужног Мексика, а друга тврди да су се развили под утицајем старијих Олмека и њиховог центра Ла Вента који датира из периода између 1150. и 800. године пре нове ере.

Ископавањем у Сеибалу, где су Маје живеле, тим археолога који су предводили Такеши Иномата и Данијел Тријадан, дошао је до нових открића. Утврдили су да ово налазиште датира из времена 200 година пре успона Ла Венте као главног центра, што ће рећи да ни једна ни друга претходна теорија нису биле тачне.

- Развој Маја много је сложенији него што смо мислили - објашњава Виктор Кастиљо, један од аутора студије. - До сада се веровало да су се развиле или самостално или под утицајем других култура, али није све тако црно-бело. Овај тим указује на сличности између Сеибала и Ла Венте, посебно када је реч о ритуалима и архитектури, али и у градњи пирамида које су обележје целе средњоамеричке цивилизације, а нису постојале у ранијем главном средишту Олмека, Сан Лоренцу.

Те сличности последица су културе која се истовремено развијала на великом подручју око 1000. године п. н. е, када се главно седиште Олмека селило из Сан Лоренца у Ла Венту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације